Κόσμος - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν έτοιμοι για συμβιβασμούς ώστε να υπάρξει ειρήνη στη χώρα

© AP Photo / Jacquelyn MartinΟ Αμερικανός ειδικός εκπρόσωπος για τη Συμφιλίωση του Αφγανιστάν, Ζαλμάι Χαλιλζάντ
Ο Αμερικανός ειδικός εκπρόσωπος για τη Συμφιλίωση του Αφγανιστάν, Ζαλμάι Χαλιλζάντ - Sputnik Ελλάδα
Ο Αμερικανός εκπρόσωπος των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν και εκπροσώπους των Ταλιμπάν.

Στην αναγνώριση πως οι Ταλιμπάν είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε συμβιβασμούς, προκειμένου να επιτευχθεί ειρήνη στο Αφγανιστάν, προχώρησε ο ειδικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν, Ζαλμάι Χαλιλζάντ.

Σύμφωνα με τη ανάρτηση που έκανε στο διαδίκτυο, μετά από συνάντηση με εκπροσώπους των Ταλιμπάν, «η ομάδα αναγνωρίζει πως όλοι οι Αφγανοί θα πρέπει να κάνουν συμβιβασμούς, ώστε να δοθούν οι απαιτούμενες επενδύσεις για το μέλλον του Αφγανιστάν».

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ του προέδρου της χώρας, Άσραφ Γκάνι, του προέδρου του Ύπατου Συμβουλίου του Αφγανιστάν για την Εθνική Συμφιλίωση, Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ και του διευθύνοντα συμβούλου του Οργανισμού της Διεθνούς Οικονομικής Ανάπτυξης των ΗΠΑ, Άνταμ Μπόλερ, στην οποία συζητήθηκε η κατάσταση στο Αφγανιστάν.

Μαχητές των Ταλιμπάν - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Αφγανιστάν: Τηλεδιάσκεψη Πομπέο με τον ηγέτη των Ταλιμπάν

Σύμφωνα με τον Χαλιλζάντ, οι πλευρές συμφώνησαν ότι «η ανάπτυξη σχεδίων για την υποστήριξη της ειρήνης, δεν μπορεί ποτέ να ξεκινήσει ποτέ πολύ νωρίς» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «τα τελικά εμπόδια στην πορεία προς τις ενδο-αφγανικές διαπραγματεύσεις» μπορούν να ξεπεραστούν.

​Ο αξιωματούχος, που συνοδευόταν από τον διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού της Διεθνούς Οκονομικής Ανάπτυξης των ΗΠΑ, Άνταμ Μόλερ, συμμετείχε σε αρκετές συναντήσεις, που πραγματοποιήθηκαν στην πρωτεύουσα του Κατάρ.

Σε μία από αυτές, όπου πήραν μέρος το Qatar Fund For Development και η Αρχή Επενδύσεων του Κατάρ, το αντικείμενο της συζήτησης ήταν η δυνατότητα κοινών επενδύσεων στο Αφγανιστάν.

Νωρίτερα, ο Χαλιλζάντ και ο Μπόλερ είχαν τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Αφαντιστάν, Άσραφ Γκάνι και τον πρόεδρο του Ύπατου Συμβουλίου του Αφγανιστάν για την Εθνική Συμφιλίωση, Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, μέσω της οποίας συμφωνήθηκε η «ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στην οικονομική ανάπτυξη του Αφγανιστάν», η οποία θα απαιτήσει δέσμευση για ειρήνη τόσο από την Καμπούλ όσο και από τους Ταλιμπάν.

«Μοιραζόμαστε την κοινή άποψη ότι τα οικονομικά οφέλη της ειρήνης υπερτερούν των πλεονεκτημάτων του πολέμου. Μια βιώσιμη ειρήνη μπορεί να σημαίνει επενδύσεις με λιγότερους κινδύνους, χαμηλότερο κόστος και ταχύτερη ανάπτυξη κεφαλαίων», ανέφερε ο αξιωματούχος των ΗΠΑ μετά από την διάσκεψη.

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала