Αναδρομικά συντάξεων: Τι θα γίνει με τους συνταξιούχους του δημοσίου

CC0 / stevepb / Χρήματα σύνταξης
Χρήματα σύνταξης - Sputnik Ελλάδα
Αναδρομικά συντάξεων θα λάβουν οι συνταξιούχοι που είδαν περικοπές στα χρήματα που λάμβαναν. Τι προβλέπεται για συνταξιούχους του δημοσίου.

Τα αναδρομικά θα λάβουν πίσω οι συνταξιούχοι που είδαν περικοπές στις κύριες συντάξεις τους κατά την περίοδο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016, ύστερα και από τις σχετικές ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, χθες στη Βουλή, και την κατάθεση τροπολογίας του Υπουργείου Οικονομικών.

Τα αναδρομικά αφορούν τις συντάξεις τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα.

Συνταξιούχοι έξω από τράπεζα - Sputnik Ελλάδα
Αναδρομικά συντάξεων: Η κρυφή παγίδα και οι κίνδυνοι για τους δικαιούχους

Ωστόσο, η επίμαχη τροπολογία που κατατέθηκε χθες αφορά μόνο τα αναδρομικά των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα. Ως εκ τούτου, ανοιχτό παραμένει το ζήτημα για τους συνταξιούχους του δημοσίου.

Πότε θα βγει η απόφαση για τα αναδρομικά συντάξεων στους συνταξιούχους του δημοσίου

Η απόφαση για τα αναδρομικά στους συνταξιούχους του δημοσίου θα εκδοθεί σε δεύτερο χρόνο αφότου βγει η σχετική απόφαση από το ελεγκτικό συνέδριο, όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βρούτσης, μιλώντας χτες στον ΣΚΑΪ, διευκρίνισε ότι η τροπολογία που κατατέθηκε αφορούσε τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα. Όπως είπε, θα ακολουθήσει αντίστοιχη διάταξη και για τον δημόσιο τομέα, μόλις εκδοθεί απόφαση από το ελεγκτικό συνέδριο.

Ο ίδιος ανέφερε, επίσης, ότι η επιστροφή των αναδρομικών αφορά αποκλειστικά τις κύριες συντάξεις.

Πόσοι είναι οι συνταξιούχοι του δημοσίου που θα λάβουν αναδρομικά

Συνολικά, πάνω από 2,2 εκατ. συνταξιούχοι θα λάβουν αναδρομικά για τις περικοπές στις κύριες συντάξεις τους με βάση την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Όπως διευκρίνισε, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, η απόφαση αφορά 1.766.000 συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα και 496.000 συνταξιούχους του δημοσίου.

Πόσα θα λάβουν αναδρομικά οι συνταξιούχοι του δημοσίου

Το κόστος για τα αναδρομικά των συντάξεων αγγίζει συνολικά τα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Εξ αυτών, τα 900 εκατ. ευρώ αφορούν συντάξεις του ιδιωτικού τομέα και περίπου 500.000 ευρώ τις συντάξεις του δημοσίου, όπως διευκρίνισε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά».

«Είπαμε ότι θα σεβαστούμε τις τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις και αυτό κάναμε. Θα μπορούσε μια κυβέρνηση να δώσει τα αναδρομικά μόνο στους συνταξιούχους τους οποίους προσέφυγαν, αυτοί είναι περίπου 250.000 του ιδιωτικού τομέα μάλιστα. Εμείς όχι μόνο το επεκτείνουμε για το σύνολο των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα, αλλά προσθέτουμε, θα έρθει η διάταξη σύντομα στη Βουλή, και όλους τους συνταξιούχους του δημοσίου για την ίδια χρονική περίοδο. Το κόστος είναι περίπου 900 εκατ. για τις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα και 500 εκατ. για τις συντάξεις του δημοσίου τομέα. Αφορά περίπου 1,8 εκατομμύρια συντάξεις του ιδιωτικού τομέα και λίγο λιγότερες από 500.000 συντάξεις του δημοσίου και οι αποφάσεις οι δικαστικές αφορούν τις κύριες μόνο συντάξεις» δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала