Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Απαξίωση του ρωσικού εμβολίου: Η μικρή σκοτεινή συμφωνία των Big Politics

© Φωτογραφία : Κέντρο Γκαμαλέγια / Μεταφορά στο αρχείο φωτογραφίαςτο πρώτο εμβόλιο κατά του κορονοϊού
το πρώτο εμβόλιο κατά του κορονοϊού - Sputnik Ελλάδα
Βρείτε μας
Για τη Δύση, το προβάδισμα της Ρωσίας στην ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του κορονοϊού δεν αποτελεί μόνο μια δυσάρεστη έκπληξη, αλλά και μια σοκαριστική πρόκληση, όχι μόνο πολιτικά αλλά και οικονομικά.

Από τη μία, η «οπισθοδρομική, βαθιά αντιδημοκρατική Ρωσία» στερείται απλώς του δικαιώματος να προχωρά σε τέτοιες ανακαλύψεις σε περίπλοκους επιστημονικούς και τεχνολογικά προηγμένους τομείς. Από την άλλη, υπάρχει ένα τζακπότ που διακυβεύεται, τόσο μεγάλο που και μόνο η ιδέα ότι μπορεί να ξεφύγει από τους δυτικούς φαρμακευτικούς κολοσσούς προκαλεί «ξινίλα». Για παράδειγμα, σκεφτείτε τι αξίζει η είδηση ​​μιας συμφωνίας μεταξύ Μόσχας και Δελχί για την προμήθεια 100 εκατομμυρίων δόσεων του Sputnik-V μόνο στην Ινδία.

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η Ρωσία αντιμετώπισε πολλές απόπειρες δυσφήμισης των αποτελεσμάτων του έργου των επιστημόνων της: Big Politics (ΣτΜ. υψηλή πολιτική) σημαίνει Big Money (ΣτΜ. πολλά χρήματα).

Sputnik V: Το ρωσικό εμβόλιο για τον κορονοϊό - Sputnik Ελλάδα
Η πρώτη παρτίδα του «Sputnik V» εστάλη σε περιοχές της Ρωσίας

Ωστόσο, δίπλα στον βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα. Αυτό ακριβώς συνέβη όταν τα αποτελέσματα των δοκιμών Sputnik V ανακοινώθηκαν στο «The Lancet», ένα από τα παλαιότερα και πιο διάσημα ιατρικά περιοδικά στον κόσμο.

Το άρθρο έγινε «κομματάκια» από τους κριτικούς με ταχύτητα φωτός. Η πιο «κραυγαλέα» αυτών των κριτικών που διαδόθηκαν από τα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης ήταν η ανοιχτή επιστολή του Ενρίκο Μπούτσι, καθηγητή βιολογίας στο Temple University της Φιλαδέλφεια, ο οποίος εξέφρασε φόβους για λάθη που «πιθανώς έκαναν Ρώσοι ερευνητές». Η επιστολή του Μπούτσι έλαβε την υποστήριξη περισσότερων από 12 άλλων Δυτικών επιστημόνων.

Το Lancet κάλεσε τους επιστήμονες που ανέπτυξαν το Sputnik V να απαντήσουν σε ερωτήσεις που τους δόθηκαν, όπως και έγινε. Το Κέντρο Γκαμαλέγια παρουσίασε στη δημοσίευση το πλήρες κλινικό πρωτόκολλο της μελέτης του εμβολίου Sputnik V.

Ο Κίριλ Ντμιτρίεφ, επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων, δημοσίευσε ένα άρθρο στο οποίο σχολιάζει λεπτομερώς τους βασικούς ισχυρισμούς των επικριτών, ενώ ταυτόχρονα τους παροτρύνει να δουν τις «παρωπίδες» τους και επιχειρεί να εξαλείψει τυχόν αμφιβολίες εντός της Ρωσίας για τις εξελίξεις.

Sputnik V: Το ρωσικό εμβόλιο για τον κορονοϊό - Sputnik Ελλάδα
Sputnik V: Οι απαντήσεις για το ρωσικό εμβόλιο (και τρία ερωτήματα προς τους επικριτές)

Εν τω μεταξύ, το πρόβλημα σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι απλά καθαρά επιστημονικό ώστε πάνω σε αυτό να επικεντρωθούν οι Ρώσοι ερευνητές.

Το γεγονός είναι ότι ο Δρ Μπούτσι αποτελεί μάλλον αξιοσημείωτο άτομο. Το ρωσικό παράρτημα του BBC τον αποκαλεί «διάσημο πολέμιο της ψευδοεπιστήμης». Ωστόσο, θα ήταν πιο εύστοχο να τον περιγράψουμε ως «επιχειρηματία που εκπροσωπεί την επιστήμη».

Το 2016, ο Μπούτσι ίδρυσε την Resis Srl, μια εταιρεία που ειδικεύεται στην επαλήθευση, το fact-checking και την επικύρωση επιστημονικών εργασιών. Αυτό αποτελεί ένα δημοφιλές θέμα στη σύγχρονη επιστήμη. Πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια, οι ερευνητές πιάστηκαν να κάνουν λάθη, συμπεριλαμβανομένων και σπουδαίων (ερευνητών), σε άρθρα που έχουν δημοσιεύσει. Και δεν είναι απαραιτήτως θέμα κατάχρησης ή απάτης. Συχνά πρόκειται για έντιμα λάθη, τα οποία, όταν αποκαλύπτονται, επηρεάζουν τη φήμη των επιστημόνων και ακόμη και ολόκληρων επιστημονικών ιδρυμάτων.

Ακριβώς για την αποφυγή τέτοιων προβλημάτων, οι συγγραφείς και τα ερευνητικά ιδρύματα στρέφονται συχνά σε εταιρείες όπως του Μπούτσι για να διεξάγουν ανεξάρτητο έλεγχο των κειμένων τους πριν από τη δημοσίευσή τους. Για παράδειγμα, η εταιρεία του Μπούτσι προσλήφθηκε για τον σκοπό αυτό από το Γερμανικό Ινστιτούτο Fritz Lipmann, το οποίο επλήγη από ένα μεγάλο σκάνδαλο πριν λίγο καιρό λόγω λαθών προχειρότητας στο δημοσιευμένο υλικό του. Λεπτομερές άρθρο γι' αυτό το σκάνδαλο δημοσιεύτηκε στο Nature στα τέλη του 2019.

Το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού, Sputnik V - Sputnik Ελλάδα
Ρώσος ειδικός για Sputnik V: Η ταχύτατη ανάπτυξή του είναι τεράστια νίκη

Το ευαίσθητο σημείο που αξίζει να σημειωθεί εδώ είναι ότι επιχειρήσεις όπως του Μπούτσι υποχρεούνται να ακολουθούν ορισμένους ηθικούς περιορισμούς, κάτι που ο καθηγητής γνωρίζει πολύ καλά. Σε ένα άρθρο που παρουσιάστηκε στο Nature τον Δεκέμβριο του 2019, το οποίο συνυπέγραφε και το οποίο είναι αφιερωμένο στην ακεραιότητα και την ευσυνειδησία στο δημοσιευμένο έργο, υπογραμμίζεται με ειλικρίνεια ότι άνθρωποι όπως ο Μπούτσι έχουν σύγκρουση συμφερόντων. Με απλά λόγια, όταν ένας ιδιοκτήτης μιας εμπορικής εταιρείας μιλά δημόσια για τη δραστηριότητα στην οποία ειδικεύεται, ουσιαστικά γίνεται διαφημιστής της εταιρείας του.

Φυσικά, όταν πρόκειται για «δυσφήμιση» του ρωσικού εμβολίου, τέτοια μικροπράγματα δεν είναι πλέον σημαντικά. Οι δυτικές χώρες χρησιμοποίησαν την ανοιχτή (και εξ ορισμού διαφημιστική) επιστολή του Μπούτσι για να «καταφέρουν ένα ακόμη πλήγμα» στους Ρώσους επιστήμονες με την ελπίδα να υπονομεύσουν ή τουλάχιστον να αποδυναμώσουν προσωρινά το προβάδισμά τους.

Εν τω μεταξύ, ο ίδιος ο καθηγητής έχει λάβει δωρεάν υπηρεσίες δημόσιας διαφήμισης κλίμακας και μεγέθους που δεν θα μπορούσε καν να ονειρευτεί υπό άλλες συνθήκες.

Αυτό ονομάζεται «να καβαλάς το κύμα της δημοσιότητας» και αποτελεί μια Αρχή σύμφωνα με την οποία λειτουργούν εκατοντάδες χιλιάδες προσωπικότητες των μέσων ενημέρωσης.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάτι τέτοιο θα βγει σε καλό για τον Μπούτσι με τη μορφή πολύ ελκυστικών νέων εμπορικών συμφωνιών. Το να «καβαλάς το κύμα» στα ταραγμένα νερά των Big Politics μπορεί να είναι πολύ κερδοφόρο. Αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με την επιστήμη γενικά, ή την ιατρική ειδικότερα, ή τη διάσωση εκατοντάδων χιλιάδων ζωών σε όλο τον κόσμο.

Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Internacional
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社简化中文Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社繁體中文Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά