Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Άνοιξαν τα Πανεπιστήμια με ανησυχίες για τη διδασκαλία διά ζώσης: «Δεν φτάνουν οι αίθουσες»

© Φωτογραφία : SOOC / George VitsarasΦοιτητής σε σχολή
Φοιτητής σε σχολή - Sputnik Ελλάδα
Βρείτε μας
Τα προβλήματα με τη χωρικότητα των αμφιθεάτρων και το όριο των φοιτητών ανά αίθουσα υπογραμμίζουν ακαδημαϊκοί στο Sputnik. Τι ισχύει για τα μεταπτυχιακά μαθήματα.

Τα Πανεπιστήμια της χώρας άνοιξαν τις πύλες τους από σήμερα, Δευτέρα 5 Οκτωβρίου, ενώ μέχρι τα μέσα του μήνα αναμένεται να έχουν αρχίσει τα μαθήματα σε όλα τα τμήματα και τις σχολές. Ωστόσο, φέτος, η έναρξη της χρονιάς είναι διαφορετική εξαιτίας του κορονοϊού.

Όπως έχει γίνει γνωστό εδώ και μερικές ημέρες, όλοι οι φοιτητές και οι καθηγητές καλούνται να φορούν υποχρεωτικά μάσκα τόσο στους εσωτερικούς καθώς και στους εξωτερικούς χώρους των Πανεπιστημίων.

Μάλιστα, για τα μαθήματα και κυρίως τα εργαστήρια που θα γίνονται διά ζώσης, ο μέγιστος αριθμός φοιτητών που παρακολουθούν το εκάστοτε μάθημα, δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 50, όπως ορίζουν τα μέτρα προστασίας που έχει θεσπίσει η ελληνική κυβέρνηση.

Ο Γεώργιος Πατρινός, αναπληρωτής Καθηγητής Φαρμακογονιδιωματικής και Φαρμακευτικής Βιοτεχνολογίας στο εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας και Ανοσολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, μιλώντας στο Sputnik, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών δεν έχει τις δυνατότητες να καλύψει αυτές τις προϋποθέσεις για όλο το έτος και ειδικά το τμήμα της Φαρμακευτικής, στο οποίο είναι πάνω από 150 οι εισακτέοι.

«Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχουν οι αίθουσες για τα εργαστήρια που θα γίνουν δια ζώσης. Ακόμα και το μίνιμουμ 50 που λέει το υπουργείο, σε εμάς δεν βρίσκει εφαρμογή» εξήγησε ο καθηγητής, προσθέτοντας πως: 

«Σε εμάς η μεγαλύτερη αίθουσα είναι των 100 ατόμων, που σημαίνει ότι η μέγιστη χωρητικότητα με βάση τον υπολογισμό τετραγωνικών που έχει γίνει είναι 18 άτομα και τα εργαστήρια 11 σε αριθμό».

Από την πλευρά του και ο Σταύρος Καπερώνης, επίκουρος καθηγητής στο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικό στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, επισημαίνει πως το κύριο πρόβλημα αφορά τα προπτυχιακά μαθήματα, καθώς στα μαθήματα του μεταπτυχιακού οι φοιτητές είναι λιγότεροι.

Πάντειο Πανεπιστήμιο - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Πανεπιστήμια: Ανοίγουν από σήμερα οι σχολές - Πώς θα γίνονται τα μαθήματα

Σε αυτό το πλαίσιο, το βράδυ της Δευτέρας, το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, έδωσε τη δυνατότητα στα ΑΕΙ να κάνουν εξ αποστάσεως τα μεταπτυχιακά μαθήματα για το χειμερινό εξάμηνο 2020-21. 

Ειδικότερα, όσον αφορά το Πάντειο Πανεπιστήμιο, δύσκολα θα γίνουν διά ζώσης τα προπτυχιακά μαθήματα, ενώ τα εργαστήρια στεγάζονται στην Πλάκα σε ένα ημιυπόγειο, έναν χώρο «ακατάλληλο» καθώς «δεν αερίζεται σωστά» όπως τονίζει ο κ. Καπερώνης, ενώ και ο αριθμός των φοιτητών είναι μεγάλος.

«Γι’ αυτό και η Σύγκλητος έβγαλε μια απόφαση διαμαρτυρίας που την κοινοποίησε και στην υπουργό Παιδείας, που έλεγε ότι ευχαρίστως να γίνουν διά ζώσης τα μαθήματα που μπορούν να γίνουν, αλλά δεν επαρκούν οι αίθουσες. Οι αίθουσες που καλύπτουν τις ανάγκες σύμφωνα με την COVID-19 είναι μόλις επτά» συμπληρώνει.

Παράλληλα, και ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Βασίλης Διγαλάκης επισκέφθηκε το Πάντειο μετά την απόφαση της Συγκλήτου για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τα προβλήματα, ενώ τα μαθήματα ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι όροι που έχει θέσει η Σύγκλητος είναι, μεταξύ άλλων, οι εξής:

  1. Να μισθωθούν αίθουσες που θα καλύπτουν τις ανάγκες της διά ζώσης διδασκαλίας για ομάδες φοιτητών έως 50 ατόμων και οι οποίες θα πληρούν τις υγειονομικές προδιαγραφές που έχουν τεθεί από τον ΕΟΔΥ. Προτείνεται η παραχώρηση και κατάλληλη διαμόρφωση αιθουσών στο κτίριο της Γ. Γ. Τύπου (δίπλα στο Πάντειο) όπου θα μπορούσαν να διδαχθούν μαθήματα με φυσική παρουσία.
  2. Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την υπογραφή των απαιτούμενων συμβάσεων με υποψήφιους διδάκτορες και μεταπτυχιακούς φοιτητές (επικουρικό διδακτικό προσωπικό), προκειμένου να καταστεί εφικτή η σύσταση ολιγομελών ομάδων με μέγιστο αριθμό 30 φοιτητών για τη διενέργεια δια ζώσης φροντιστηριακών μαθημάτων, αμέσως μετά τις 26 Οκτωβρίου, όπως προβλέπει η ΚΥΑ 115744/Ζ1 /4.9.2020.
  3. Να δοθεί η δυνατότητα στους διδάσκοντες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να διδάξουν τα μαθήματά τους εξ αποστάσεως και όχι να αντικατασταθούν από άλλους διδάσκοντες.
  4. Να υπάρξει ειδική ρύθμιση για τους μετεγγραφόμενους φοιτητές ως προς τις δηλώσεις μαθημάτων ώστε να έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν και να εξετασθούν στα μαθήματα χειμερινού εξαμήνου (συνήθως εγγράφονται μέσα Νοεμβρίου).
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала