Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Αναταράξεις στα ελληνοτουρκικά: «Μπορεί η Αγία Σοφία να προλογίσει το Καστελλόριζο»;

© Sputnik / Μεταφορά στο αρχείο φωτογραφίαςΗ πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία ως τζαμί, 24 Ιουλίου 2020
Η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία ως τζαμί, 24 Ιουλίου 2020 - Sputnik Ελλάδα
Προβληματίζουν τα μηνύματα που εκπέμπουν οι κινήσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον μουσουλμανικό και χριστιανικό κόσμο. Ποια μπορεί να είναι τα βήματα.

Μετά τη μετατροπή του ιστορικού βυζαντινού συμβόλου σε μουσουλμανικό τέμενος, ο φόβος είναι μήπως η Αγία Σοφία προλογίσει το Καστελλόριζο, επισημαίνει στο Sputnik ο Μάριος Μπέγζος, πρώην κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής και καθηγητής Συγκριτικής Φιλοσοφίας της Θρησκείας.

«H μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί πρόκειται για μία πράξη σαφώς πολιτική. Πρόκειται για μια τραυματική εμπειρία για τους Έλληνες. Για εμάς το μνημείο αυτό είναι ό,τι ο ναός του Σολομώντα για τους Εβραίους, ο Άγιος Πέτρος για τους Καθολικούς. Και φυσικά τα σύμβολα στην πολιτική παίζουν τον ρόλο τους. Δεν έχει καμία σχέση με τη θρησκεία. Επομένως, αντί να έχουμε τον διάλογο των θρησκειών και των πολιτισμών, έχουμε τη μεταξύ τους σύγκρουση. Πρόκειται για καταστροφική και λανθασμένη πολιτική. Παραβιάζονται ανθρώπινα δικαιώματα» αναφέρει μεταξύ άλλων.

Η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα - Sputnik Ελλάδα
Ζαχάροβα για Καστελλόριζο: Αποχή από απερίσκεπτες ενέργειες, επίλυση στη βάση του διεθνούς δικαίου

Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι ο Ερντογάν είχε δηλώσει πριν από μερικά χρόνια ότι θα ήταν αδύνατο να κάνει την Αγία Σοφία τζαμί, καθότι αυτό θα έχει κόστος.

«Τώρα το κόστος εξαϋλώθηκε. Όπως μπορούμε να υποθέσουμε ότι είναι ένας συμψηφισμός του μεταναστευτικού και του ενεργειακού. Αυτό φαίνεται από το ότι δεν είχαμε τόσο έντονες αντιρρήσεις-αντιδράσεις από τις Μεγάλες Δυνάμεις».

Η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία ως τζαμί, 24 Ιουλίου 2020 - Sputnik Ελλάδα
Κρίση στα ελληνοτουρκικά: Επιθυμεί ή όχι η Ευρώπη να κάνει την Τουρκία να «πονέσει»;

Όπως συμπεραίνει ο καθηγητής, οι διεθνείς δυνάμεις δεν θέλουν η Τουρκία να ανοίξει την κάνουλα του μεταναστευτικού, αλλά επιθυμούν να παραμείνει ενεργειακός παίκτης.

«Ο Ερντογάν πιστεύει ότι εφόσον μπόρεσε να κάνει τζαμί την Αγία Σοφία, μπορεί να κυριεύσει και το Καστελλόριζο και όσο Αιγαίο θέλει. Είναι η γνωστή οθωμανική τακτική: Δώστέ τα μου ή θα σας τα πάρω» υπογραμμίζει και συμπληρώνει:

«Ενισχύει τη θέση του στον μουσουλμανικό πληθυσμό και γίνεται ένας νέος Αγιατολάχ Χομεϊνί, ενώ η Κωνσταντινούπολη γίνεται ισοδύναμη της Μέκκας, υποκαθιστώντας την Τεχεράνη στον ρόλο που παίζει διαθρησκειακά και διαπολιτισμικά».

Ερωτηθείς για τη στάση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην υπόθεση, απαντά:

«Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος μοιραία σιωπά αφού είναι Τούρκος πολίτης, άρα πειθαρχεί στην απόφαση της Πολιτείας του. Αντιλαμβάνεστε ότι αισθάνεται ταπεινωμένος. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε φορά που έχουμε έναν ισχυρό πατριάρχη στο Φανάρι έχουμε και επεισόδια, όπως το 1955 με τον Αθηναγόρα στα Σεπτεμβριανά. Δεκαετίες αργότερα και επί 30 χρόνια Πατριαρχίας του Βαρθολομαίου, όχι μόνο δεν άνοιξε η θεολογική σχολή της Χάλκης, αλλά είδαμε και την Αγία Σοφία να γίνεται τζαμί, χωρίς αντιδράσεις. Αυτό είναι ένα προσωπικό πλήγμα κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη, ότι δεν κατάφερε να αποτρέψει ένα τέτοιο γεγονός».

Ερωτηθείς αν το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα έπρεπε να μεταφερθεί στην Ελλάδα, απαντά «ότι αυτό θα ήταν μια υποχώρηση που θα ικανοποιούσε τους εχθρούς του, χωρίς κανένα κέρδος. Μένοντας στην ιστορική του κοιτίδα θα πρέπει να δίνει ένα μήνυμα σταθερότητας σε έναν ουδέτερο τόπο».

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала