Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
 - Sputnik Ελλάδα
Αθλητικά
Αθλητικές ειδήσεις για ποδόσφαιρο, μπάσκετ και όλα τα σπορ. Οι κορυφαίες ελληνικές και διεθνείς αθλητικές στιγμές με επικαιρότητα και σχολιασμό.

A ball for all: Μια μπάλα που θέλει να κουδουνίσει σε κάθε σχολείο και κάθε σπίτι τυφλού παιδιού

© Φωτογραφία : A ball for allΟ Ηλίας Μάστορας με την μπάλα για τυφλά παιδιά
Ο Ηλίας Μάστορας με την μπάλα για τυφλά παιδιά - Sputnik Ελλάδα
Βρείτε μας
Παιδί, ποδόσφαιρο και αναπηρία. Μια παγκόσμια καμπάνια που έχει ξεκινήσει από την Ελλάδα, έχει ήδη μοιράσει 3.500 μπάλες σε 131 χώρες, σε πέντε ηπείρους και ο εμπνευστής της ιδέας, Ηλίας Μάστορας, μιλάει στο Sputnik.

Πώς γίνεται μια τυχαία συνάντηση με ένα τρίχρονο παιδί να μπορεί να προσφέρει εκατομμύρια χαμόγελα σε κάθε γωνιά του πλανήτη; Και όμως γίνεται...

Ο Ηλίας Μάστορας είναι διεθνής διαιτητής στο ποδόσφαιρο τυφλών και επαγγελματίας εκπαιδευτής νέων στη μη τυπική εκπαίδευση, ενώ τόσο το 2004 όσο και το 2008 συμμετείχε στους τελικούς του αθλήματος στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, έπειτα ήταν υπεύθυνος διαιτησίας σε όλο τον κόσμο και με αυτήν του την ιδιότητα πήγε και στο Ρίο.

Η συνάντηση με τον τρίχρονο Λέανδρο

Παρότι όλα αυτά τα χρόνια συναναστρεφόταν με ανθρώπους με οπτική αναπηρία, όταν συνάντησε ένα μικρό παιδί, τον τρίχρονο Λέανδρο, του ήρθε η έμπνευση.

Το bossaball - Sputnik Ελλάδα
Αθλητικά
Bossaball: Τι είναι το άθλημα που συνδυάζει ποδόσφαιρο, βόλεϊ, τραμπολίνο και μουσική - Βίντεο

«Η σχέση μου με το ποδόσφαιρο τυφλών ξεκίνησε από το 1995, αλλά πριν τρία χρόνια είχα γράψει ένα σκακιστικό παραμύθι τη "Βέρα, η Μαγική Σκακιέρα" και αφού το είχαμε τυπώσει για βλέποντες, το είχαμε και σε γραφή Braille για τα τυφλά παιδιά. Από τη σχολή τυφλών μου είπαν πως τα παιδιά που είναι μικρότερης ηλικίας, των έξι ετών, δεν γνωρίζουν το αλφάβητο και έπρεπε να κάνουμε μια θεατρική αφήγηση του παραμυθιού. Πήγα στο στούντιο στη σχολή τυφλών και με περίμενε μια έκπληξη, ο τρίχρονος Λεάνδρος. Ένα παιδί που γεννήθηκε με όραση σε μια οικογένεια βλεπόντων, αλλά λόγω προβλήματος υγείας είχε χάσει την όρασή του. Ο Λεάνδρος είπε έναν γρίφο από το παραμύθι και για να τον ευχαριστήσω του έδωσα μια μπάλα ενηλίκων του ποδοσφαίρου τυφλών. Όμως, αυτή η μπάλα ζυγίζει πάνω από μισό κιλό. Έτσι μου γεννήθηκε η ιδέα να δημιουργηθεί μια πιο μικρή, πιο ελαφριά μπάλα για να παίζουν όλα τα παιδιά. Όλα αυτά έγιναν το 1996 και ο Λέανδρος είναι πάντα ο πρωταγωνιστής στα βίντεο. Πλέον, είναι στη δευτέρα δημοτικού. Είναι γλυκύτατος και είναι ένα αστέρι» αναφέρει ο Ηλίας Μάστορας στο Sputnik.

«Θέλουμε να φτάσουμε την μπάλα σε όλο τον κόσμο»

Η παγκόσμια καμπάνια «A Ball for All» έχει ως στόχο τη δωρεάν διανομή μπαλών και για τυφλά παιδιά. «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά από το να βλέπεις παιδιά να παίζουν όλα μαζί παρέα με μια μπάλα. Τα τυφλά παιδιά όμως δεν μπορούν να δουν μια μπάλα. Μπορούν ωστόσο να την ακούσουν! Για αυτό φτιάχτηκε μια ειδική ελαφριά μπάλα με κουδουνάκια, για να ακούγεται! Και το σπουδαιότερο είναι πως αυτή η μπάλα δεν αγοράζεται αλλά μόνο δωρίζεται» αναφέρει το επίσημο προωθητικό βίντεο της παγκόσμιας καμπάνιας «Μία μπάλα για όλους», με τη φωνή του Γιάννη Σερβετά.

«Είναι μια μοναδική μπάλα σε όλο τον κόσμο. Δεν θέλουμε να την πουλήσουμε. Θέλουμε να φτάσουμε την μπάλα σε όλο τον κόσμο. Σε ένα γενικό σχολείο που φοιτεί ένα παιδί με τέτοια αναπηρία, μαζί με άλλα βλέποντα δεν θα μπορεί να παίξει αν δεν έχει αυτή την μπάλα και έτσι δεν θα έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση. Επίσης, υπάρχουν και άλλα παιδιά τυφλά σε τόσους χώρους, όπου δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν αυτή τη μπάλα. Άρα λοιπόν, δεν έχουν δικαίωμα στο παιχνίδι. Στην Ελλάδα υπάρχουν 175 σχολεία, όπου φοιτούν 550 παιδιά με οπτική αναπηρία» τονίζει ο Ηλίας Μάστορας.

© Φωτογραφία : A ball for allA ball for all
A ball for all: Μια μπάλα που θέλει να κουδουνίσει σε κάθε σχολείο και κάθε σπίτι τυφλού παιδιού - Sputnik Ελλάδα
A ball for all

«3.500 μπάλες σε 131 χώρες»

Το 2018, το UEFA Foundation for Children ενέκρινε το πρόγραμμα «Μία μπάλα για όλους» (A Ball for all) έτσι ώστε να δοθούν τέτοιες μπάλες σε όλο τον κόσμο και τα έχει καταφέρει κατά πολύ:

«Αυτή τη στιγμή είμαστε στα 2,5 χρόνια της παγκόσμιας καμπάνιας. Έχουμε στείλει περίπου 3.500 μπάλες σε 131 χώρες, σε πέντε ηπείρους, είτε μέσα από προγράμματα εγκεκριμένα χρηματοδότησης είτε κάποια διεθνή ιδρύματα, όπως είναι στην Ελλάδα το Σταύρος Νιάρχος, αλλά και η UEFA. Μόλις χθες, έγινε και συνεργασία με τον Ολυμπιακό για να γίνει πιο γνωστό και να μοιράσουμε δωρεάν την μπάλα και το υλικό σε διάφορες χώρες. Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε αρνηθεί σε κάποιον ατομικά να δωρίσει μια μπάλα, αλλά κυρίως αυτό που θέλουμε είναι μέσα από ιδρύματα ή από προγράμματα να υπάρχει χρηματοδότηση διασφαλίζοντας τη διαφάνεια. Ότι τα χρήματα που δίνει κάποιος πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση».

 Ο Στέλιος Μυγιάκης στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας το 1980 - Sputnik Ελλάδα
Αθλητικά
Ο Έλληνας που πόναγε από την πείνα και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στη Σοβιετική Ένωση

«Στείλαμε εκπαιδευτικό πακέτο στα ελληνικά σχολεία»

Η διαταραχή της όρασης συχνά δημιουργεί ερωτήματα ή φόβο, ειδικά φόβο για άτομα που είναι διαφορετικά. Δυστυχώς, μερικώς ορατά ή τυφλά άτομα στιγματίζονται και συχνά θεωρούνται ή ορίζονται κυρίως ως άτομα με ειδικές ανάγκες και όχι ως ανθρώπινα όντα. Αυτή η στάση δίνει έμφαση στον αποκλεισμό τους και εμποδίζει την ένταξή τους στην κοινωνία, συμπεριλαμβανομένης της συμπεριφοράς των νεότερων γενεών. Τα παιδιά με προβλήματα όρασης συχνά αποτελούν στόχο χλευασμάτων και ανεπιθύμητων σχολίων στα σχολεία. Στην Ελλάδα, η έλλειψη κατανόησης ή ευαισθητοποίησης των σχολείων αποτελεί εμπόδιο για την ένταξη.

«Την προηγούμενη χρονιά με το πρόγραμμα Σταύρος Νιάρχος, χαρτογραφήσαμε όλα τα σχολεία που φοιτούν τα παιδιά με οπτική αναπηρία στην Ελλάδα. Χωρίς να έχουμε τα προσωπικά δεδομένα των παιδιών. Στείλαμε ένα εκπαιδευτικό πακέτο για προσωπική χρήση, για την προσωπική ανάπτυξη στο σπίτι και ένα πακέτο για κάθε σχολική μονάδα, για τη συμπερίληψη του παιδιού στις σχολικές δραστηριότητες. Κάθε φορά υπάρχουν καινούρια αιτήματα. Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε συνολικά, όποιος μας ζητήσει. Φτιάχνουμε ένα καινούριο παραμύθι με τίτλο μια "Μπάλα για όλους"» είπε ο Ηλίας Μάστορας, ο οποίος ασχολιόταν με την προπονητική στο σκάκι και κάποια στιγμή, αποφάσισε να αναλάβει προπονητής σκάκι στη Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης και εκείνη την εποχή δεν υπήρχε ποδόσφαιρο τυφλών, οπότε συζήτησε με τους μαθητές του πόσο ωραίο θα ήταν να κάνει μια ομάδα.

© Φωτογραφία : A ball for allΟ Ηλίας Μάστορας με τον Τσάβι
A ball for all: Μια μπάλα που θέλει να κουδουνίσει σε κάθε σχολείο και κάθε σπίτι τυφλού παιδιού - Sputnik Ελλάδα
Ο Ηλίας Μάστορας με τον Τσάβι

Ο Τσάβι, ο πρίγκιπας του Μονακό και η UEFA

Το Orama Neon Youthorama είναι ένας μη κυβερνητικός οργανισμός που λειτουργεί από το 2003, αλλά πριν λίγα χρόνια έγινε παγκόσμια καμπάνια ξεκινώντας από το Κατάρ:

«Ήμασταν τυχεροί επειδή με την ανακοίνωση της παγκόσμιας καμπάνιας μας κάλεσαν από το Κατάρ και το ίδρυμα "Save a dream". Όταν παρουσιάστηκε εκεί η μπάλα, ήταν και ο Τσάβι Ερνάντεθ. Πασίγνωστος ποδοσφαιριστής και νυν προπονητής. Οπότε καταλάβαμε ότι υπήρχε πολύ μεγάλη ανταπόκριση. Έπειτα πήγαμε στο Μονακό, όπου ήταν ο πρίγκιπας και ο Ντιντιέ Ντρογκμπά κατά τη διάρκεια της παρουσίασης. Η UEFA μας ενέκρινε από τον πρώτο χρόνο».

Η συνεργασία με τον Ολυμπιακό και οι πρεσβευτές

Ο Ολυμπιακός με ανακοίνωσή του ανέφερε πως η βία και το bullying δεν έχουν θέση στον αθλητισμό και θα βοηθήσει στην παγκόσμια καμπάνια «Μία μπάλα για όλους» (A ball for all), ώστε να διαδοθεί αυτή η ιδέα:

Ο Ζβόνιμιρ Μπόμπαν - Sputnik Ελλάδα
Μια κλοτσιά για την ανεξαρτησία: Ο Μπόμπαν ξεκίνησε τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία - Βίντεο

«Πριν έναν χρόνο είχαμε τον Θοδωρή Ζαγοράκη στη ΔΕΘ, όπου έπαιξε με κλειστά μάτια με τον Λέανδρο ώστε να βρουν έναν στόχο. Ο Λέανδρος κέρδισε τον Θοδωρή Ζαγοράκη. Η ιδέα της συνεργασίας με τον Ολυμπιακό είναι οι ποδοσφαιριστές του που είναι από διάφορες χώρες να γίνουν πρεσβευτές της παγκόσμιας καμπάνιας. Η ρωσική ομάδα ποδοσφαίρου τυφλών ήταν πρωταθλήτρια Ευρώπης πριν από τέσσερα χρόνια και έχει πάρα πολλά αθλητικά προγράμματα ποδοσφαίρου τυφλών σε όλη τη χώρα. Μιλάμε για μεγάλες χώρες όπου δεν υπάρχει αυτή η μπάλα και είμαστε έτοιμοι να φτιάξουμε αυτά τα αναπτυξιακά προγράμματα. Ευελπιστούμε το 2028, επίσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής να μπουν όπου θα γίνουν οι Παραολυμπιακοί Αγώνες μετά το Παρίσι» επισήμανε ο Ηλίας Μάστορας.

© Φωτογραφία : A ball for allΗ μπάλα για τυφλά παιδιά στην Αφρική
A ball for all: Μια μπάλα που θέλει να κουδουνίσει σε κάθε σχολείο και κάθε σπίτι τυφλού παιδιού - Sputnik Ελλάδα
Η μπάλα για τυφλά παιδιά στην Αφρική

«Να κουδουνίσει η μπάλα σε κάθε σχολείο και κάθε σπίτι παιδιού με οπτική αναπηρία»

Η μπάλα είναι ελαφριά, ζυγίζει 250 γραμμάρια, αντί για 550 όπως μία κανονική μπάλα ποδοσφαίρου και για να διευκολύνει το παιχνίδι, διαθέτει επίσης τέσσερις εσωτερικούς μηχανισμούς. Ποιος, όμως, είναι ο στόχος και το όραμα του εμπνευστή της ιδέας;

«Στόχος είναι να γίνει γνωστό σε όλες τις χώρες του κόσμου και να φτάσουν όσες περισσότερες μπάλες. Το όραμά μας είναι να κουδουνίσει η μπάλα σε κάθε σχολείο και κάθε σπίτι παιδιού με οπτική αναπηρία. Η μπάλα είναι αγαπησιάρικη και όταν την παίρνουν την πρώτη μέρα, κοιμούνται με αυτήν. Κάναμε την αξιολόγηση του προγράμματος και οι δάσκαλοι και οι διευθυντές μας έδειξαν την αλλαγή του παιδιού μετά τη χρήση της μπάλας. Είναι η συναίσθηση του παιδιού και η κοινωνικοποίηση του. Αυτό ήταν ό,τι καλύτερο και μας έκανε χαρούμενους».

H αλεπού αναφέρει στον Μικρό Πρίγκιπα στο ομώνυμο παραμύθι, το γνωστότερο έργο του Γάλλου συγγραφέα και πιλότου Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, το οποίο έχει μεταφραστεί σε πάνω από 250 γλώσσες: «Μόνο με την καρδιά βλέπεις καλά. Την ουσία δεν την βλέπουν τα μάτια».

Έτσι, τα παιδιά δεν πρέπει να ορίζονται από την αναπηρία τους, αλλά να αντιμετωπίζονται πλήρως ως παίκτες και άνθρωποι.

«Με τη δική σας συμβολή θέλουμε να κουδουνίσει η ξεχωριστή αυτή μπάλα στα χέρια κάθε τυφλού παιδιού σε ολόκληρο τον κόσμο! Θα μας βοηθήσετε; Αρκεί να μοιραστείτε τα νέα» είναι το σλόγκαν του a ball for all. Στο χέρι σας είναι...

Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала