Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

UNHCR: Έκκληση για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των 7.800 προσφύγων στο Καρά Τεπέ

© AP Photo / Panagiotis BalaskasΣκηνές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στο Καρά Τεπέ
Σκηνές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στο Καρά Τεπέ - Sputnik Ελλάδα
Για άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των χιλιάδων προσφύγων στις εγκαταστάσεις του Καρά Τεπέ κάλεσε η αρμόδια υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) κάλεσε για άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των περίπου 7.800 προσφύγων που φιλοξενούνται στο Καρά Τεπέ της Λέσβου, μετά την καταστροφή του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας από τη φωτιά, τόνισε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος της υπηρεσίας Σαμπία Μαντού.

«Τέσσερις εβδομάδες μετά τη φωτιά που κατέστρεψε το ΚΥΤ της Μόριας στη Λέσβο η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες επαναλαμβάνει την έκκλησή της για επείγουσα δράση και βελτιώσεις προκειμένου να αποφευχθεί η επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης περίπου 7.800 προσφύγων και αιτούντων άσυλο που φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή στις έκτακτες εγκαταστάσεις του Καρά Τεπέ» τόνισε η Μαντού, προσθέτοντας: «Ο ψυχρότερος καιρός και ο ερχομός του χειμώνα μόνο δυσκολίες θα φέρουν για τους ανθρώπους εκεί».

Στις 9 Σεπτεμβρίου, το υπερ-συνωστισμένο ΚΥΤ της Μόριας καταστράφηκε από μία τεράστια φωτιά, αφήνοντας περίπου 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες χωρίς στέγη. Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, η φωτιά ενδέχεται να προκλήθηκε από εμπρησμό.

Πλημμύρισαν σκηνές στο Καρά Τεπέ στη Λέσβο - Sputnik Ελλάδα
Πλημμύρισαν σκηνές στο Καρά Τεπέ με την πρώτη βροχή

Η Μαντού τόνισε πως οι σφοδρές βροχοπτώσεις έχουν επιδεινώσει την κατάσταση για τους μετανάστες που στεγάζονται σε αντίσκηνα που δεν μπορούν να παράσχουν τη βασική προστασία για το κρύο καθώς η περιοχή είναι επιρρεπής σε πλημμύρες.

Πλημμύρισαν σκηνές με την πρώτη βροχή

Εν τω μεταξύ, η πρώτη βροχή που έπεσε στον προσωρινό καταυλισμό του Καρά Τεπέ έφερε σημαντικά προβλήματα: σκηνές πλημμύρισαν καθιστώντας αδύνατη τη παραμονή των προσφύγων και μεταναστών σε αυτές ενώ αρκετά σημεία έχουν μετατραπεί σε βούρκο.

Τοπική κοινωνία και φορείς εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την περιοχή που επελέγη η εγκατάσταση του καταυλισμού.

Ο Νότης Μηταράκης  - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Μηταράκης για Καρά Τεπέ: Μια δομή που κατασκευάστηκε άμεσα θα έχει προβλήματα, αλλά αντιμετωπίζονται

Από την πλευρά, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, αναφερόμενος στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με τη βροχή, σχολίασε πως «αυτονόητα μια προσωρινή δομή που κατασκευάστηκε σε λίγες ημέρες θα αντιμετωπίσει προβλήματα. Προβλήματα, όμως, τα οποία άμεσα αντιμετωπίζονται».

Όπως σημείωσε, «η χθεσινή δυνατή και παρατεταμένη για πολλές ώρες βροχόπτωση αποτέλεσε την αιτία για τη συγκέντρωση λιμναζόντων υδάτων σε τρεις από τις 15 συνολικά οριοθετημένες περιοχές της δομής και την πλημμύρα σε 80 από τις 1.100 σκηνές που υπάρχουν, σήμερα, εντός της δομής».
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала