Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Κόσμος - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Το Λιχτενστάιν ζητά από την Τσεχία να του επιστραφούν εδάφη κατασχεμένα από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Βρείτε μας
Το Λιχτενστάιν κατέθεσε καταγγελία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της Τσεχίας για εδάφη που απαιτεί να επιστραφούν.

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απευθύνθηκε το κρατίδιο του Λιχτενστάιν, προκειμένου να του παραχωρηθούν από τη Δημοκρατία της Τσεχίας εδάφη, τα οποία κατασχέθηκαν το 1945 από την Τσεχοσλοβακία.

Το Λιχτενστάιν υπέβαλε επίσημη καταγγελία, για την επιστροφή περίπου μισού εκατομμυρίου στρεμμάτων γης και μερικά από τα μεγαλύτερα κάστρα και παλάτια της Ευρώπης.

Όπως δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών του κρατιδίου, Κατρίν Εγκενμπέργκερ στην εφημερίδα Financial Times, «Για εμάς, η παράνομη εφαρμογή των τσεχοσλοβακικών διαταγμάτων και οι συνέπειες υπήρξαν ένα άλυτο ζήτημα», προσθέτοντας πως «Απαλλοτρίωση χωρίς αποζημίωση είναι απαράδεκτη». 

Η κατάσχεση των εδαφών από την Τσεχοσλοβακία

Μετά την ήττα των Ναζί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η μεταπολεμική τσεχοσλοβακική κυβέρνηση όρισε τη Βουλή του Λιχτενστάιν και άλλες 38 οικογένειες του Λιχτενστάιν ως «γερμανική», καθώς μιλούσαν γερμανικά, με αποτέλεσμα να λάβουν ως αποζημίωση εδάφη που άνηκαν στην παλιά Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία.

Η έκταση για την οποία γίνεται η καταγγελία είναι 10 φορές μεγαλύτερη από την περιοχή που καταλαμβάνει σήμερα το πριγκιπάτο του Λιχτενστάιν και στην οποία υπάρχουν μεγαλοπρεπή κάστρα και αριστοκρατικά παλάτια, μεταξύ των οποίων και δύο που έχουν κηρυχθεί από την UNESCO μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς. Το νεογοτθικό κάστρο Λέντνις που αποτελούσε και την κατοικία της οικογένειας Λιχτενστάιν για πάνω από 700 χρόνια πριν κατασχεθεί καθώς και το κάστρο σε ρυθμό μπαρόκ, Βαλτίς.

© Φωτογραφία : wikipediaΤο κάστρο Valtice
Το Λιχτενστάιν ζητά από την Τσεχία να του επιστραφούν εδάφη κατασχεμένα από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο - Sputnik Ελλάδα
Το κάστρο Valtice

Εκτός από τα αμφισβητούμενα περιουσιακά στοιχεία που προηγουμένως ανήκαν στον κυβερνών οίκο του Λιχτενστάιν, στην υπόθεση εμπλέκονται ακόμα 38 άτομα, ενώ περιλαμβάνει εταιρικές συμμετοχές και επιχειρηματικά συμφέροντα.

«[Η υπόθεση] περιλαμβάνει θεμελιώδη ζητήματα κυριαρχίας» δήλωσε η κυρία Εγκενμπέργκερ, προσθέτοντας πως «Δεν το κάνουμε αυτό μόνο επειδή εμπλέκεται το αρχοντικό σπίτι. Αυτό ισχύει και για τους 39 πολίτες μας [που εμπλέκονται στην υπόθεση]. . . Όσο μικρότερη είναι η χώρα τόσο πιο σημαντικό είναι να υπερασπιστείτε τα δικαιώματά σας».

Η θέση της Τσεχίας

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας, Μάρτιν Σμόλεκ, δήλωσε ότι η άποψη της χώρας του ήταν ότι η υπόθεση δεν πρέπει να εξεταστεί από τον ευρωπαϊκό θεσμό, επειδή το δικαστήριο του Στρασβούργου δεν ασχολήθηκε με ζητήματα που χρονολογούνται πριν από την κατάρτιση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

«Πιστεύουμε επίσης ότι είναι παράξενη χρήση της συνθήκης για να τη χρησιμοποιήσουμε σε μια περίπτωση όπου υπάρχει μια πολύ περιορισμένη ομάδα ανθρώπων - ειλικρινά ένα άτομο - του οποίου τα δικαιώματα φέρεται να παραβιάστηκαν» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τσέχος υπουργός.

Τόσο αυτός όσο και η κυρία Εγκενμπέργκερ, εξέφρασαν την ελπίδα ότι η υπόθεση δεν θα βλάψει τις σχέσεις τους. Οι δύο χώρες ξεκίνησαν επίσημα διπλωματικούς δεσμούς το 2009 ως αποτέλεσμα της μακροχρόνιας διαμάχης. Η υπόθεση, που κατατέθηκε από το Λιχτενστάιν την Τετάρτη, είναι ουσιαστικά έφεση σε απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της Τσεχικής Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο. Το δικαστήριο αποφάνθηκε εναντίον του πριγκιπικού οίκου, σε μια υπόθεση που αμφισβητεί την ιδιοκτησία 600 εκταρίων δάσους κοντά στην Πράγα, η οποία που παλαιότερα ανήκε στον οίκο του Λιχτενστάιν.

Η ιστορία της οικογένειας και του πριγκιπάτου

Η οικογένεια του Λιχτενστάιν ήταν μια από τις μεγάλες αριστοκρατικές δυναστείες υπό την αυστροουγγρική αυτοκρατορία. Με την κατάρρευση της δυναστείας των Αψβούργων το 1918, η αυτοκρατορία κατέρρευσε, δημιουργώντας ένα μωσαϊκό νέων κρατών.

Κατά την περίοδο του μεσοπολέμου, οι Λιχτενστάινι μιλούσαν Γερμανικά, έζησαν στη Βιέννη, είχαν το μεγαλύτερο μέρος της γης τους στη νέα πολιτεία της Τσεχοσλοβακίας και ήταν κυρίαρχοι μιας γωνίας 160 τετραγωνικών χιλιομέτρων - διεθνώς αναγνωρισμένη ως ανεξάρτητη χώρα.

Μια απογραφή της Τσεχοσλοβακίας το 1930 έκρινε την οικογένεια «γερμανική» επειδή ήταν η γλώσσα που μίλούσαν. Η Τσεχοσλοβακία φιλοξένησε περίπου 3 εκατομμύρια Γερμανούς «Βοημίας» εκείνη την εποχή.

Το 1938, λίγο μετά την ένωση της Αυστρίας με τη Γερμανία, ο κυβερνήτης πρίγκιπας του οίκου, ο Φρανς Τζόζεφ Β ', εγκατέλειψε τη Βιέννη για να εγκατασταθεί μόνιμα στο ίδιο το Λιχτενστάιν. Το πριγκιπάτο παρέμεινε ουδέτερο καθ 'όλη τη διάρκεια του πολέμου. Η οικογένεια παραμένει σημαντικός ιδιοκτήτης γης σε πολλά άλλα μέρη της Κεντρικής Ευρώπης.

Τα αμφισβητούμενα περιουσιακά στοιχεία που κατασχέθηκαν από την Πράγα, ωστόσο, παρέμειναν το αγκάθι της διαμάχης, κυρίως επειδή υπάρχει η υπόνοια για συνεργασία της οικογένειας με τη ναζιστική επιθετικότητα.

Η κυρία Εγκενμπέργκερ δήλωσε πως, ήταν πεπεισμένη ότι το δικαστήριο του Στρασβούργου θα αποφανθεί υπέρ του Λιχτενστάιν, αλλά το πριγκιπάτο είχε μέχρι στιγμής λίγες επιτυχίες στην αμφισβήτηση των δημεύσεων.

Μια υπόθεση του 2001 που κατατέθηκε εναντίον της Γερμανίας σχετικά με έναν πίνακα του ολλανδού αρχηγού Pieter van Laer που κατασχέθηκε από τις τσεχικές αρχές μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο έφτασε μέχρι το Διεθνές Δικαστήριο πριν τελικά απορριφθεί.

Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала