Κόσμος - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Η προνοητικότητα της τουαλέτας: Ποιοι έτρεξαν κι άδειασαν τα ράφια από χαρτί υγείας

© AFP 2023 / WILLIAM WESTΠελάτες σουπερμάρκετ στοκάρουν χαρτί υγείας
Πελάτες σουπερμάρκετ στοκάρουν χαρτί υγείας - Sputnik Ελλάδα
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το χαρτί υγείας εξαφανίστηκε από τα ράφια των σούπερ μάρκετ. Ποιοι είναι όμως εκείνοι οι συνάνθρωποί μας που μέσα σ’ όλον αυτό τον τρόμο από τον κορονοϊό έτρεξαν να στοκάρουν χαρτί τουαλέτας;

Μια δειγματοληπτική έρευνα Γερμανών επιστημόνων έρχεται να ρίξει φως στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά εκείνων που εξαφάνισαν το χαρτί υγείας από την παγκόσμια αγορά, καθώς δεν πρόκειται για απλά ελληνικό φαινόμενο.

Χαρτί υγείας - Sputnik Ελλάδα
Χαρτί υγείας: Τι χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι πριν εφευρεθεί

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η μελέτη του εργαστηρίου Εξελικτικής Ψυχολογιίας Μαξ Πλανκ στην Λειψία της Γερμανίας, πρόκειται κυρίως είτε για μόνιμα αγχώδεις τύπου είτε για εξαιρετικά οργανωτικούς, τελειομανείς χαρακτήρες.

Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκαν ερωτηματολόγια μέσω Διαδικτύου και social media, που καταγράφουν τη συμπεριφορά και τα δημογραφικά χαρακτηριστικά στοιχεία 1.029 ανθρώπων σε 35 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και  της Ελλάδας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι αρκετές εταιρείες παραγωγής χαρτιού υγείας αναφέρουν ότι η ζήτηση στα προϊόντα τους αυξήθηκε μέχρι και έως 700%.

Σύμφωνα με την έρευνα, το κύριο χαρακτηριστικό όσων στόκαραν χαρτί τουαλέτας είναι το άγχος που τους προκάλεσε η πανδημία κορονοϊού.

Δεύτερο γνώρισμά τους είναι ο βαθμός οργανωτικότητας και τελειομανίας. Μάλιστα, οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας αγόρασαν περισσότερο χαρτί τουαλέτας απ’ ό,τι οι νεότεροι, με τους Αμερικανούς να ξεπερνούν τους Ευρωπαίους στην προνοητικότητα.

Βέβαια σύμφωνα με τους επιστήμονες, παρά τις παραπάνω διαπιστώσεις της έρευνας απέχουμε αρκετά από την πλήρη κατανόηση του φαινομένου.

Δείτε την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Plos One ΕΔΩ.

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала