Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Ευθύμης Λέκκας στο Sputnik: «Τρία χρόνια τουλάχιστον θα χρειαστεί η Θεσσαλία για να επανέλθει»

© SputnikΠλημμυρισμένοι δρόμοι στην Καρδίτσα
Πλημμυρισμένοι δρόμοι στην Καρδίτσα - Sputnik Ελλάδα
Βρείτε μας
Δήμαρχοι, περιφερειάρχης κι ο Ευθύμης Λέκκας μιλούν στο Sputnik για το χρονοδιάγραμμα της επιστροφής στην κανονικότητα στη λαβωμένη Θεσσαλία.

Πώς ξεκίνησε η επόμενη ημέρα στον βαριά λαβωμένο νομό Θεσσαλίας με τους τρεις νεκρούς και τη μία αγνοούμενη; Τι λένε οι δήμαρχοι κι ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας για τα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση;

Για όλους ανεξαιρέτως, το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί είναι η γραφειοκρατία. Οι αποφάσεις για τα έργα υποδομών που συνήθως στην Ελλάδα θυμίζουν… γεφύρι της Άρτας να μην κάνουν αυτή τη φορά καθόλου την εμφάνισή τους. Όπως λένε, «αν θέλουμε η Θεσσαλία να γίνει αυτή που ήταν πριν να τη χτυπήσει ο "Ιανός" όλα πρέπει να γίνουν με διαδικασίες fast track».

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση εξήγγειλε σήμερα μια σειρά έκτακτων μέτρων για τις πληγείσες περιοχές ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφτεί αύριο, Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου, την περιοχή.

Εκτεταμένες πλημμύρες στα Φάρσαλα, έπειτα από έντονη βροχόπτωση που προκάλεσε ο Μεσογειακός Κυκλώνας Ιανός, 19 Σεπτεμβρίου 2020 - Sputnik Ελλάδα
Καρδίτσα: Χωριά χωρίς ρεύμα και νερό - Η πόλη μετρά τις πληγές της

Μαζεύοντας (κυριολεκτικά) τα κομμάτια τους

Μιλώντας στο Sputnik ο Θανάσης Σκάρλος, δήμαρχος στους Σοφάδες Καρδίτσας περιέγραψε μια εικόνα αποκαρδιωτική: «Οι καλλιέργειές μας, καπνά και βαμβάκι, τελείωσαν. Αυτή τη στιγμή είμαστε στο στάδιο της καταγραφής των ζημιών. Τα σπίτια με σοβαρότατες ζημιές είναι τουλάχιστον 100».

Για μια κατάσταση στην οποία η καταστροφή είναι ακόμα εν εξελίξει έκανε λόγο κι ο Παναγιώτης Νάνος, δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα. Όπως μας εξήγησε, η «νευραλγική» γέφυρα της Καρβασάρας έχει καταρρεύσει. Στο χωριό Φυλακτή, μάλιστα, πέντε έξι σπίτια είναι… στον αέρα και κρέμονται από μια κλωστή. Άλλα 15 στην ευρύτερη περιοχή είναι σχεδόν υπό κατάρρευση. Όπως λέει: «Η καταστροφή είναι ολοκληρωτική σε γεφύρια, δρόμους, αποχετεύσεις. Η γενική εικόνα είναι: κεραμιδαριό. Όλο το βάρος έχει πέσει αυτή η στιγμή στην αποτύπωση της καταστροφής. Από εκεί ξεκινάμε για να πάμε παρακάτω».

«Προσπαθούμε να γλείψουμε τις πληγές μας - Να λύσουμε τα άμεσα»

Ο Γιώργος Σακελλαρίου δήμαρχος στην περιοχή του Παλαμά στην Καρδίτσα λέει πως επόμενη ημέρα δεν υπάρχει ακόμα ούτε στον δικό του δήμο. Όπως περιγράφει: «Προσπαθούμε να γλείψουμε τις πληγές μας. Υπάρχουν περιοχές ολόκληρες κατακλυσμένες με νερά. Όλα είναι μια θάλασσα. Μόνο για να φύγουν τα νερά και να έχω άποψη για τις ζημιές χρειάζομαι τουλάχιστον 10 ημέρες. Για να αποκατασταθεί δε το τοπίο στοιχειωδώς χρειαζόμαστε τουλάχιστον έξι μήνες. Η επικοινωνία του νομού Καρδίτσας με τη Λάρισα γίνεται μόνο μέσω Τρικάλων, ο δρόμος είναι κομμένος. Με παρεμβάσεις προσπαθούμε να διοχετεύσουμε τα νερά στις μεγάλες κοίτες».

