Κλιματική αλλαγή: Αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου σύμφωνα με νέο επιστημονικό άρθρο

© AFP 2023 / JOE RAEDLEΚαπνός σε μονάδα χημικών στο Τέξας μετά τον Τυφώνα Χάρβεϊ
Καπνός σε μονάδα χημικών στο Τέξας μετά τον Τυφώνα Χάρβεϊ - Sputnik Ελλάδα
Οι καύσωνες και οι φυσικές καταστροφές ενδέχεται να αυξάνουν την έκθεσή μας σε καρκινογόνα που κυκλοφορούν στην ατμόσφαιρα, συντελώντας μεταξύ άλλων στην αύξηση των περιστατικών παιδικής λευχαιμίας.

Η κλιματική αλλαγή μάς εκθέτει σε περισσότερες καρκινογόνες ουσίες. Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Εμβόλιο εναντίον του ιού της Ιλαράς - Sputnik Ελλάδα
Η Κούβα ανέπτυξε νέο φάρμακο για τον κορονοϊό - Είχε χρησιμοποιηθεί για καρκίνο και AIDS

Πώς συνδέεται η αλλαγή κλίματος με τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου; Οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν τις πυρκαγιές και άλλες φυσικές καταστροφές που απελευθερώνουν καρκινογόνα στην ατμόσφαιρα, όπως εξηγεί το σχετικό άρθρο στην επιθεώρηση CA: A Cancer Journal for Clinicians.

Πλημμύρες και λευχαιμία

Μερικές φορές δεν είναι εύκολο να κάνουμε τη σύνδεση, αλλά τα στοιχεία είναι καταιγιστικά. Για παράδειγμα, ο τυφώνας Άντριου είχε προκαλέσει μεγάλες πλημμύρες και καταστροφές σε εργοστάσια πετρελαίου και χημικές μονάδες στο Τέξας και τη Λουιζιάνα. Το αποτέλεσμα ήταν, όπως εξηγούν οι ειδικοί, να απελευθερωθούν περισσότερα καρκινογόνα στην ατμόσφαιρα, που σήμερα πιθανόν να συνδέονται με την αύξηση των κρουσμάτων παιδικής λευχαιμίας στην περιοχή.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι οι πυρκαγιές σε δάση της Καλιφόρνιας το 2018, όταν «η ατμοσφαιρική ρύπανση στην περιοχή του Σαν Φρανσίσκο ήταν από τις χειρότερες στον κόσμο και ο καπνός εκτεινόταν κατά μήκος της ηπείρου μέχρι τη Νέα Αγγλία». Τέτοια περιστατικά εκπομπής ρύπων υποβαθμίζουν την ποιότητα της ατμόσφαιρας «έως και για μήνες μετά», σύμφωνα με την αναφορά.

Καλλιέργεια δενδρυλλίων στο Πακιστάν - Sputnik Ελλάδα
Πακιστάν: Χιλιάδες άνεργοι από τον κορονοϊό προσλήφθηκαν να φυτεύσουν 10 δισεκατομμύρια δέντρα

Μια ακόμη δραματική συνέπεια είναι το γεγονός ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα παρεμποδίζουν την πρόσβαση των καρκινοπαθών σε νοσοκομεία και κλινικές όπου υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία. Έτσι, το ποσοστό θνησιμότητας αυξάνεται κατά 19%, όπως επισημαίνει άρθρο του 2019 που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση JAMA.

Έχουμε λοιπόν έναν ακόμη καλό λόγο να αναχαιτίσουμε την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τους ερευνητές, καθώς με αυτό τον τρόπο παράλληλα μειώνουμε τα κρούσματα καρκίνου και αυξάνουμε τα ποσοστά επιβίωσης ανάμεσα σε καρκινοπαθείς.

«Αν όλοι όσοι φροντίζουν τους καρκινοπαθείς έκαναν σαφές στις κοινότητες που υπηρετούν ότι οι δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων θα μπορούσαν να προλάβουν τον καρκίνο και να βελτιώσουν την έκβαση των κρουσμάτων, ίσως δούμε τις περιβαλλοντικές δράσεις να αυξάνονται και ταυτόχρονα φτάσουμε πιο κοντά στην αποστολή να μειώσουμε τα περιστατικά καρκίνου και τις συνέπειές του» όπως καταλήγει το άρθρο.

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала