Έπειτα από πέντε χρόνια εργασιών αναστήλωσης, η ιστορική μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου, ανοίγει σήμερα.
Μάλιστα, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ευχαρίστησε τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του, για την αποκατάσταση της Παναγίας Σουμελά, καθώς και για το άνοιγμα του μοναστηριού.
Fener Rum Patriği Bartholomeos, telefonla aradığı Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, Sümela'nın restorasyon sonrası ziyarete açılması dolayısıyla teşekkür etti
— AA Canlı (@AACanli) July 28, 2020
Νωρίτερα σήμερα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, ανακοίνωσε πως τον Δεκαπενταύγουστο θα μπορεί να πραγματοποιηθεί κανονικά η Θεία Λειτουργία στη Μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα.
«Στις 15 Αυγούστου, οι Ορθόδοξοι πολίτες θα μπορούν να συμμετάσχουν στη λειτουργία, η οποία είχε διακοπεί κατά τη διάρκεια των εργασιών αναστήλωσης» τόνισε ο Τούρκος Πρόεδρος.
Υπενθυμίζεται πως η Ιερά Μονή είχε κλείσει προσωρινά το 2015, προκειμένου να πραγματοποιηθούν εργασίες στήριξης, καθώς είναι χτισμένη σε βράχο, σε ύψος 1.200 μέτρων.
Μάλιστα, η επαναλειτουργία της μονής, η οποία αποτελεί δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο, θα πραγματοποιηθεί παρουσία του Τούρκου υπουργού Πολιτισμού, Μεχμέτ Νουρί Ερσόι.
Επίσης, ο κ. Ερντογάν, δεν παρέλειψε να απαντήσει στην κριτική που δέχεται με αφορμή τόσο τα εγκαίνια για την ολοκλήρωση των εργασιών αναστήλωσης στην ιστορική Μονή όσο και για τη λειτουργία από σήμερα της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας ως τζαμιού.
Άλλωστε, πριν από τρεις ημέρες, πραγματοποιήθηκε στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης η πρώτη μουσουλμανική προσευχή έπειτα από 86 χρόνια, μετά την απόφαση του τουρκικού ΣτΕ.
Η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας συνέδεσε την αλλαγή στο καθεστώς της Αγίας Σοφίας με τη νομιμοποίηση από την Κωνσταντινούπολη της αντικανονικής, σχισματικής εκκλησίας στην Ουκρανία.
«Σημειώνουμε με ιδιαίτερη θλίψη ότι ο Ορθόδοξος κόσμος σήμερα αντιμετωπίζει ένα τέτοιο γεγονός κατακερματισμένος, ως άμεση συνέπεια της νομιμοποίησης του σχίσματος στην Ουκρανία που αποδυνάμωσε την ικανότητά μας να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις νέες πνευματικές απειλές και τις πολιτιστικές προκλήσεις» αναφέρεται.
Η Ιερά Σύνοδος σημείωσε ότι «την εποχή της αυξανόμενης χριστιανοφοβίας» η ενότητα είναι «πιο αναγκαία από ποτέ».
«Καλούμε τις τοπικές εκκλησίες μαζί, στο πνεύμα της ειρήνης και της αγάπης του Χριστού, να ψάξουν διέξοδο από την κρίση» καταλήγει.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρώτος αναπληρωτής Πρόεδρος της επικοινωνίας της Συνόδου, Αλεξάντερ Σιπκόφ, δήλωσε ότι η ευθύνη για την αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας «εναπόκειται στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, που δημιούργησε διαίρεση στον Ορθόδοξο κόσμο».
«Η παράδοση του ψευτο-τόμου στους σχισματικούς της Ουκρανίας» οδήγησε, σύμφωνα με τον ίδιο, σε προβλήματα μεταξύ των Ορθόδοξων εκκλησιών, αποδυνάμωσε τον κόσμο της Ορθοδοξίας γενικά «και ο Ερντογάν το εκμεταλλεύτηκε».
Η αυτοκεφαλία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο
Υπενθυμίζεται ότι στις 6 Ιανουαρίου 2019 ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έδωσε αυτοκεφαλία στη νεοσυσταθείσα Εκκλησία της Ουκρανίας.
Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία μαζί με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας του Πατριαρχείου Μόσχας, αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν τη νέα δομή, ενώ η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία είχε εκφράσει την απογοήτευσή της για αυτή την κίνηση.
Σημειώνεται ότι η Ουκρανία ξεκίνησε έρευνα κατά των κύριων ενορχηστρωτών του σχίσματος στην Εκκλησία.
Πρόκειται για τον πρώην Πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, και τον προκαθήμενο της «νέας Εκκλησίας» της Ουκρανίας, Επιφάνιο Ντουμένκο.
Την πρωτοβουλία την πήρε ένας από τους πρώην συνεργάτες τους, ο Φιλάρετος Ντενισένκο.