«Το βαμβάκι έχει γίνει μαύρο, έχει σαπίσει»

Για τον ίδιο πάντως το κομβικό πρόβλημα στον Παλαμά είναι η ολική καταστροφή των καλλιεργειών. «Εκεί πρέπει να πέσει το βάρος της κυβέρνησης» τονίζει ο κ. Σακελλαρίου και συνεχίζει:

Καταστροφές από τον «Ιανό» στην Καρδίτσα - Sputnik Ελλάδα
Καρδίτσα: Με ελικόπτερα ο απεγκλωβισμός των κατοίκων της Οξυάς

«Τώρα ήταν η εποχή για να μαζέψουμε το βαμβάκι. Το βαμβάκι όμως έχει γίνει μαύρο, έχει σαπίσει. Το 90% του πληθυσμού μας εδώ στον δήμο των 17.000 κατοίκων είναι αγρότες και κτηνοτρόφοι. Η περιοχή έχει πάνω από 200.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων και το νερό έχει πλημμυρίσει πάνω από 150.000 στρέμματα. Οι κόποι μιας χρονιάς πάνε χαμένοι».

Σε τρία χρόνια και αν η επιστροφή στην πρωθύστερη εικόνα

Ο Ευθύμης Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας είναι πολύ συγκεκριμένος στο τι μπορεί και πρέπει να γίνει άμεσα και τι σε βάθος χρόνου. Όπως είπε στο Sputnik:

«Τον επόμενο έναν με δύο μήνες oι κάτοικοι θα βοηθηθούν στο να επιστρέψουν στην κανονικότητα - καθαρισμός, επιδόματα, επανακατοίκηση, αποκατάσταση δικτύων. Αυτά είναι τα άμεσα για να μπορούν οι άνθρωποι να κοιμούνται στα σπίτια τους».

Στην ερώτηση τώρα του «πότε μπορεί να ξαναγίνει η Θεσσαλία αυτό που ήταν;» η απάντηση του κ. Λέκκα αποτυπώνει το κατεπείγον της υπόθεσης:

«Θέλει τουλάχιστον δύο με τρία χρόνια. Χρειάζεται επανασχεδιασμός των πάντων από τεχνικά έργα, παρεμβάσεις σε δίκτυα, παρεμβάσεις στον αγροτικό τομέα, στον επιχειρηματικό τομέα, τα πάντα. Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, πολύ φοβάμαι πως δεν θα ξαναγυρίσει η Θεσσαλία σε αυτό που ήταν».

Ικανοποιημένοι από τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης δήμαρχοι και περιφερειάρχης

Όσο για τα μέτρα που εξήγγειλε σήμερα το πρωί η κυβέρνηση, ο Κώστας Αγοραστός, περιφερειάρχης Θεσσαλίας έκανε λόγο στο Sputnik για γρήγορα αντανακλαστικά κι ικανοποιητικά σε πρώτη φάση μέτρα. Σύμφωνα με τον ίδιο, τις επόμενες ημέρες και μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού θα οριστικοποιηθούν περαιτέρω οι πόροι που πρέπει να λάβει η Θεσσαλία αλλά και το πλάνο εργασιών. Όπως και ο κ. Λέκκας, ο κ. Αγoραστός στάθηκε στην ταχύτητα με την οποία πρέπει να υλοποιηθεί το master plan της αποκατάστασης της Θεσσαλίας.

Πλημμυρισμένοι δρόμοι στην Καρδίτσα - Sputnik Ελλάδα
Καρδίτσα: Νεκροί, δεκάδες εγκλωβισμένοι και εικόνα «βιβλικής» καταστροφής

«Θέλουμε αυτοματοποίηση των διαδικασιών και να μην υπάρξει καθόλου γραφειοκρατία. Δεν υπάρχουν περιθώρια οι μελέτες για τα έργα υποδομής να μένουν στο συρτάρι» είπε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε πως και οι πόροι πρέπει να εκταμιευθούν πολύ άμεσα. Ο ίδιος ακουγόταν πάντως απογοητευμένος, κάνοντας λόγο για εικόνα τραγική και 12 κατεστραμμένες γέφυρες.

Και πόσα χρήματα χρειάζονται για την αποκατάσταση των ζημιών; Όπως ενδεικτικά μίλησε για τον δικό του δήμο ο κ. Σακελλαρίου:

«Μιλάμε για πολλά εκατομμύρια ευρώ. Ήδη έχουν εξαγγελθεί 1,3 εκατομμύρια ευρώ για τον δήμο τον δικό μου. Η Πολιτεία είναι κοντά μας σε πρώτη φάση. Είναι σημαντικό όμως να τελειώσουμε με την απογραφή των ζημιών η οποία θέλει τουλάχιστον έναν μήνα για να μπορούμε να είμαστε συγκεκριμένοι. Κι επίσης οι αγρότες θέλουν ξεχωριστή βοήθεια. Σας μεταφέρω την κραυγή της αγωνίας τους».

Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Διεθνή
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社中文(简体)Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社中文(繁体)Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά