Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Κορονοϊός στην Ελλάδα: Αυτές είναι οι ανησυχίες δύο επιδημιολόγων

© Φωτογραφία : Nikos Libertas/SOOCΟι μαθητές της Γ' Λυκείου επέστρεψαν στα θρανία
Οι μαθητές της Γ' Λυκείου επέστρεψαν στα θρανία - Sputnik Ελλάδα
Βρείτε μας
Δύο είναι οι βασικές ανησυχίες των επιστημόνων αναφορικά με την πανδημία του κορονοϊού, κατά την τρέχουσα χρονική στιγμή. Τι αναφέρουν Κουτής και Μαγιορκίνης για πανώλη και γρίπη των χοίρων.

Καθώς το καλοκαίρι πλησιάζει στο μέσον του και η Ελλάδα φαίνεται ότι έχει κερδίσει την πρώτη «μάχη» κατά του κορονοϊού, οι επιδημιολόγοι βρίσκονται σε εγρήγορση καθώς ο κίνδυνος δεν έχει παρέλθει ακόμα.

Προβληματισμό προκαλούν τα εισαγόμενα κρούσματα, για τα οποία ζητούν την εντατικοποίηση των ελέγχων.

«Όταν τα κρούσματα περνούν τα 20 την ημέρα, τότε ο αριθμός δεν είναι καλός. Ισοδυναμεί με πάνω από 600 τον μήνα. Όσον αφορά τα εισαγόμενα, ενδέχεται να έχουν έρθει στη χώρα και άτομα που φέρουν τον ιό και να μην έχει γίνει αντιληπτό» επισημαίνει στο Sputnik ο ομότιμος καθηγητής Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας, Χαρίλαος Κουτής.

«Τα νέα κρούσματα που ανακοινώνονται καθημερινά είναι εισαγόμενα, στην πλειονότητά τους. Αυτό δείχνει ότι πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση για πιθανά κρούσματα που δεν ανιχνεύονται στις πύλες εισόδου των αεροδρομίων» αναφέρει στο Sputnik ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η ανησυχία των επιδημιολόγων εκφράζεται και αναφορικά με την έξαρση του ιού στα Βαλκάνια καθώς και τα σενάρια εξάπλωσης στο νότιο ημισφαίριο.

Εμβολιασμός - Sputnik Ελλάδα
ΕΚΠΑ: Δύσκολη η πρόβλεψη για το πότε θα έχουμε εμβόλιο για τον κορονοϊό

Αναφορικά με τις κοντινές μας χώρες, ο Χ. Κουτής σχολιάζει ότι θα πρέπει να μας προβληματίσει η Σερβία και η Αυστρία για τις αυξήσεις των κρουσμάτων.

«Προφανώς πρόκειται για το δεύτερο κύμα σε κάποιες χώρες. Για κάποιους λόγους που δεν είναι απολύτως ξεκάθαροι, δεν τηρήθηκαν επαρκώς τα μέτρα της κοινωνικής αποστασιοποίησης και της ατομικής ευθύνης, με αποτέλεσμα να πυροδοτηθεί από νωρίς ένα δεύτερο κύμα. Είναι ανησυχητικό καθώς υπάρχει και ένα σημαντικό κομμάτι του τουρισμού από εκεί» προσθέτει από την πλευρά του ο Γ. Μαγιορκίνης.

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
ΠΟΥ: Κάλεσμα αφύπνισης στις κυβερνήσεις για τη μάχη ενάντια στην πανδημία

Ενώ το ελληνικό καλοκαίρι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ο χειμώνας ξεκινά στο νότιο ημισφαίριο.

«Τώρα θα παρακολουθήσουμε την εξέλιξη του ιού στην Αφρική καθότι εκεί τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα. Ο μεγάλος φόβος θα γίνει πραγματικότητα, αν ξεκινήσει ο ιός να σκοτώνει μαζικά τους νέους. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, σημαίνει ότι ο ιός έχει γίνει πολύ πιο ισχυρός, άρα μπορεί και να έχει τρομακτικές ομοιότητες με την πανδημία της γρίπης του 1892. Κάθε 200 χρόνια έχουμε έναν ιό που προκαλεί μεγάλη ζημιά, ωστόσο δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι το παρακλάδι του ιού SARS θα μπορούσε να έχει μια τέτοια εξέλιξη» επισημαίνει ο κ. Κουτής.

Την ίδια στιγμή, ξεκαθαρίζει ότι πριν τον Μάιο του 2021 δεν θα υπάρξει εμβόλιο, καθότι χρειάζεται περίπου ένας χρόνος για την παρασκευή του.

«Το μόνο μέτρο που μας μένει είναι η κοινωνική αποστασιοποίηση. Τηρήθηκαν τα μέτρα και μέχρι στιγμής όλα έχουν πάει καλά. Πρέπει να συνεχίσουμε. Αρκετοί δεν το έχουν καταλάβει. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορούμε να ελέγξουμε την κατάσταση» αναφέρει και εκφράζει την ανησυχία του για τα πανηγύρια τα οποία, όπως λέει, πρέπει να λειτουργήσουν με όρους.

Για τη διασπορά του ιού μέσω αέρα απαντά:

«Δεν υπάρχει κάτι καινούριο εδώ. Όταν ένα νόσημα μεταδίδεται με σταγονίδια, αν φτερνιστεί κάποιος σε ευθεία βολή, δηλαδή δεν βάλει τίποτα μπροστά, τότε οι πυρηνίσκοι μπορεί να φτάσουν μέχρι τριάμισι μέτρα και να αιωρούνται για μιάμιση ώρα. Αν φτερνιστεί κάποιος στον δρόμο, χωρίς να καλυφθεί και εσύ βρίσκεσαι στη φορά του αέρα, είναι πιθανό να μολυνθείς».

Την ίδια στιγμή υπογραμμίζει ότι το φτέρνισμα πρέπει οπωσδήποτε να γίνεται στον αγκώνα, καθότι σταματά η μεγάλη πίεση και η μετάδοση.

Φωτογραφία αρχείου από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) που απεικονίζει τα βακτήρια που προκαλούν τη βουβωνική πανώλη σε ασθενή, 15 Ιανουαρίου 2003. - Sputnik Ελλάδα
Βουβωνική πανώλη: Πρέπει να θορυβηθεί η Ελλάδα;

Η πανώλη και η γρίπη των χοίρων

Ενώ ο πλανήτης εστιάζει στη διαχείριση και την αντιμετώπιση της πανδημίας, κρούσματα πανώλης και μιας μετάλλαξης της γρίπης των χοίρων σε Κίνα και Μογγολία φαίνεται να έχουν κάνει την εμφάνισή τους.

Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέροντας ότι μικροεπιδημίες βουβωνικής πανώλης συμβαίνουν κάθε χρόνο.

«Πρόκειται για την πανώλη που μεταδίδεται από τους ψύλλους, δεν είναι πνευμονική πανώλη που μεταδίδεται μέσω των ανθρώπων. Οπότε δεν μας ανησυχεί. Πρόκειται και για νόσο που δεν θα μεταδοθεί από ασυμπτωματικούς. Αδύνατο να προκαλέσει επιδημία η πανώλη στη σημερινή εποχή».

Γουρούνι - Sputnik Ελλάδα
Νέος ιός γρίπης των χοίρων στην Κίνα: Έχει μεταδοθεί και σε ανθρώπους - Ανησυχία για πανδημία

Με την άποψη συμφωνεί και ο Χ. Κουτής, προσθέτοντας ότι υπάρχει εμβόλιο και η δυνατότητα μαζικού εμβολιασμού.

Αναφορικά με τη νέα γρίπη των χοίρων, ο κ. Μαγιορκίνης τονίζει:

«Τα στελέχη των ιών που απομονώνονται από τους χοίρους μπορούν να προκαλέσουν επιδημίες, αλλά είναι πολύ νωρίς για να πούμε κάτι τέτοιο ή να μιλήσουμε για κάποια απειλή».

Και οι δύο ειδικοί συμφωνούν ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας της COVID-19 και συνιστούν στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα της κοινωνικής αποστασιοποίησης και να μείνουν ασφαλείς.

Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Internacional
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社简化中文Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社繁體中文Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά