Ραντεβού στο Άγαλμα του Κολοκοτρώνη στην παλαιά Βουλή στην οδό Σταδίου, έδωσαν πολίτες και ακτιβιστές, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
«Εκπρόσωποι του ακροδεξιού φάσματος αναμένεται να βρίσκονται εκεί, δεν θέλουμε καμία σχέση μαζί τους» ξεκαθάρισαν οι διοργανωτές, σε ανακοίνωσή τους.
Στο βήμα της εκδήλωσης-κινητοποίησης βρέθηκαν διάφοροι ιστορικοί, συγγραφείς και θεολόγοι, οι οποίοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην πρώτη μουσουλμανική προσευχή στο εσωτερικό του μνημείου.




Ερντογάν: Συνεχίζεται το έργο αποκατάστασης της Αγίας Σοφίας
Το μεσημέρι της Παρασκευής, μετά το τέλος της προσευχής, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παραχώρησε σύντομες δηλώσεις στους εκπροσώπους του Τύπου.
«Από σήμερα, θα κάνουμε τις απαραίτητες συνεννοήσεις για να συνεχίσουμε το έργο αποκατάστασης της Αγίας Σοφίας» δήλωσε, χαρακτηριστικά, προτού προσθέσει: «Πιστεύω ότι η επιστροφή του μνημείου σε χώρο μουσουλμανικής προσευχής θα συνεχιστεί όπως πρέπει».
«Προσεύχομαι στον Θεό, καθώς εμείς ως μια κυβέρνηση συνεργασίας, έχουμε καταφέρει να αποκαταστήσουμε την πρέπουσα λειτουργία του τεμένους» συνέχισε ο Ερντογάν, ο οποίος γνωστοποίησε ότι στη σημερινή προσευχή -η πρώτη έπειτα από 86 χρόνια- παραβρέθηκαν 350.000 μουσουλμάνοι.
Το μήνυμα του Μητσοτάκη
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, έσπευσε να σχολιάσει τα όσα έλαβαν χώρα σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι εκδήλωση ισχύος, αλλά απόδειξη αδυναμίας».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός παρατήρησε ότι παρότι τα όσα συμβαίνουν «δεν έχουν τη δύναμη να σκιάσουν την ακτινοβολία» του μνημείου, εντούτοις «κηλιδώνουν, όμως, αξίες οικουμενικές» και γι' αυτό «απαιτούν καταδίκη οικουμενική».
Ο ίδιος εξάλλου χαρακτήρισε την Τουρκία «ταραχοποιό», υπογραμμίζοντας ότι απειλεί την ειρήνη στη Μεσόγειο, αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, και «προσβάλλει τον πολιτισμό» με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.