Δεν φαίνεται να προβληματίζει τους Έλληνες επιστήμονες η προσωρινή παύση των κλινικών δοκιμών του εμβολίου της Astra Zeneca, που σταμάτησαν για λίγες ημέρες αλλά τελικώς επανεκκινούν. Επιτακτική φαίνεται να είναι η ανάγκη για περαιτέρω έρευνα και δοκιμές στο εν λόγω εμβόλιο, ενώ την ίδια στιγμή κάποιοι από αυτούς χαρακτηρίζουν πολύ «έξυπνο» το ρωσικό εμβόλιο.
Οι συζητήσεις στην επιστημονική κοινότητα ξεκίνησαν όταν η μελέτη Φάσης 3 του εμβολίου της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που δοκιμάζει το εμβόλιο AZD1222, τέθηκε σε αναστολή.
Ο λόγος ήταν, σε πρώτη φάση, η υποψία σοβαρής ανεπιθύμητης αντίδρασης σε έναν συμμετέχοντα στις δοκιμές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στη συνέχεια, ο ασθενής φέρεται να διαγνώστηκε με εγκάρσια μυελίτιδα, φλεγμονικό σύνδρομο του νωτιαίου μυελού. Η επιστημονική κοινότητα απέδωσε την αντίδραση σε παρενέργεια του εμβολίου.
«Παρενέργειες εντοπίζονται σε όλα τα εμβόλια. Στην προκειμένη περίπτωση είχαμε ένα σύνδρομο παράλυσης. Θα πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος. Ελπιδοφόρο ότι υπάρχουν πολλές εταιρείες που ασχολούνται με αυτό, άρα κάποια θα κόψει πρώτη το νήμα» επισημαίνει στο Sputnik η πυρηνική ιατρός και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, Άννα Μαστοράκου.
«Δεν υπάρχει εμβόλιο που να μην έχει παρενέργειες. Ένα τέτοιο εύρημα δεν μπορεί να αμαυρώσει το αποτέλεσμα και τη χρησιμότητα ενός εμβολίου. Θα πρέπει να περιμένουμε» προσθέτει από την πλευρά του ο βιοπαθολόγος Ανάργυρος Πλακιώτης.
«Δεν εκπλήσσομαι για τη διακοπή των δοκιμών, εδώ και δύο μήνες αναφέρω ότι πρέπει να προτιμούμε την τακτική του ΠΟΥ. Να είμαστε επιφυλακτικοί. Για να μην δημιουργούνται ελπίδες στον κόσμο, θα πρέπει να ανακοινώνονται δεδομένα, όταν πραγματικά υπάρχουν. Ένα εμβόλιο θέλει αρκετό χρόνο για να ολοκληρωθεί και να εφαρμοστεί» επισημαίνει στο Sputnik ο Στέλιος Χατζηπαναγιώτου, Βιοπαθολόγος, Αν. Καθηγητής Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και Διευθυντής του Βιοπαθολογικού Εργαστηρίου του Αιγινήτειου Νοσοκομείου.
Την ίδια στιγμή, ο καθηγητής αναφέρει ότι ο κορονοϊός έχει περάσει τις 100 μεταλλάξεις, άρα το εμβόλιο πιθανόν να πρέπει να τροποποιείται συχνά για να αντιμετωπίζει τα καινούργια στελέχη του ιού. Επιπλέον, εξηγεί ότι αναμένει εκ νέου παρενέργειες στα δύο εμβόλια της Οξφόρδης και της Μασαχουσέτης. «Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα εμβόλια αυτά, δεν γνωρίζουμε αν είναι απόλυτα συμβατά με το γενετικό μας κώδικα. Χρειάζονται περαιτέρω έρευνα και δοκιμές» προσθέτει.
Ο βιοπαθολόγος Παναγιώτης Αποστολακόπουλος εκφράζει, επίσης, στο Sputnik την άποψη ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας:
«Προσωπικά δεν με ανησυχεί να σταματήσουν οι δοκιμές ενός εμβολίου. Το γεγονός ότι ο ΠΟΥ έχει τη δυνατότητα να σταματήσει τις δοκιμές αποδεικνύει ότι όλη αυτή η ιστορία συνωμοσιολογία που υπάρχει παγκόσμια, όχι μόνο στην Ελλάδα, δεν ευσταθεί».
Όπως υποστηρίζει διαψεύδονται οι συνωμοσιολόγοι που υποστηρίζουν ότι θα κυκλοφορήσει κάποιο εμβόλιο που δεν είναι ασφαλές.
«Μάλλον με χαροποιεί το γεγονός ότι υπάρχουν επαρκείς ελεγκτικοί μηχανισμοί που μπορούν να ελέγξουν αυτή τη διαδικασία και να τη διακόψουν αν κάτι δεν είναι ασφαλές. Αυτό ισχύει ακόμα και αν είναι στην προχωρημένη φάση όπως ήταν της Astra Zeneca. Δεν απομακρυνόμαστε από το εμβόλιο, είμαστε εντός χρονοδιαγραμμάτων. Υπάρχουν και κάποια άλλα εμβόλια, όπως είναι το συνονόματο εμβόλιο του πρακτορείου σας, το Sputnik V. Βάσει του νόμου των πιθανοτήτων κάποιο από αυτά θα εγκριθεί» επισημαίνει ο Π. Αποστολακόπουλος.
Ενώ το ρωσικό εμβόλιο γνώρισε πλήθος αποδοκιμασιών από το δυτικό κόσμο, θετικά φαίνεται να αντιμετωπίζεται από μερίδα Ελλήνων επιστημόνων.
«To Sputnik V, είναι και αυτό έτοιμο να βγει στην παραγωγή. Το ρωσικό εμβόλιο βασίζεται σε μια πολύ έξυπνη ιδέα που χρησιμοποιεί τους δύο γνωστούς αδενοϊούς. Φαίνεται ότι είναι ένα έξυπνο και σχετικά καλό εμβόλιο με επαρκή ανοσία» προσθέτει ο Π. Αποστολακόπουλος.
Τέλος, ο βιοπαθολόγος Ανάργυρος Πλακιώτης σχολιάζει σχετικά: «Το ρωσικό εμβόλιο, το Sputnik V χρειάζεται επίσης χρόνο. Ενώ στην αρχή εξετάστηκε από τον δυτικό κόσμο με μια προχειρότητα και απαξίωση, μάλλον φαίνεται εκ του αποτελέσματος ότι είναι πολύ καλό και αποτελεσματικό. Ο δυτικός κόσμος υποστήριξε ότι δεν έχει δοκιμαστεί σε 30.000 άτομα. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχάσουμε το γεγονός ότι δοκιμάστηκε σε άτομα που όλοι εμφάνισαν αντισώματα ενώ κανείς δεν παρουσίασε καμία σοβαρή παρενέργεια. Κοιτάζουμε την ωφέλεια στο συνολό της που έχει τη μικρότερη δυνατή παρενέργεια».
Πριν από λίγο καιρό ο ειδικός παθολόγος Πέτρος Αρκουμάνης, επισήμανε στο Sputnik ότι οι Ρώσοι ερευνητές δεν το έχουν εφαρμόσει μόνο σε πειραματόζωα, αλλά και στους εαυτούς τους, θέλοντας να ενισχύσουν την αξιοπιστία του.