Ο Ρενέ Χιγκίτα είναι ένας Κολομβιανός παλαίμαχος τερματοφύλακας που είχε το παρατσούκλι "ο τρελός" και έγινε πασίγνωστος για την κίνησή του που ονομάστηκε το «χτύπημα του σκορπιού».
Μάλιστα, έχει συζητηθεί πολλές φορές για τις φιλικές του σχέσεις με τον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα και τον Πάμπλο Εσκομπάρ.
«Οι αρχές στην Κολομβία μου είπαν να παραδώσω τον Πάμπλο Εσκομπάρ για να μην με συλλάβουν. Ήξεραν ότι ήμουν αθώος, αλλά σε όλες τις διώξεις που είχαν ξεκινήσει εναντίον του, άρχισαν να βάζουν τους γνωστούς του στη φυλακή. Οι άνθρωποι με θεωρούσαν φίλο του αφού τον επισκέφθηκα στη φυλακή La Catedral. Απάντησα ότι δεν ήξερα τίποτα και ότι ακόμα κι αν ήξερα δεν θα έλεγα τίποτα. Ήταν δουλειά των αρχών. Ήμουν ευγνώμων στον Πάμπλο Εσκομπάρ» αυτά είπε ο παλαίμαχος τερματοφύλακας της Εθνικής Κολομβίας σε συνέντευξή του στο κανάλι Fox Sports της Αργεντινής.
Ο Ρενέ Χιγκίτα μίλησε για τη σύλληψη που υπέστη λόγω της προσωπικής του σχέσης με τον «Βασιλιά της Κοκαΐνης», που σκοτώθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 1993.
«Το ότι ήμουν φίλος με τον Πάμπλο Εσκομπάρ δεν σημαίνει ότι είμαι έμπορος ναρκωτικών. Αυτό που με γεμίζει με υπερηφάνεια είναι να είμαι ποδοσφαιριστής» τόνισε.