Ίσως οι περισσότεροι από εμάς διστάζουμε να ταξιδέψουμε στο εξωτερικό ενώ κάποιοι είμαστε αποφασισμένοι να το καθυστερήσουμε μέχρι το τέλος της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Ωστόσο αυτό δεν μας εμποδίζει να εμπλουτίζουμε τη λίστα των επιθυμιών μας με νέους προορισμούς. Ανάμεσα σε αυτούς είναι μια καινούρια προσθήκη στα αξιοθέατα του Βερολίνου, το Schlossgut Schwante. Ένα μπαρόκ κάστρο του 18ου αιώνα στην καρδιά ενός πάρκου διάσπαρτου με υπαίθρια έργα τέχνης.
Το πάρκο είναι επισκέψιμο, βρίσκεται σε απόσταση 25 χλμ. βορειοδυτικά του Βερολίνου και μας συστήνει, μέσα από την υπαίθρια έκθεσή του, εικαστικούς από τη Γερμανία και άλλες χώρες. Στο εσωτερικό του, ένα ρουστίκ εστιατόριο, ένα κινητό παγωτατζίδικο και ένα πωλητήριο είναι ανάμεσα στις παροχές που μετατρέπουν το Schlossgut Schwante σε ιδανική βόλτα για μία ολόκληρη ημέρα, όχι μόνο για τουρίστες αλλά και για Βερολινέζους. Σε αυτά να προσθέσουμε και το πρόγραμμα εκδηλώσεών του, που περιλαμβάνει υπαίθριες προβολές ταινιών, μαθήματα γιόγκα, συναυλίες και ομιλίες.
Η ιδιοκτήτρια του χώρου, Δρ. Λορέτα Βούρτενμπεργκερ, που αγόρασε το κάστρο και το κτήμα του πριν από έναν περίπου χρόνο, σχολιάζει σε νέο ρεπορτάζ του Guardian ότι «θέλαμε να κρατήσουμε το σπίτι ως το επίκεντρο μιας δυναμικής οντότητας και όχι σαν γραφικό σκηνικό. Καθώς στην περιοχή δεν υπάρχει γεωργική παραγωγή ούτε εμείς είμαστε αγρότες, αποφασίσαμε να το αφιερώσουμε στην τέχνη».

Το κάστρο κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1740 για την οικογένεια Ρέντερν και εκτός από κατοικία χρησιμοποιήθηκε, στην πάροδο του χρόνου, ως νοσοκομείο και νηπιαγωγείο. Σήμερα τα καρποφόρα δέντρα (κερασιές, δαμασκηνιές, μηλιές), καθώς και οι φλαμουριές του, συνυπάρχουν με πάνω από 20 έργα τέχνης από όλο τον κόσμο, τοποθετημένα σε διάφορα σημεία του κτήματος, προ(σ)καλώντας τον επισκέπτη να το περπατήσει όλο.
«Θελήσαμε να δημιουργήσουμε έναν χώρο όπου η τέχνη δεν έχει όρια» λέει η Δρ. Βούρτενμπεργκερ και προσθέτει: «Δεν είναι ένας άσπρος κύβος. Είναι ένα μέρος όπου η φύση και η τέχνη ενώνονται, που μπορούν να επισκεφτούν οι οικογένειες και να το απολαύσουν».