Μια ημέρα στον Βόλγα - Ταξίδι στο μεγαλύτερο δέλτα της Ευρώπης

Οι επιστήμονες του φυσικού καταφυγίου της περιοχής Αστραχάν παρουσιάζουν στο κοινό τις ομορφιές του μεγαλύτερου δέλτα της Ευρώπης, με άλλα λόγια τον ποταμό Βόλγα.

Οι περισσότεροι τον γνωρίζουν ως το μαργαριτάρι της Ρωσίας, λόγω του πλούσιου φυσικού τοπίου που διαθέτει. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους ποταμούς στον πλανήτη και το μεγαλύτερο δέλτα της Ευρώπης. Ένα ταξίδι στον ποταμό Βόλγα είναι εμπειρία ζωής. 

Συζήτηση με τους τρεις πιο απομονωμένους κατοίκους του κόσμου - Sputnik Ελλάδα
Συζήτηση με τους τρεις πιο απομονωμένους ανθρώπους του κόσμου

Με αφορμή την Ημέρα του Βόλγα στις 20 Μαΐου, ο Κιρίλ Λιτβίνοβ, αναπληρωτής διευθυντής του φυσικού καταφυγίου Αστραχάν, μιλά σε αυτό το βίντεο για τις ομορφιές και της ιδιαιτερότητες του ποταμού.

Στον Βόλγα ζουν χιλιάδες οργανισμοί, εκ των οποίων και αρκετά σπάνια είδη. Το πιο δημοφιλές είδος που βρίσκουμε στον ποταμό είναι το «Νελούμβιο της Κασπίας», γνωστό και ως λωτός, το οποίο εκτείνεται σε χιλιάδες εκτάρια.

«Όταν δημιουργήθηκε το καταφύγιο Αστραχάν, ο μοναδικός λωτός που γνώριζε η επιστήμη καταλάμβανε το ένα τέταρτο του εκταρίου. Σήμερα έχει εξαπλωθεί σε χιλιάδες εκτάρια κατά μήκος του δέλτα του Βόλγα. Πρόκειται για ένα τουριστικό αξιοθέατο και σύμβολο της περιοχής Αστραχάν» λέει ο Λιτβίνοβ. 

Αρκτική - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Το διοξείδιο του άνθρακα από το λιώσιμο των πάγων ίσως είναι διπλάσιο, εκτιμούν ερευνητές

Μία ακόμη ιδιαιτερότητα του ποταμού, είναι η αφθονία που διαθέτει σε υποβρύχια και υδάτινα φυτά, τα οποία λειτουργούν ως ένα τεράστιο φίλτρο.

«Όλα τα επικίνδυνα υλικά που φθάνουν στον Βόλγα, καθαρίζουν στο δέλτα. Αυτό είναι ένα τεράστιο, τεράστιο βιολογικό φίλτρο. Όχι μόνο καθαρίζει, αλλά από αυτά τα μόρια σχηματίζονται τα νησιά του δέλτα» προσθέτει ο ειδικός.

Η 20 Μαΐου είναι γνωστή και ως η Ημέρα του ποταμού Βόλγα και κάθε χρόνο πραγματοποιούνται δραστηριότητες σε διάφορα σημεία του. Φέτος, όμως, όλα τα δρώμενα χρειάστηκε να ακυρωθούν λόγω του κορονοϊού.

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала