Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

SOS από ΟΛΜΕ, ΓΣΕΕ και καθαρίστριες για τα σχολεία: «Παραβιάζονται τα υγειονομικά πρωτόκολλα»

© Φωτογραφία : Nikos Libertas / SOOCΜαθητής σε σχολείο
Μαθητής σε σχολείο - Sputnik Ελλάδα
Βρείτε μας
Τις καταγγελίες της ΓΣΕΕ, της ΟΛΜΕ και των σωματείων καθαριστριών αντικρούει το Υπουργείο Εσωτερικών που μας μιλά ρητά για αύξηση των εργατοωρών των καθαριστριών κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά.

Για κατάφωρη «παραβίαση των υγειονομικών πρωτοκόλλων στα σχολεία», με αποτέλεσμα κάποια από αυτά να συνιστούν «υγειονομική βόμβα» κάνει λόγο στo Sputnik ο εκπρόσωπος Τύπου της ΓΣΕΕ, Δημήτρης Καραγεωργόπουλος. Την ίδια ώρα το νέο κύμα COVID-19 σαρώνει, βαθμηδόν, λόγω κρουσμάτων, το ένα σχολικό συγκρότημα, κλείνει μετά το άλλο, και ήδη συζητιέται το ενδεχόμενο νέου lockdown.

«Μνημείο παραλογισμού», σύμφωνα με εκπαιδευτικά συνδικαλιστικά όργανα, συνιστά το γεγονός ότι η σχολική χρονιά φέτος ξεκινά αφενός με λιγότερες καθαρίστριες κατά 10%, αφετέρου με συμβάσεις εργασίας τριών ωρών.

Διαχρονικά οι προσλήψεις τους γίνονταν από τις σχολικές επιτροπές των Δήμων, με σύμβαση ενός χρόνου. Φέτος, οι προσλήψεις γίνονται απευθείας από το Υπουργείο Εσωτερικών, με κριτήρια ΑΣΕΠ και αφορούν εργασία εξίμισι και τριών ωρών. Στην εξωφρενική, σύμφωνα με εκπαιδευτικούς που επικοινωνήσαμε, περίπτωση των τριών ωρών εργασίας, το Υπουργείο Εσωτερικών πέταξε το μπαλάκι στους Δήμους, προκειμένου να αναλάβουν δράση με ίδια έξοδα, για να επεκταθούν οι εργατοώρες στο 8ωρο. Ο δήμος Αθηναίων ήδη έχει κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Έλεγχοι της αστυνομίας σε λεωφορεία για την τήρηση των μέτρων κατά της εξάπλωσης του νέου κορωναϊού, Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 2020. - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Βατόπουλος στο Sputnik: Το lockdown στην Αττική δεν έχει συζητηθεί στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων

Στο μεταξύ προέκυψε, σύμφωνα με τον κ. Καραγεωργόπουλο, ακόμη ένα αγκάθι: Το κριτήριο της ελληνικής ιθαγένειας και του πιστοποιητικού ελληνομάθειας, που απέκλεισε ξαφνικά την επαναπρόσληψη των γυναικών, που περισσότερο από 20 χρόνια καθαρίζουν τα σχολεία στην ελληνική επικράτεια.

«Επειδή οι γυναίκες είναι αλλοδαπές, από την Αλβανία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Ουκρανία, την Αιθιοπία, όπως καταλαβαίνετε, αποκλείστηκαν. Πετάχτηκαν, δηλαδή, έξω από τα σχολεία 80 γυναίκες στην Αθήνα και 500 σε όλη την Ελλάδα, που οι θέσεις τους όμως ποτέ δεν καλύφθηκαν πλήρως. Υπάρχουν κενά της τάξεως του 10% και περισσότερο. Η έλλειψη αυτή σε περίοδο πανδημίας συνιστά υγειονομική βόμβα».

«Είμαστε με μείον το 25% των καθαριστριών εν μέσω πανδημίας» είναι οι υπολογισμοί που έχει κάνει για την Αθήνα ο δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό «ΑΝΤΑΡΣΙΑ στις γειτονιές», Πέτρος Κωνσταντίνου, ο οποίος εχθές βρέθηκε στο πλευρό των Αλβανίδων καθαριστριών, που συγκεντρώθηκαν σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών.

O Δήμος έχει 400 σχολικές μονάδες για τις οποίες ζήτησε από το Υπουργείο Εσωτερικών 520 καθαρίστριες. «Και του δίνουν μόνο 264. Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου» προσθέτει ο κ. Κωνσταντίνου, περιγράφοντάς μας τις «κραυγές απόγνωσης» του διευθυντή του 39ου Γυμνασίου-Λυκείου Αθήνας στην Κυψέλη, όπου «οι μαθητές του είναι πολλές εκατοντάδες και οι καθαρίστριες μόλις τρεις. Αν και γενικώς έχουν ξεκληριστεί παντού: μείον 12 στην Ηλιούπολη, μείον έξι στη Νίκαια, μείον έξι στο Χαλάνδρι και πολλές απώλειες σκόρπια σε όλη την Ελλάδα».

Νύχτα στην Αθήνα - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Ποιο είναι το «Μοντέλο Μαδρίτης» για τον κορονοϊό που ίσως δούμε και στην Αττική

Μεγαλύτερο το πρόβλημα στην επαρχία

Το πρόβλημα είναι ακόμη πιο μεγάλο στην επαρχία, υπογραμμίζει κι ο γραμματέας και εκπρόσωπος Τύπου στη ΓΣΕΕ, καθώς το 70%-90% των θέσεων καθαριστριών στην ελληνική επικράτεια -εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης- είναι μερικής απασχόλησης, και μάλιστα 3ωρης.

«Αυτό συνιστά υγειονομική βόμβα για τα σχολεία. Δεν είναι δυνατό σε τρεις ώρες να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται, όπως πρέπει, τα σχολικά συγκροτήματα. Βάσει του υγειονομικού Πρωτοκόλλου πρέπει να γίνονται απολυμάνσεις καθ' όλη τη διάρκεια των μαθημάτων, των διαλειμμάτων και αφού φύγουν τα παιδιά να καθαρίζονται τουαλέτες κ.λπ. Με τη σημερινή πρακτική και με υπαιτιότητα του Υπουργείου Εσωτερικών παραβιάζονται τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Είναι ακατανόητη η καινοτομία με το τρίωρο. Εδώ υπό κανονικές συνθήκες, πριν τη μείωση του προσωπικού και του ωραρίου, υπήρχε έλλειμμα καθαριστριών! Έβαλαν για δημοσιονομικούς λόγους πιο πάνω την οικονομία από τη δημόσια υγεία. Και έφεραν και τον ρατσιστικό νόμο περί ιθαγένειας, που πετάει έξω γυναίκες που παντρεύτηκαν στην Ελλάδα και τα παιδιά τους υπηρετούν στον ελληνικό στρατό!»

«Δεν αντέχουμε άλλο. Έχουμε εξοντωθεί» είναι οι πρώτες φράσεις της προέδρου Σχολικής Καθαριότητας Αττικής, κυρίας Ελένης Παρασκευοπούλου.

«Ακόμη κι εμείς που έχουμε σύμβαση πλήρους απασχόλησης, με το ωράριο των 6,5 ωρών, καλούμαστε να κάνουμε υπεράνθρωπα πράγματα. Δεν γίνεται. Το είπαμε! Το ξαναλέμε. Χρειάζεται βοηθητικό προσωπικό. Όσες καθαρίστριες με τον νέο νόμο έμειναν απέξω πρέπει να επαναπροσληφθούν αμέσως και όσες συμβάσεις είναι τρίωρες να γίνουν πλήρους απασχόλησης. Γιατί οι περισσότερες καθαρίστριες πλέον έχουν τρίωρη σχέση εργασίας. Δεν καθαρίζονται έτσι τα σχολεία. Κι είναι επικίνδυνα. Δεν γίνεται να τρέχουμε σαν τρελές. Ειδικά στα μεγάλα σχολικά συγκροτήματα στην Αττική, την Πάτρα, την Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο δεν προφταίνεις να κάνεις χλωρίωση. Τι να πρωτοκάνεις; Είναι βιολογικά αδύνατο. Καθόμαστε από μόνες μας παραπάνω ώρες. Θα καταρρεύσουμε. Έχουμε κορονοϊό. Δεν γίνεται να παίζουμε! Ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ρητά ότι οι Δήμοι οφείλουν να κάνουν νέες προσλήψεις. Ο ένας όμως ρίχνει τι μπαλάκι στον άλλο. Ας σοβαρευτούμε προτού να είναι αργά».

Καθαριστικά - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Σχολικές καθαρίστριες εν μέσω πανδημίας: Αυξημένες ανάγκες, σταθερά χαμηλές απολαβές

«Αντί να βελτιωθεί η κατάσταση έχει γίνει χειρότερη κι εν μέσω πανδημίας. Είναι ανάγκη να δοθούν άμεσα περισσότερα χρήματα στους Δήμους ώστε να γίνει όλο το βοηθητικό προσωπικό πλήρους απασχόλησης και αορίστου χρόνου, διότι υπάρχουν παράπονα και καταγγελίες» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θοδωρής Τσούχλος, επιμένοντας ότι οι Δήμοι πρέπει να ρίξουν και τις δικές τους καθαρίστριες στον αγώνα κατά του κορονοϊού στα μεγάλα σχολικά συγκροτήματα.

Τι απαντά ο Δήμος Αθηναίων

Η απάντηση πάντως που λάβαμε μετά από επικοινωνία μας με τον Δήμο Αθηναίων ήταν ενθαρρυντική.

«Βάσει του ΦΕΚ (15/9) προχωράμε άμεσα σε προσλήψεις καθαριστριών» μας είπαν από το γραφείο Τύπου, χωρίς να είναι ακόμα σε θέση να μας δώσουν τον ακριβή αριθμό των προσλήψεων.

«Τη Δευτέρα θα είμαστε σε θέση να τον γνωρίζουμε. Ωστόσο, το γεγονός ότι οδεύουμε σε νέες προσλήψεις νομίζουμε διορθώνει την κατάσταση» προσέθεσαν κατά τη συνομιλία μας.

Από τα στοιχεία που μας δίνει η Δημοτική Αρχή, ο Δήμος Αθηναίων έχει στα σχολεία του αυτή τη στιγμή 264 καθαρίστριες, με σύμβαση 10 μηνών, 61 καθαρίστριες αορίστου χρόνου, που είναι υπάλληλοι του δήμου, και 44, μέσω ΟΑΕΔ, με τετράμηνες συμβάσεις. Το σύνολο 369. Δεν ήταν σε θέση να μας αποσαφηνίσουν ποιες απασχολούνται με τρίωρη εργασία, που είναι και το κύριο αντικείμενο της δημόσιας αντιπαράθεσης.

Διαψεύδει το Υπουργείο Εσωτερικών

Από πλευράς του, το Υπουργείο Εσωτερικών, αξίζει να σημειωθεί, διαψεύδει πλήρως εκπαιδευτικούς, συνδικαλιστικά όργανα, και δημοτικούς συμβούλους, υποστηρίζοντας ότι φέτος προσέλαβε τον ίδιο αριθμό καθαριστριών με πέρσι και μάλιστα με περισσότερες εργατοώρες, αφού είναι «1.900 περισσότερες εργαζόμενες πλήρους απασχόλησης», με συνολικά 5.000 καθαρίστριες πλήρους και 4.774 μερικής, σε όλη την επικράτεια.

«Θα είμαστε όμως ασφαλείς αν κάθε Δήμος κάνει σωστή διαχείριση των δυνατοτήτων, που του δίνει το Υπουργείο. Με έναν σωστό καταμερισμό από πλευράς δημάρχων, με τα επιπλέον χρήματα που τους έχουν δοθεί και με τις δυνατότητες, που λόγω κορονοϊού έχει δώσει η πολιτεία για 4μηνες προσλήψεις, η χρονιά μπορεί να βγει στα σχολεία χωρίς προβλήματα» απάντησε μετά από σχετικό ερώτημά μας το Υπουργείο Εσωτερικών, φέρνοντάς μας το παράδειγμα του Δήμου Καισαριανής, όπου «μέσω των δυνατοτήτων που δίνει το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, υπολόγισε κι έβγαλε τις επιπλέον θέσεις καθαριστριών».

«Είναι μεγάλη υποκρισία της κυβέρνησης να κρύβεται πίσω από τις τρίωρες συμβάσεις εργασίας και τις συναφείς αλχημείες, που φυσικά εν μέσω πανδημίας δημιουργούν τεράστιους κινδύνους για την υγεία των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων στην καθαριότητα» υποστηρίζει, τέλος, η πρόεδρος του Κλαδικού Σωματείου Καθαριστριών Πειραιά και Νήσων Χριστίνα Καραμανλίκη, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία της περιοχής «δραματική. Φυσικά οι εργατοώρες δεν έχουν αυξηθεί, αλλά μειώθηκαν, παρά τα κυβερνητικά ψεύδη!».

Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Διεθνή
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
ԱրմենիաՀայերենΑρμενικάАҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社中文(简体)Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社中文(繁体)Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά