Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Η «διαγραφή» συγκεκριμένων αναμνήσεων ίσως αποτρέπει την υποτροπή σε εθισμούς σύμφωνα με έρευνα

CC0 / Pixabay / Εγκέφαλος
Εγκέφαλος - Sputnik Ελλάδα
Βρείτε μας
Πείραμα σε ποντίκια έδειξε ότι η «διαγραφή» συγκεκριμένων αναμνήσεων ενδέχεται να αποτρέπει τον εγκέφαλο από υποτροπή σχετικά με εθισμούς, όπως είναι τα ναρκωτικά.

Επιστήμονες έχουν «σβήσει» επιλεκτικά τις αναμνήσεις από τον εγκέφαλο των ποντικών που έχουν εθιστεί σε μορφίνη και αυτό μπορεί να αποδειχθεί μια επαναστατική μελλοντική θεραπεία για την τοξικομανία. Ακόμα, πρέπει να μετριαστούν τα οξέα συμπτώματα στέρησης όπως είναι η ναυτία, ο εμετός, ο πόνος και οι κράμπες. 

Ανθρώπινος εγκέφαλος (καλλιτεχνική αναπαράσταση) - Sputnik Ελλάδα
Πώς επηρεάζει ο κορονοϊός τον εγκέφαλο - Τι συμβαίνει με τη λευκή ουσία - Φωτογραφίες

Εν συνεχεία, οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα συμπτώματα στέρησης μπορεί να λειτουργήσουν ως ισχυρά στοιχεία μνήμης που προκαλούν καταναγκαστική, εθιστική συμπεριφορά και προκαλούν υποτροπή και έτσι στοχεύουν στο να «σβήσουν» αυτές τις αναμνήσεις και να αφαιρέσουν όλα τα νευρολογικά ίχνη εξάρτησης από τα ναρκωτικά.

Ο Ξιαόκε Τσεν, αναπληρωτής καθηγητής Βιολογίας στη Σχολή Ανθρωπιστικών και Επιστημών του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, δήλωσε το εξής:

«Για να αποφευχθεί η υποτροπή, πρέπει πραγματικά να αντιμετωπίσουμε τη στέρηση».

Οι επιστήμονες προτείνουν τη θεραπεία του εθισμού, θεωρώντας το γενικά ως πρόβλημα μνήμης, διακόπτοντας μια νευρική οδό που είναι υπεύθυνη για τις μνήμες, οι οποίες σχετίζονται με οπιούχα στον εγκέφαλο των ποντικών.

Πώς έγινε το σχετικό πείραμα στα ποντίκια

Στο πείραμά τους, οι λεπτομέρειες του οποίου δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Neuron», οι ερευνητές τοποθέτησαν ποντίκια σε έναν θάλαμο δύο όψεων, με απτές και οπτικές ενδείξεις ώστε να μπορούν να τα διακρίνουν μεταξύ τους. Η μία πλευρά είχε αλατούχο διάλυμα χωρίς φάρμακα και η άλλη μια μικρή δόση μορφίνης.

Τα ποντίκια προετοιμάστηκαν, κατά τη διάρκεια τεσσάρων ημερών, σχετικά με το ποια πλευρά του θαλάμου είχε το αλατούχο διάλυμα και ποια τη μορφίνη. Μέχρι και την πέμπτη ημέρα, τα τρωκτικά είχαν αναπτύξει την ανάγκη για φάρμακα.

Ένας κόμβος στον εγκέφαλο που είναι γνωστός ως ο παρακεντρικός θάλαμος (PVT), συνδέει πολλές περιοχές του, που εμπλέκονται στη διαδικασία εθισμού στα ναρκωτικά.

Οι ερευνητές, χρησιμοποιώντας μια οπτική ίνα για τον ακριβή έλεγχο της δραστηριότητας διαφόρων νευρικών οδών, διαπίστωσαν ότι «απενεργοποιώντας» μια διαδρομή προς το PVT, που είναι γνωστό ότι σχετίζεται με τη στέρηση, εξαλείφθηκε η προτίμηση των ποντικών για τον θάλαμο μορφίνης στο πείραμα.

Την επόμενη μέρα, χωρίς καμία παρέμβαση, τα ποντίκια δεν έδειξαν πλέον προτίμηση για τον θάλαμο μορφίνης. Τα ίδια περιβαλλοντικά στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν στην αρχή του πειράματος έδειξαν ελάχιστη έως καθόλου επίδραση στη συμπεριφορά των ζώων, σαν να είχαν ξεχάσει τα ποντίκια τα πάντα για το φάρμακο, τόσο όσον αφορά στις θετικές όσο και στις αρνητικές επιπτώσεις του.

Ως εκ τούτου, ο Τσεν ανέφερε:

«Δεν θέλετε να διαγράψετε όλη την ανάμνηση. θέλετε μόνο να διαγράψετε το τμήμα που σχετίζεται με τις ουσίες».
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала