Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Οι λευκοί νάνοι του διαστήματος αποτελούν μεγάλη πηγή άνθρακα σύμφωνα με μελέτη

CC0 / / O Γαλαξίας όπως φαίνεται από τη Γη
O Γαλαξίας όπως φαίνεται από τη Γη - Sputnik Ελλάδα
Βρείτε μας
Επιστήμονες από πανεπιστήμιο της Ιταλίας, συμπέραναν πως οι λευκοί νάνοι αποτελούν πηγή άνθρακα στο διάστημα και άρα ζωής στο σύμπαν.

Στο συμπέρασμα πως οι λευκοί νάνοι του διαστήματος, αποτελούν βασική πηγή άνθρακα στον γαλαξία μας αλλά και σε άλλους γαλαξίες και πως η συγκεκριμένη χημική ουσία είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ανθρώπινης ζωής στη Γη, έφτασαν μέσω έρευνας επιστήμονες.

Με τον άνθρακα να αποτελεί το κύριο συστατικό του κόσμου, από το DNA και τους μυϊκούς ιστούς έως τις πρωτεΐνες, τα λίπη και τα σάκχαρα, τα άτομα άνθρακα που υπάρχουν στο σύμπαν, παράγονται από αστέρια. Ωστόσο, οι αστροφυσικοί βρίσκονται σε διαφωνία, για το αν η κύρια πηγή άνθρακα δημιουργείται όταν τα αστέρια μετατρέπονται σε λευκούς νάνους ή ο άνθρακας δημιουργείται όταν τα τεράστια αστέρια εκρήγνυνται ως σουπερνόβα. Ένας λευκός νάνος είναι ο πυρήνας που απομένει, όταν ένα άστρο πεθαίνει και σκορπίζει την ύλη του στους αστρικούς ανέμους.

Μια ομάδα αστρονόμων με επικεφαλής την καθηγήτρια Πάολα Μαρίγκο, του πανεπιστημίου της Πάδοβας, στην Ιταλία, ανέλυσαν τους λευκούς νάνους που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα σε συστάδες στον Γαλαξία μας και διαπίστωσαν πως, η μάζα τους ήταν μεγαλύτερη από το αναμενόμενο.

Όσο μεγαλύτερος είναι ένας λευκός νάνος, τόσο μεγαλύτερο είναι και το άστρο που το παρήγαγε. Η σχέση μεταξύ των δύο μαζών του προγόνου, ή του αρχικού άστρου και του λευκού νάνου του, ονομάζεται αρχική-τελική σχέση μάζας και οι ερευνητές περιέγραψαν αυτό που βρήκαν ως «συστροφή» σε αυτήν τη σχέση.

«Η μελέτη μας ερμηνεύει αυτή τη συστροφή στη σχέση μάζας αρχικού-τελικού, ως υπογραφή της σύνθεσης του άνθρακα που δημιουργείται από άστρα μικρής μάζας στον γαλαξία μας», δήλωσε η Μαρίγκο.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι ένα αστέρι πρέπει να έχει μια ελάχιστη μάζα για να διαδώσει τέφρα γεμάτη άνθρακα στον γαλαξία καθώς πεθαίνει. «Τώρα γνωρίζουμε πως, ο άνθρακας προήλθε από αστέρια με μάζα γεννήσεων όχι λιγότερο από περίπου 1,5 ηλιακές μάζες» εξήγησε η Μάριγκο.

«Τα ευρήματα θέτουν νέους, αυστηρούς περιορισμούς στο πώς και πότε παρήχθη άνθρακας από τα αστέρια του γαλαξία μας, καταλήγοντας στην πρώτη ύλη από την οποία σχηματίστηκε ο Ήλιος και το πλανητικό του σύστημα πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης, Τζέφρι Κάμινγκς, συνεργάτης και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Οι παρατηρήσεις σε παρόμοια αστέρια σε άλλους γαλαξίες, έδωσαν στους ερευνητές μια εικόνα για την χρονική στιγμή που τα αστέρια όταν πεθαίνουν, σκορπίζουν τη σκόνη τους που περιέχει άνθρακα στον γαλαξία και αυτό κατέστησε προφανές πως, οι προγονικοί λευκοί νάνοι ήταν η πιο πιθανή πηγή. Το ζήτημα του πώς διαδίδεται ο άνθρακας σε όλο το σύμπαν έχει προβληματίσει τους αστροφυσικούς για δεκαετίες, αλλά τώρα ξέρουμε. Τα άστρα που «πεθαίνου» είναι τα άστρα που δίνουν ζωή στη Γη.

Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала