Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Κόσμος - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Πρόεδρος Αζερμπαϊτζάν στο Sputnik: Για εμάς είναι πόλεμος απελευθέρωσης, για την Αρμενία κατάκτησης

© Sputnik / Aleksey Nikolskyi / Μεταφορά στο αρχείο φωτογραφίαςΟ Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ
Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ - Sputnik Ελλάδα
Βρείτε μας
Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ, μίλησε στο Sputnik για τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονται στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Μετά από συνάντηση στη Μόσχα μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, επετεύχθη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, αλλά τα εμπλεκόμενα μέρη υποστηρίζουν ότι στην πράξη δεν τηρείται σε μεγάλο βαθμό.

Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ, μίλησε στο Sputnik για το πώς αξιολογεί την τρέχουσα κατάσταση στην περιοχή, ποιες είναι οι απώλειες στη σύγκρουση, αν είναι αλήθεια ότι μισθοφόροι από τη Συρία και τη Λιβύη πολεμούν στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν. Εξήγησε επίσης τη θέση του Μπακού σχετικά με τις βασικές αρχές της συμφωνίας, από πού πρέπει να ξεκινήσει η συμφιλίωση, τονίζει πως η πλευρά του Αζερμπαϊτζάν βλέπει έναν συμβιβασμό στο ζήτημα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» πάνω σε αυτό. Επίσης, μοιράστηκε την άποψή του για το αν οι Αζέροι και οι Αρμένιοι μπορούν να συνυπάρξουν ειρηνικά. Σημειώνεται ότι στις ίδιες ερωτήσεις κλήθηκε να απαντήσει και ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Ιλχάμ Αλίγιεφ στο Sputnik:

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Πρωθυπουργός Αρμενίας στο Sputnik: Η Τουρκία βασικός υποστηρικτής του πολέμου στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

- Πώς αξιολογείτε τα αποτελέσματα των συγκρούσεων από τις 27 Σεπτεμβρίου; Ποιες είναι οι απώλειες όλων των πλευρών, υπάρχουν πολλοί κρατούμενοι;

Στις 27 Σεπτεμβρίου το Αζερμπαϊτζάν υπέστη ακόμη μία επίθεση από τις ένοπλες δυνάμεις των Αρμενίων, δεν ήταν η πρώτη επίθεση τους τελευταίους τρεις μήνες. Κάτι παρόμοιο, αλλά σε μικρότερη κλίμακα, πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο στα σύνορά μας, και στη συνέχεια αυτή η επίθεση αποκρούστηκε. Τότε τον Αύγουστο, όταν στάλθηκε μια ομάδα για σαμποτάζ από την αρμενική πλευρά για να πραγματοποιήσει τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον του άμαχου πληθυσμού και κατά του στρατού, ο αρχηγός αυτής της ομάδας συνελήφθη, έδωσε στοιχεία. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, οι οικισμοί μας δέχτηκαν πυρά πυροβολικού και τις πρώτες ώρες είχαμε θύματα τόσο στον άμαχο πληθυσμό όσο και στον στρατό. Μέχρι σήμερα, έχουμε 43 νεκρούς μεταξύ του άμαχου πληθυσμού και περισσότερους από 200 τραυματίες, περίπου 2.000 σπίτια σε χωριά και πόλεις που γειτνιάζουν με τη γραμμή επαφής είτε έχουν υποστεί ζημιές είτε καταστράφηκαν εντελώς. Δυστυχώς, οι βολές από το πυροβολικό της Αρμενίας συνεχίζονται μετά τη συμφωνία σχετικά με τις παραμέτρους της κατάπαυσης του πυρός, συμπεριλαμβανομένου του βάρβαρου βομβαρδισμού της πόλης Γκάντζα, με αποτέλεσμα 10 αμάχους νεκρούς και περίπου σαράντα τραυματίες.

Όσον αφορά τις απώλειες στο πεδίο της μάχης, σύμφωνα με τα στοιχεία μας, οι απώλειες της αρμενικής πλευράς είναι πολύ υψηλότερες από τις δικές μας απώλειες. Θα ανακοινώσουμε τις απώλειές μας στους στρατιώτες μετά την «καυτή» φάση της σύγκρουσης. Όσον αφορά τα αποτελέσματα των εχθροπραξιών, είναι πολύ επιτυχημένες για τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν, καταφέραμε να διαπεράσουμε τα βαθιά κλιμάκια άμυνας του εχθρού. Σε ορισμένες περιοχές, υπήρχαν ακόμη και τέσσερις γραμμές άμυνας. Το ορεινό έδαφος, φυσικά, κάνει την άμυνα πολύ πιο εύκολη από την αντεπίθεση.

Μέχρι σήμερα, δεκάδες οικισμοί έχουν απελευθερωθεί από την κατοχή, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Τζεμπρέιλ και των περισσότερων χωριών της περιοχής του Τζεμπρέιλ, η απόλυτη πλειοψηφία των χωριών στην περιοχή Φιζούλι και του χωριού Σουγκοβούσαν, το οποίο είναι στρατηγικής σημασίας. Απομακρύνουμε τους κατακτητές από τα στρατηγικά ύψη στην οροσειρά του Μουρόφνταγκ και συνεχίζουμε να αποκαθιστούμε με επιτυχία την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας.

- Ακούμε από διαφορετικές πλευρές για τη συμμετοχή μισθοφόρων από τη Συρία ή από τη Λιβύη από την πλευρά του στρατού του Αζερμπαϊτζάν, σε ποιο βαθμό μπορούμε να το πιστέψουμε;

Έχω ήδη μιλήσει για αυτό το θέμα πολλές φορές. Δεν υπάρχει ανάγκη για ξένη στρατιωτική συμμετοχή στο Αζερμπαϊτζάν. Ο στρατός μας αποτελείται από περισσότερους από εκατό χιλιάδες στρατιώτες και, εάν είναι απαραίτητο, με κινητοποίηση, ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί πολλές φορές. Σήμερα, οι ένοπλοι σχηματισμοί που διαθέτουμε είναι πλήρως ικανοί να εκτελέσουν οποιαδήποτε επιχείρηση. Πλάνα από την καταστροφή του αρμενικού στρατιωτικού εξοπλισμού είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο. Φυσικά, κανένας μισθοφόρος δεν διαθέτει τέτοια προσόντα και τέτοιες τεχνικές ικανότητες. Καταστρέψαμε στρατιωτικό εξοπλισμό του εχθρού αξίας άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων μέσω μη επανδρωμένων αεροσκαφών επίθεσης, χωρίς να υπολογίζουμε άλλα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας. Οι δυνατότητες του στρατού του Αζερμπαϊτζάν είναι γνωστές - δεν είναι μυστικό σε κανέναν. Επομένως, δεν χρειαζόμαστε πρόσθετες στρατιωτικές δυνάμεις. Το Αζερμπαϊτζάν ήταν πάντα ένας συνεπής μαχητής ενάντια στη διεθνή τρομοκρατία, δεν θα επιτρέψουμε ποτέ σε καμία τρομοκρατική οργάνωση να χτίσει «φωλιές» στην επικράτειά μας, ακόμη περισσότερο ώστε να αποτελούν απειλή για τον λαό μας και τους γείτονές μας. Δεν θα το επιτρέψουμε ποτέ. Κανείς δεν μας έδωσε στοιχεία για την παρουσία ξένων ένοπλων σχηματισμών στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, οι οποίοι συμμετέχουν στις τρέχουσες συρράξεις. Η επίσημη θέση μας είναι ότι δεν έχουμε ξένους μισθοφόρους.

- Οι συμφωνίες της Μόσχας της 10ης Οκτωβρίου αναφέρονται στις βασικές αρχές ενός διακανονισμού. Παρακαλώ εξηγήστε αυτές τις Αρχές όπως τις καταλαβαίνετε.

Αυτές οι Αρχές έχουν αναπτυχθεί όλα αυτά τα χρόνια. Πάνω από 10 χρόνια, θα έλεγα. Κατά τη διαδικασία της δουλειάς μου με την προηγούμενη κυβέρνηση της Αρμενίας, προχωρήσαμε πολύ ενεργά στη διαδικασία του συντονισμού των θέσεων. Ήταν πολύ δύσκολο. Οι διαπραγματεύσεις είναι σε κάθε περίπτωση μια δύσκολη διαδικασία, και ακόμη περισσότερο σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. Ωστόσο, και οι δύο πλευρές έδειξαν την επιθυμία να ακολουθήσουν τον δρόμο μιας πολιτικής διευθέτησης. Δυστυχώς, όμως, όταν ανέλαβε την εξουσία η σημερινή κυβέρνηση της Αρμενίας, ό,τι είχε επιτευχθεί πριν, απλώς ρίχτηκε στο καλάθι των αχρήστων από την αρμενική πλευρά. Υπήρξε επίσης μια προσπάθεια αλλαγής της μορφής των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να εμπλακούν οι διαπραγματεύσεις των Αρχών της λεγόμενης Δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, οι οποίες απορρίφθηκαν τόσο από εμάς όσο και από τους συμπροεδρεύοντες της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ.

- Αν μιλάμε για συμβιβασμούς, για ποιους συμβιβασμούς θα ήσασταν έτοιμοι; Υπάρχει γραμμή πίσω από την οποία δεν θα υποχωρήσετε υπό οποιαδήποτε συνθήκη;

Η θέση μας ήταν πάντα πολύ εποικοδομητική και συνεπής. Στηριζόταν επίσης στους κανόνες του διεθνούς δικαίου όσον αφορά την εφαρμογή των τεσσάρων ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που απαιτούσαν την πλήρη, άμεση και άνευ όρων απόσυρση των αρμενικών δυνάμεων από τα εδάφη μας. Η θέση μας βασιζόταν πάντα σε μια ρεαλιστική προσέγγιση και πιστεύω ότι αυτό το δείχνουν οι εξελίξεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όσον αφορά τις κόκκινες γραμμές, το έχουμε δηλώσει πολύ ξεκάθαρα και οι συμπρόεδροι της Ομάδας του Μινσκ το γνωρίζουν καλά: Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να παραβιαστεί η εδαφική ακεραιότητα του Αζερμπαϊτζάν, σε καμία περίπτωση το Αζερμπαϊτζάν δεν θα συναινέσει στην ανεξαρτησία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Αλλά την ίδια στιγμή, η πρότασή μας προήλθε από το γεγονός ότι στο μέλλον, η αρμενική κοινότητα και η κοινότητα του Αζερμπαϊτζάν πρέπει να ζήσουν ειρηνικά και να συνυπάρξουν στο έδαφος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Όπως συμβαίνει, παρεμπιπτόντως, σε άλλους οικισμούς του Αζερμπαϊτζάν, συμπεριλαμβανομένου του Μπακού, όπου υπάρχει μια αρμενική κοινότητα χιλιάδων κατοίκων, στη Ρωσία, στη Γεωργία, σε άλλες χώρες, όπου οι Αρμένιοι και οι Αζέροι μερικές φορές ζουν και εργάζονται στο ίδιο χωριό και μεταξύ τους δεν υπάρχει αντιπαράθεση. Γιατί αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί σε εμάς; Έχουμε δεσμευτεί σε αυτό, αλλά, φυσικά, οι συνέπειες της εθνοκάθαρσης πρέπει να εξαλειφθούν και όλοι οι εσωτερικά εκτοπισμένοι άνθρωποι πρέπει να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Εδώ, καταρχάς, σας αποκάλυψα κάτι περισσότερο από τις βασικές αρχές, την προσέγγισή μας σε πιθανούς συμβιβασμούς.

- H ωμότητα αυτού του πολέμου έχει ήδη καταγραφεί στην Ιστορία. Και είστε ήδη μέρος της Ιστορίας αυτού του πολέμου. Πώς θα θέλατε να μείνετε στην Ιστορία;

Ξέρετε, οποιοσδήποτε πόλεμος έχει σκληρότητα, θυσίες, βασανισμό ανθρώπων, απώλεια αγαπημένων προσώπων, αλλά η διαφορά είναι ότι για τον λαό του Αζερμπαϊτζάν, ο πόλεμος αυτός είναι ένας απελευθερωτικός πόλεμος και για την Αρμενία είναι ένας πόλεμος κατάκτησης. Δεν είναι μυστικό για κανένα και είναι γεγονός ότι οι διεθνείς διαμεσολαβητές γνωρίζουν ήδη ότι ο λεγόμενος «Στρατός του Ναγκόρνο-Καραμπάχ» δεν υπάρχει. Σήμερα, το 90% των στρατιωτών (σ.σ. του Ναγκόρνο Καραμπάχ) είναι πολίτες της Αρμενίας, καλούνται για στρατιωτική θητεία από τα αρμενικά γραφεία κατάταξης και στρατολόγησης και αποστέλλονται στα κατεχόμενα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν: Agdam, Fizuli, Jebrail, Kelbajar, Qubadui, Lachin, Zangelan. Το ερώτημα είναι: Τι κάνουν εκεί; Σήμερα οι αρμενικές δυνάμεις κατοχής βρίσκονται στις διεθνώς αναγνωρισμένες περιοχές του Αζερμπαϊτζάν. Και τίποτα δεν μπορεί να το δικαιολογήσει αυτό: ούτε από την άποψη του διεθνούς δικαίου ούτε από την άποψη της ανθρώπινης ηθικής. Είναι αδύνατο για 30 χρόνια να ακολουθεί μια πολιτική απαγόρευσης στους Αζέρους να εισέλθουν στα προγονικά εδάφη τους. Αυτά είναι εδάφη όπου ο αρμενικός πληθυσμός δεν είχε ζήσει ποτέ. Ένα άλλο ερώτημα είναι ότι όλα έχουν καταστραφεί εκεί, και για να επιστρέψουμε, πρέπει να ξοδέψουμε τεράστιο χρόνο και προσπάθεια, αλλά μια τέτοια θέση δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κανέναν τρόπο. Επομένως, εμείς και οι στρατιώτες μας πολεμούμε και πεθαίνουμε στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, και οι Αρμένιοι στρατιώτες πεθαίνουν στη γη που η κυβέρνησή τους θέλει να διατηρήσει υπό κατοχή. Όσο για τον ρόλο στην Ιστορία, ξέρετε, δεν το είχα σκεφτεί, ούτε και το σκέφτομαι. Το βασικό μου καθήκον είναι να δικαιολογήσω την εμπιστοσύνη του λαού των Αζερμπαϊτζάν, να τηρήσω τις υποσχέσεις που έδωσα όλα αυτά τα χρόνια που είμαι σε αυτή τη θέση. Και να οδηγήσω τη χώρα στην πορεία της ανάπτυξης και να διασφαλίσουμε την εδαφική της ακεραιότητα. Πώς θα αξιολογηθεί ο ρόλος μου στο μέλλον, θα εξαρτηθεί από τη βούληση του λαού του Αζερμπαϊτζάν, από αυτό που θα επιτύχουμε. Ως εκ τούτου, πιστεύω ότι αυτό το ζήτημα πρέπει να μείνει σε εκείνους των οποίων η γνώμη ήταν πάντα κυρίαρχη για μένα κατά τη λήψη ορισμένων αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. 

Σεργκέι Λαβρόφ - Sputnik Ελλάδα
Ναγκόρνο-Καραμπάχ: O Λαβρόφ καλεί σε αποστολή ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης στην περιοχή

Όσον αφορά τις βασικές αρχές, όλες είναι ξεκάθαρα διατυπωμένες εκεί. Η απελευθέρωση των κατεχόμενων περιοχών του Αζερμπαϊτζάν προγραμματίζεται βήμα βήμα. Στο πρώτο στάδιο, είναι το νοτιοανατολικό τμήμα των κατεχόμενων εδαφών - πέντε περιοχές. Στο δεύτερο στάδιο, αυτά είναι τα εδάφη που βρίσκονται μεταξύ των περιοχών του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και την Αρμενία – το Λαχίν και το Κελμπαχάρ. Την αποκατάσταση όλων των επικοινωνιών, συμπεριλαμβανομένων των επικοινωνιών που βρίσκονται σε άλλα μέρη των συνόρων Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν. Η επιστροφή προσφύγων και εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων στον τόπο καταγωγής τους, γεγονός που συνεπάγεται την επιστροφή των προσφύγων του Αζερμπαϊτζάν στο έδαφος του Σούσι και σε άλλες περιοχές της πρώην αυτόνομης περιοχής του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Και διαπραγματεύσεις για το τελικό καθεστώς του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, το οποίο πρέπει να συμφωνηθεί από τα εμπλεκόμενα μέρη.

- Έκανα όλες τις ερωτήσεις μου. Θέλετε ίσως να πείτε κάτι άλλο;

Θα ήθελα να χρησιμοποιήσω αυτήν την ευκαιρία, παρεμπιπτόντως, για να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για αυτήν την ευκαιρία, να μεταφέρω τα λόγια μου στο πολλών εκατομμυρίων Ρώσων ακροατήριο, θα ήθελα απλώς να δω περισσότερη κατανόηση ως προς τη θέση του Αζερμπαϊτζάν. Επειδή μερικές φορές υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με τη σύγκρουση. Με βάση τα γεγονότα, θέλω να επισημάνω στους αναγνώστες μας τι πραγματικά συνέβη και τι συμβαίνει. Στις αρχές του 19ου αιώνα, ο Ιρμπαγκίμ Χαλίλ Χαν του Καραμπάχ και της Σούσας υπέγραψαν συμφωνία με την Τσαρική Ρωσία που εκπροσωπούνταν από τον στρατηγό Τσιτσιάνοφ σχετικά με την είσοδο του Χανάτου του Καραμπάχ στη Ρωσία. Αυτό το κείμενο της συμφωνίας, που ονομάζεται συμφωνία Κουρεκχάι, είναι δημοσιευμένη στο διαδίκτυο, ο καθένας μπορεί να έρθει σε επαφή με αυτή. Αυτό είναι. Αυτή η συμφωνία δεν λέει ούτε μια λέξη για τον Αρμενικό πληθυσμό του Χανάτου του Καραμπάχ. Η μαζική επανεγκατάσταση του αρμενικού πληθυσμού σε αυτήν την περιοχή ξεκίνησε μετά τους δύο ρωσοπερσικούς πολέμους του 1813 και του 1828. Και από τότε, η μαζική επανεγκατάσταση των Αρμενίων στην περιοχή του Καραμπάχ ξεκίνησε από το έδαφος του σύγχρονου Ιράν και εν μέρει της ανατολικής Ανατολίας. Αυτό αφορά το σε ποιον ανήκει ιστορικά αυτή η γη.

Μετά την κατάρρευση της Ρωσικής Αυτοκρατορίας το 1918, ιδρύθηκε η Λαϊκή Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν και το ανεξάρτητο κράτος της Αρμενίας. Έτσι, η Λαϊκή Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν δημιουργήθηκε σε όλες αυτές τις περιοχές και, επιπλέον, την ημέρα μετά την ανακοίνωση της ίδρυσης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, αποφασίστηκε να μεταφέρει την πόλη του Γερεβάν στην Αρμενία ως πρωτεύουσα. Αυτό είναι επίσης ιστορικό γεγονός.

Το 1921, το γραφείο του Καυκάσου αποφάσισε να εγκαταλείψει το Ναγκόρνο-Καραμπάχ ως μέρος του Αζερμπαϊτζάν και να μην το μεταβιβάσει, όπως το ερμηνεύουν ορισμένοι ψευδο-ιστορικοί. Αυτή είναι η ιστορία αυτής της περιοχής. Λοιπόν, αυτό που συνέβη κατά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, νομίζω, όλοι το γνωρίζουν. Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης ξεκίνησε πράγματι με την αυτονόμηση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Αυτό ήταν το έναυσμα. Οι άνθρωποι συχνά ξεχνούν αυτούς τους αγώνες, ποιος τα οργάνωσε όλα αυτά, ποιος ήταν πίσω από αυτά. Συχνά λέω ότι ο Πασινιάν είναι προϊόν του Σόρος και πιστεύω ότι όλοι θα συμφωνούσαν με αυτό. Ο Σόρος δεν είναι απλώς ένα άτομο, είναι μια ιδέα. Σε καμία περίπτωση δεν αποκλείω ότι τέτοια όργανα χρησιμοποιήθηκαν τότε για να διαλύσουν το μεγάλο έθνος. Απλώς το διαλύουν από μέσα, σπέρνουν τη διχόνοια, παίζουν με τους ανθρώπους και διαλύουν τη χώρα. Και αυτό συνέβη.

Επομένως, θα ήθελα απλώς να επισημάνω αυτά τα ιστορικά γεγονότα στο ρωσικό κοινό και να πω ότι το Αζερμπαϊτζάν και η Ρωσία συνδέονται με αιώνες δεσμών φιλίας, συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης. Και είμαι βέβαιος ότι καμία δύναμη δεν μπορεί να το επηρεάσει αυτό. Παρόλο που βλέπουμε απόπειρες από διαφορετικές κατευθύνσεις να προκαλέσουν διαφωνίες, να προκαλέσουν κάποια δυσπιστία. Αλλά χάρη στη συνεπή πολιτική της ηγεσίας της Ρωσίας και του Αζερμπαϊτζάν, όχι μόνο δεν κάνουμε πισωγυρίσματα, αλλά προχωρούμε μπροστά.

Σήμερα η Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν θεωρούν εαυτούς αμοιβαίους στρατηγικούς εταίρους. Το επίπεδο αλληλεπίδρασης μεταξύ των χωρών μας μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για κάθε γείτονα. Και είμαι βέβαιος ότι μετά τη λήξη της στρατιωτικής φάσης της σύγκρουσης θα προχωρήσουμε σε μια πολιτική διευθέτηση, και είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε αυτό ακόμη και αύριο, εάν η αρμενική πλευρά εγκαταλείψει τις προσπάθειες να πάρει πίσω αυτό που έχει χάσει και αυτό που δεν της ανήκει με τη βία, τότε είμαι πεπεισμένος ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στη σταθεροποίηση της περιοχής μας.

Επομένως, θα ήθελα να μεταφέρω τους καλύτερους χαιρετισμούς και τις καλύτερες ευχές μου σε όλους τους Ρώσους μέσω του καναλιού σας.

Πέρυσι, ένα εκατομμύριο Ρώσοι επισκέφθηκαν το Αζερμπαϊτζάν. Ελπίζω ότι μετά την πανδημία, αυτή η δυναμική θα αποκατασταθεί. Είμαστε πάντα χαρούμενοι να φιλοξενούμε τους καλεσμένους μας από τη Ρωσία. Και ξέρουν ότι όταν έρχονται στο Αζερμπαϊτζάν, νιώθουν σαν στο σπίτι τους.

Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала