Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

ΑΠΘ: Πώς θα γίνουν οι εξ αποστάσεως εξετάσεις

© Φωτογραφία : Konstantinos Tsakalidis / SOOC / Το ΑΠΘ.
Το ΑΠΘ. - Sputnik Ελλάδα
Λεπτομέρειες για τον τρόπο που θα διεξαχθεί η εξεταστική περίοδος για τους φοιτητές του ΑΠΘ δόθηκαν στη δημοσιότητα από το ίδρυμα.

Με γραπτές και προφορικές εξετάσεις και μέσω εργασιών θα αξιολογηθούν εξ αποστάσεως οι φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Η Σύγκλητος του Ιδρύματος έδωσε στη δημοσιότητα λεπτομέρειες που αφορούν στο αδιάβλητο και την αξιοπιστία της διενέργειας της εξ αποστάσεως εξέτασης αλλά και τα τεχνικά και οργανωτικά μέσα για τη διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των φοιτητών.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου, εξήγησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) πως από την αξιολόγηση εξαιρούνται οι φοιτητές που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και ανυπέρβλητα τεχνικά προβλήματα. 

Αίθουσα κολεγίου στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Οι επιπτώσεις του κορονοϊού στα Πανεπιστήμια: Δυσοίωνο το μέλλον για τους φοιτητές

Αυτοί θα μπορούν να δηλώσουν την εν λόγω επιλογή τους καταθέτοντας στη γραμματεία του τμήματός τους, πριν την εξεταστική, υπεύθυνη δήλωση.

Εάν διαπιστωθεί, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εξ αποστάσεως αξιολόγησης, τεκμηριωμένη αδυναμία από τους συμμετέχοντες ή αστοχία των τεχνικών μέσων, δίνεται η δυνατότητα διενέργειας της εξέτασης με τον ίδιο ή άλλον τρόπο, μετά το πέρας της εξεταστικής.

Οι τρόποι της εξέτασης

Οι τρόποι και τα μέσα της εξ αποστάσεως αξιολόγησης των φοιτητών για τα μαθήματα πρώτου και δεύτερου κύκλου καθορίστηκαν από τη Σύγκλητο του ΑΠΘ -με την επισήμανση ότι «προτείνεται η υιοθέτηση συνδυαστικών λύσεων για την πληρέστερη αξιολόγηση του φοιτητή και την οριστικοποίηση του βαθμού»- ως εξής:

 1. Γραπτή εξέταση: Μπορεί να εφαρμοστεί σε ακροατήρια ανεξαρτήτως μεγέθους με διαγωνίσματα που περιλαμβάνουν θέματα ανοικτού τύπου (δηλαδή ανάπτυξης) ή κλειστού τύπου (δηλαδή πολλαπλών επιλογών, αντιστοίχισης, σωστού/λάθους, κ.λπ.). Εφόσον τα θέματα είναι κρίσεως και δεν απαιτούν κλειστά βιβλία, αποτελεί εξ αποστάσεως εκδοχή της παραδοσιακής «τελικής εξέτασης με ανοικτά βιβλία» σε περιορισμένο χρόνο, όπου οι φοιτητές μπορούν να ενθαρρυνθούν να χρησιμοποιήσουν πηγές.
 2. Προφορική εξέταση: Αποτελεί τεχνική που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μικρά και μεγάλα, αν χωριστούν σε τμήματα, ακροατήρια, αλλά και για την εξέταση φοιτητών με μαθησιακά προβλήματα, προβλήματα όρασης. Μπορεί να εφαρμοστεί με χρήση λογισμικού τηλεδιάσκεψης είτε για ατομική είτε για ομαδική εξέταση.
 3. Κατάθεση εργασίας: Αφορά την ανακοίνωση, παράδοση και αξιολόγηση εργασιών. Αξιοποιείται κυρίως για την αξιολόγηση δεξιοτήτων, παραδοτέων και ασκήσεων που σχετίζονται με το εκάστοτε μάθημα, ενθαρρύνοντας τη χρήση βιβλιογραφίας. Μπορεί να εκπονηθεί σε εκτεταμένο χρόνο (ημέρες/μήνες), ομαδικά ή ατομικά, ενδιάμεσα ή/και στο τέλος του εξαμήνου. Συνίσταται σε συνδυασμό με άλλες τεχνικές, όπως προφορική εξέταση.

Η προετοιμασία στο ΑΠΘ και η ενημέρωση των φοιτητών

Οι φοιτητές θα ενημερωθούν από το Κέντρο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΚΗΔ) του Ιδρύματος με email για τον απαιτούμενο τεχνολογικό εξοπλισμό για τη συμμετοχή τους στην εξ αποστάσεως αξιολόγηση και θα τους ζητηθεί δήλωση ότι έλαβαν γνώση. 

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Πανεπιστήμια: Έτσι θα γίνει η εξεταστική το εαρινό εξάμηνο - Η υπουργική απόφαση

Στην ίδια δήλωση θα γίνει καταγραφή της πρόθεσής τους να συμμετάσχουν στην εξ αποστάσεως αξιολόγηση των μαθημάτων που έχουν δηλώσει κατά την δήλωση μαθημάτων, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αρχή του εξαμήνου, με στόχο τον αποτελεσματικό προγραμματισμό τους.

Η προετοιμασία των εξετάσεων από την πλευρά του Ιδρύματος περιλαμβάνει έλεγχο και αναβάθμιση των τεχνολογικών υποδομών του ΚΗΔ ανάλογα με τις απαιτήσεις των εξετάσεων, προσομοίωση σεναρίων εξ αποστάσεως αξιολόγησης για την εξοικείωση των φοιτητών και των καθηγητών με τα αντίστοιχα ψηφιακά συστήματα και τους τρόπους αξιολόγησης και την εκτίμηση της αντοχής των συστημάτων.

Η εξεταστική περίοδος θα ολοκληρωθεί την 31η Ιουλίου 2020, ενώ δίνεται δυνατότητα να διεξαχθούν εξετάσεις και τα Σαββατοκύριακα σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο για τη διασπορά της κατανομής των πόρων της υπολογιστικής υποδομής του ΑΠΘ και την αποφυγή περιόδων αιχμής.

Πώς διασφαλίζεται το αδιάβλητο της εξέτασης

Για την πρόληψη φαινομένων λογοκλοπής/αντιγραφής σε γραπτή εξέταση προβλέπεται:

 • Να τεθούν θέματα ανοικτών βιβλίων, η απάντηση των οποίων δεν βρίσκεται αυτούσια σε βιβλίο ή σε διαδικτυακή πηγή.
 • Να δίνονται ισοδύναμης δυσκολίας διαγωνίσματα με διαφορετικά θέματα.
 • Να ανακατεύονται οι ερωτήσεις.
 • Να δημιουργηθεί τράπεζα ερωτήσεων και διαγωνίσματα όπου οι ερωτήσεις επιλέγονται με τυχαίο τρόπο από την τράπεζα ερωτήσεων.
 • Να γίνει χρήση του Turnitin για έλεγχο λογοκλοπής σε αρχεία κειμένου.

Επίσης:

 • Να δοθεί στους φοιτητές κατάλογος θεμάτων, από τον οποίο θα επιλέξουν αμέσως πριν από την εξέταση, το θέμα που θα αναπτύξουν.
 • Να αποφευχθεί η χρήση ερωτήσεων κλειστού τύπου.
 • Να τηρηθεί αρχείο απαντήσεων.
 • Να υπάρχει καθορισμένος χρόνος, ο οποίος δεν υπερβαίνει τις δύο ώρες.
 • Να γίνεται ταυτοποίηση των εξεταζομένων και χρήση ιδρυματικού λογαριασμού για αποστολή/κατάθεση του γραπτού.
 • Να υπάρχει επιτήρηση των ακροατηρίων μέσω τηλεδιάσκεψης ταυτόχρονα με την γραπτή εξ αποστάσεως εξέταση.

Στην προφορική εξέταση οι προβλέψεις για τη διασφάλιση της ποιότητας είναι:

 • Καθορισμένος χρόνος.
 • Ταυτοποίηση των εξεταζομένων και χρήση ιδρυματικού λογαριασμού για τη συμμετοχή στην πλατφόρμα τηλεδιάσκεψης.
 • Επίδειξη της αστυνομικής ή φοιτητικής ταυτότητας του εξεταζόμενου πριν από την έναρξη της εξέτασης.
 • Αποκλεισμός του φοιτητή από την εξέταση στο μάθημα σε περίπτωση μη εισόδου ή σε μη προκαθορισμένη ώρα.
 • Συμμετοχή τουλάχιστον (α) δύο (2) εξεταστών ή/και επιτηρητών και ενός φοιτητή ή (β) δύο φοιτητών και του εξεταστή.

Στην κατάθεση εργασίας προβλέπεται:

 • Να διαφοροποιούνται τα θέματα των εργασιών προς ανάθεση.
 • Η χρήση του Turnitin για έλεγχο λογοκλοπής σε αρχεία κειμένου, το οποίο διατίθεται ενσωματωμένα στο elearning.
 • Να υπάρχει κατάλογος θεμάτων εργασιών από τον οποίο θα επιλέξουν οι φοιτητές το θέμα που θα αναπτύξουν.

Πώς προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα

Βάσει του άρθρου 35 του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων GDPR, το ΑΠΘ εκτίμησε τον αντίκτυπο αναφορικά με την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που θα επεξεργαστούν κατά τη διεξαγωγή των εξ αποστάσεως μεθόδων αξιολόγησης.

Τα ελάχιστα προσωπικά δεδομένα των συμμετεχόντων που είναι απαραίτητα, είναι ο ιδρυματικός λογαριασμός, η IP διεύθυνση του υπολογιστή, η ημερομηνία και η ώρα της σύνδεσης.

Η διεξαγωγή της εξ αποστάσεως αξιολόγησης των φοιτητών δεν θα καταγραφεί.

Το ηλεκτρονικό αρχείο που εμπεριέχει το γραπτό του φοιτητή θα αποθηκευτεί σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία περί φυσικών εγγράφων στις ασφαλείς υποδομές του ΑΠΘ.

Το ΑΠΘ σε καμία περίπτωση δεν επεξεργάζεται τα προσωπικά δεδομένα των συμμετεχόντων με αυτοματοποιημένο τρόπο και δεν προβαίνει στη δημιουργία προφίλ.

Η συμμετοχή των φοιτητών στην εξ αποστάσεως αξιολόγηση δεν αναιρεί το δικαίωμα πρόσβασης στο ηλεκτρονικό γραπτό τους, όπως πριν. Το δικαίωμα της διαγραφής των προσωπικών δεδομένων ασκείται εφόσον δεν περιορίζεται από τις ισχύουσες νομικές δεσμεύσεις και υποχρεώσεις του ΑΠΘ.

Επίσης, απαγορεύεται η με οποιοδήποτε τρόπο καταγραφή της εξεταστικής διαδικασίας, καθώς και η καταγραφή, ή δημοσίευση, ή ανάρτηση σε ιστοσελίδες, ή κοινοποίηση σε τρίτους, ή μετάδοση, ή διανομή με οποιοδήποτε τρόπο του συνόλου ή μέρους της εξ αποστάσεως εξέτασης. 

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала