Μυστήρια του βυθού: Ο καλλιτέχνης που δημιουργεί υποθαλάσσια γλυπτά σε ολόκληρο τον κόσμο

© Φωτογραφία : www.underwatersculpture.comΥποθαλάσσια έκθεση γλυπτικής στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο
Υποθαλάσσια έκθεση γλυπτικής στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο - Sputnik Ελλάδα
Από την Ευρώπη μέχρι την Καραϊβική, ο Τζέισον ντε Κέιρς Τέιλορ φτάνει την ανθρώπινη τέχνη στα βάθη της θάλασσας. Το νέο του πρότζεκτ μάς μεταφέρει στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο στην Αυστραλία.

Εδώ και πάνω από δέκα χρόνια, ο Τζέισον ντε Κέιρς Τέιλορ έχει αφοσιωθεί σε ένα παράξενο είδος τέχνης: δημιουργεί γλυπτά τα οποία βυθίζει στη θάλασσα, από την Ευρώπη μέχρι την Καραϊβική. Το νέο του πρότζεκτ, Coral Greenhouse (Θερμοκήπιο Κοραλίων), μας μεταφέρει στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο, όπου συνεργάζεται με το Μουσείο Υποβρύχιας Τέχνης της Αυστραλίας (MOUA).

Ιάπωνας σεφ δημιουργεί γλυπτά πάνω σε φρούτα - Sputnik Ελλάδα
Ιάπωνας σεφ και καλλιτέχνης δημιουργεί λεπτομερή γλυπτά πάνω σε φρούτα και λαχανικά

Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια σειρά από υποβρύχια γλυπτά που αναπαριστούν νέους ανθρώπους, στους οποίους ο Τέιλορ στηρίζει την προστασία και τη διάσωση των θαλασσών. Σήμα κατατεθέν της έκθεσης το υπερ-θαλάσσιο άγαλμα της 12χρονης Τακόντα Τζόνσον: ενός κοριτσιού γηγενούς φυλής στην οποία ανήκε κάποτε η περιοχή. Το γλυπτό αλλάζει χρώμα ανάλογα με τη θερμοκρασία της θάλασσας και δημιουργήθηκε σε συνεργασία με επιστήμονες.

Στόχος, λοιπόν, της υποβρύχιας γλυπτικής του Τέιλορ δεν είναι μόνο να εντυπωσιάσει το βλέμμα, αλλά και να ευαισθητοποιήσει - εν προκειμένω, σχετικά με το μέλλον του πλανήτη και ειδικότερα των θαλάσσιων οικοσυστημάτων ή, σε άλλες περιπτώσεις, για το προσφυγικό πρόβλημα.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο «My Modern Me», ωστόσο, ο καλλιτέχνης πέρασε ένα αισιόδοξο μήνυμα για τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο: «Μέσα στα τελευταία χρόνια έχει αποχρωματιστεί σε κάποιο βαθμό, αλλά κυρίως στα βόρεια τμήματά του. Τα δύο τρίτα του παραμένουν απίστευτα παρθένα και όμορφα, αλλά υπάρχει αυτή η πλάνη ότι πεθαίνουν ή ότι έχουν πεθάνει ήδη». Ο ίδιος συμπληρώνει το εξής: «Στην πραγματικότητα η περιοχή όπου χτίσαμε το υποθαλάσσιο μουσείο έχει μερικά από τα καλύτερα κοράλλια που έχω δει στη ζωή μου, έτσι θελήσαμε να τα δει και ο κόσμος και να αποκτήσει το κίνητρο να τα προστατεύσει».

Δείτε παρακάτω υποθαλάσσια γλυπτά του από διάφορα μέρη του κόσμου:

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала