Αρουραίος «ήρωας» που εντοπίζει νάρκες βραβεύεται με μετάλλιο γενναιότητας

Αυτός είναι ο Μαγκάουα, ένας «ήρωας» με μουσούδα. Ο αρουραίος αυτός εντοπίζει νάρκες και πυρομαχικά στην Καμπότζη και για το έργο του αυτό κέρδισε το χρυσό μετάλλιο γενναιότητας των ζώων.

Ένας αφρικανικός γιγάντιος αρουραίος με το όνομα Μαγκάουα βραβεύτηκε με το χρυσό μετάλλιο γενναιότητας των ζώων του ιδρύματος PDSA (People's Dispensary for Sick Animals)  για τον εντοπισμό τουλάχιστον 39 ναρκών ξηράς στην Καμπότζη, καθιστώντας τον το πρώτο τρωκτικό στην ιστορία του μη κερδοσκοπικού οργανισμού που κέρδισε τη διάκριση.

Ο Μαγκάουα εκπαιδεύτηκε από την ανθρωπιστική οργάνωση APOPO, η οποία συνεργάζεται με προγράμματα στην Καμπότζη, την Αγκόλα, τη Ζιμπάμπουε και τη Μοζαμβίκη για την απομάκρυνση εκατομμυρίων ναρκών που έχουν μείνει πίσω από πολέμους και συγκρούσεις.

Φωτογράφος ζει με εννέα αρουραίους και αποδεικνύει ότι είναι αξιαγάπητα κατοικίδια  - Sputnik Ελλάδα
Φωτογράφος ζει με εννέα αρουραίους και αποδεικνύει ότι είναι αξιαγάπητα κατοικίδια

Η εκπαίδευση ενός αρουραίου, ο οποίος ζει μέχρι και οκτώ χρόνια, διαρκεί περίπου εννέα μήνες με έναν χρόνο.

Σύμφωνα τους ειδικούς, οι αρουραίοι-ναρκαλιευτές αποδεικνύονται ιδιαίτερα χρήσιμοι, επειδή το μικρό τους μέγεθος και βάρος τους επιτρέπει να περπατούν πάνω σε ναρκοθετημένα εδάφη χωρίς να τις πυροδοτήσουν τις νάρκες και μπορούν να εκπαιδευτούν στην ανίχνευση χημικών ουσιών εντός του εκρηκτικού στοιχείου των ναρκών ξηράς, ώστε να μπορούν να αγνοήσουν τυχόν παλιοσίδερα κατά την αναζήτησή τους.

Όταν εντοπίσουν μία νάρκη, ξύνουν το έδαφος από πάνω της, κάτι που λειτουργεί ως σήμα στον άνθρωπο συνοδό τους. 

Ο Μαγκάουα χρησιμοποιώντας την ευαίσθητη μύτη του, τα τελευταία επτά χρόνια έχει ανακαλύψει 39 νάρκες ξηράς και 28 αντικείμενα με εκρηκτική ύλη.

Έκρηξη νάρκης στη Ρωσία - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Εντυπωσιακή έκρηξη νάρκης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου καταγράφηκε σε βίντεο στη Ρωσία

Είναι ο πιο επιτυχημένος αρουραίος της ομάδας, έχοντας καθαρίσει περισσότερα από 141.000 τετραγωνικά μέτρα γης.

Η PDSA αποτελεί μία κορυφαία κτηνιατρική φιλανθρωπική οργάνωση στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της απονέμει βραβεία αναγνωρίζοντας την σωτήρια γενναιότητα και αφοσίωση των ζώων στο καθήκον.

Οι νάρκες ξηράς παραμένουν μία τραγική υπενθύμιση του παρελθόντος για περισσότερα από 60 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν σε 59 χώρες από την Ανγκόλα μέχρι την Καμπότζη.

Στην Καμπότζη μεταξύ 1975 και 1998 είχαν τοποθετηθεί 4 έως 6 εκατομμύρια νάρκες, οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 64.000 ανθρώπους. 

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала