Κόσμος - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Πρωθυπουργός Αρμενίας στο Sputnik: Η Τουρκία βασικός υποστηρικτής του πολέμου στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

© Sputnik / Asatur Yesayants / Μεταφορά στο αρχείο φωτογραφίαςΟ πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν
Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν - Sputnik Ελλάδα
Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, κατηγορεί την Τουρκία για τον ρόλο της στις συγκρούσεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Sputnik.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός, Νικόλ Πασινιάν, μίλησε στο Sputnik για το πώς αξιολογεί την παρούσα κατάσταση, ποιες είναι οι πληροφορίες του Γερεβάν για τον αριθμό των θανάτων και την παρουσία ξένων μισθοφόρων στην περιοχή.

Απάντησε επίσης στο ποιος και γιατί θεωρεί ότι βρίσκεται πίσω από την παρούσα σύρραξη, ενώ ανέφερε ποιους συμβιβασμούς είναι έτοιμη να κάνει η πλευρά της Αρμενίας και σε τι δεν θα συμφωνήσει επ’ ουδενί. Σημειώνεται ότι στις ίδιες ερωτήσεις κλήθηκε να απαντήσει και ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ.

Η διαμάχη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, που κλιμακώθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου, έχει στοιχίσει σύμφωνα με κάποιες πηγές, αρκετές εκατοντάδες ζωές. Δεν υπάρχει σταθερή κατάπαυση πυρός, παρά τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν με τη μεσολάβηση της Ρωσίας. 

Αναλυτικά η συνέντευξη του Νικόλ Πασινιάν στο Sputnik:

Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Πρόεδρος Αζερμπαϊτζάν στο Sputnik: Για εμάς είναι πόλεμος απελευθέρωσης, για την Αρμενία κατάκτησης

- Πώς αξιολογείτε τα αποτελέσματα των συγκρούσεων από τις 27 Σεπτεμβρίου; Ποιες είναι οι απώλειες όλων των πλευρών, υπάρχουν πολλοί κρατούμενοι;

Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Υπάρχουν πολλές απώλειες και από τις δύο πλευρές. Ο στρατός του Ναγκόρνο-Καραμπάχ κρατά άμυνα, οργανώνει την άμυνά του και μπορώ να εκτιμήσω ότι η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη.

- Οπότε είναι ακόμα δύσκολο να γίνει εκτίμηση των απωλειών και του αριθμού των κρατουμένων;

Προφανώς, μιλάμε για χιλιάδες θύματα και στις δύο πλευρές και πιστεύω ότι πρόκειται για πολύ σκληρό πόλεμο, πραγματικά. Αρκετοί ειδικοί αναφέρουν ότι είναι ένας άνευ προηγουμένου πόλεμος στον 21ο αιώνα. Επειδή εμπλέκονται όλα τα είδη των όπλων: τανκ, αεροσκάφη και ελικόπτερα, τεθωρακισμένα, πυροβολικό, πύραυλοι και άλλα. Και αρκετοί στρατιώτες εμπλέκονται σε αυτές τις εχθροπραξίες. Πρόκειται για μεγάλης κλίμακας και σκληρές μάχες που διεξάγονται και αυτή τη στιγμή ο στρατός αυτοάμυνας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ κρατά. Στην πραγματικότητα, μπορούμε να πούμε ότι τα σχέδια της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν για την απόκτηση του ελέγχου του Ναγκόρνο-Καραμπάχ με αιφνιδιαστική επίθεση απέτυχε για την ώρα.

- Συχνά ακούμε για ξένους μισθοφόρους και τρομοκράτες που μάχονται με την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν. Έχετε αποδείξεις και υπάρχουν ξένοι μαχητές με την πλευρά της Αρμενίας;

Όλος ο κόσμος το συζητά. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική διαφορά και είναι σημαντική γιατί θα βοηθήσει να κατανοήσουμε ποιος και για ποιους λόγους ξεκίνησε αυτές τις εχθροπραξίες. Φυσικά, υπάρχει ξεκάθαρη απόδειξη ότι τρομοκράτες από τη Συρία συμμετέχουν σε μάχες κατά του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Το σχετικό βίντεο-απόδειξη έχει ήδη ανέβει στα social media και στα ΜΜΕ. Και πλέον είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία είναι ο κύριος υποστηρικτής αυτού του πολέμου. Η Τουρκία έχει προσλάβει και έχει μεταφέρει αυτούς τους τρομοκράτες στη ζώνη των μαχών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Και με την απόφαση και υπό την καθοδήγηση της Τουρκίας, αποφασίστηκε η έναρξη του πολέμου, μία επίθεση κατά του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε γιατί. Επειδή ήταν φανερό ότι μόνος ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν δεν ήταν ικανός να πολεμήσει κατά του στρατού αυτοάμυνας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Γι’ αυτό, η Τουρκία αποφάσισε να προσελκύσει τρομοκράτες, Τούρκους στρατιώτες –που δεν εμπλέκονται μόνο στην ηγεσία αλλά και στις στρατιωτικές επιχειρήσεις– καθώς επίσης και απευθείας (σ.σ. εμπλέκονται) στις ειδικές δυνάμεις του τουρκικού στρατού (σ.σ. επί τόπου). Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, οι ειδικές δυνάμεις του πακιστανικού στρατού εμπλέκονται επίσης στις εχθροπραξίες. Πιστεύω ότι, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή μαχητών από την Τουρκία, αυτή έχει ήδη αποδειχθεί σε όλο τον κόσμο, καθώς πολλά διεθνή ΜΜΕ ήδη γράφουν σχετικά.

Μία πολύ ενδιαφέρουσα πληροφορία ήρθε τις τελευταίες ημέρες από τη Ρωσία, από τον Βόρειο Καύκασο, όταν μαχητές σκοτώθηκαν στην Τσετσενία και το Νταγκεστάν, ενώ υπήρξαν πληροφορίες ότι αυτοί οι εξτρεμιστές ήρθαν στη Ρωσία από το εξωτερικό, από τη Συρία. Και διαπιστώνω ευθεία σύνδεση εδώ, σε αυτή τη διαδικασία: οι εξτρεμιστές από τη Συρία μεταφέρθηκαν από την Τουρκία στην ζώνη σύρραξης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ για να ξεκινήσουν πόλεμο κατά του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, και τώρα εμφανίζονται ήδη στον Βόρειο Καύκασο. Αυτό είναι ένα αξιοσημείωτο γεγονός, που δείχνει ότι αυτή η κατάσταση δεν αφορά πλέον μόνο τις συγκρούσεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αλλά το ξεπέρασε, από την άποψη της περιοχής.

Ήδη πρόκειται για περιφερειακή σύγκρουση ευρείας κλίμακας που επηρεάζει συγκεκριμένα συμφέροντα και χώρες της περιοχής. Και εγώ σκέφτομαι ότι ειδικά στη Ρωσία πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με αυτό το γεγονός.

Όσο για την αρμένικη πλευρά: φυσικά, δεν υπάρχουν ξένοι που να πολεμούν από την πλευρά του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ίσως υπάρχουν κάποιοι Αρμένιοι της διασπορά που ήρθαν να στηρίξουν τους συμπατριώτες τους. Ωστόσο, φυσικά, δεν μπορούν να θεωρούνται μισθοφόροι.

- Οι συμφωνίες της Μόσχας στις 10 Οκτωβρίου αναφέρουν τις βασικές αρχές του συμβιβασμού. Σας παρακαλώ πείτε μας ποιες είναι αυτές οι Αρχές όπως τις αντιλαμβάνεστε.

Αυτές οι Αρχές είναι καλά γνωστές: είναι το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση των ανθρώπων, είναι η μη χρήση βίας ή η απειλή χρήσης βίας, εδαφική ακεραιότητα. Το ερώτημα είναι πώς αυτές οι Αρχές μεταφράζονται από τις πλευρές. Γιατί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας διαπραγμάτευσης προέκυψε ότι κάθε πλευρά ερμηνεύει αυτές τις Αρχές διαφορετικά. Και τώρα έχουμε μία κατάσταση όπου μία από αυτές τις πολύ σημαντικές Αρχές ήδη παραβιάζεται. Έχω ήδη αναφερθεί σε αυτό – είναι η μη χρήση βία ή η απειλή βίας για την επίλυση του προβλήματος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

- Κύριε πρωθυπουργέ, αν μιλάμε για συμβιβασμούς, για ποιους συμβιβασμούς θα ήσασταν έτοιμοι; Υπάρχει γραμμή πίσω από την οποία δεν θα υποχωρήσετε υπό οποιαδήποτε συνθήκη;

Ναι, φυσικά υπάρχει και είναι το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των ανθρώπων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η Αρμενία ήταν πάντα έτοιμη για έναν τέτοιο συμβιβασμό. Και η πιο γνωστή πρωτοβουλία ήταν η πρωτοβουλία του Καζάν όταν η Αρμενία ήταν έτοιμη για συγκεκριμένο συμβιβασμό. Ωστόσο, το Αζερμπαϊτζάν αρνήθηκε να υπογράψει αυτές τις συμφωνίες καθώς δεν ήθελε και δεν θέλει να δεχτεί το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των Αρμενίων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Και το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης είναι για εμάς κόκκινη γραμμή που δεν μπορούμε να υπερβούμε».

- Για να το διευκρινίσουμε, για τι είδους συμβιβασμό μιλάτε;

Είπα ότι η Αρμενία είναι έτοιμη για συμβιβασμούς. Και ρωτήσατε αν υπάρχει κόκκινη γραμμή που δεν θα ξεπεράσουμε. Και είπα ναι, είναι το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των ανθρώπων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

- Μιλήσαμε για τη γραμμή. Για κάποιο συγκεκριμένο συμβιβασμό; Δεν θέλετε να δώσετε παραδείγματα κάποιου συμβιβασμού, καταλαβαίνω καλά;

Γνωρίζετε ότι στη δήλωση της Μόσχας έγιναν συγκεκριμένα βήματα για το πώς να επαναφέρουμε μία συγκεκριμένη διαπραγματευτική διαδικασία. Και σταθερά βήματα έχουν ήδη περιγραφεί, συγκεκριμένα βήματα, με βάση αυτή τη συμφωνία και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τέτοια βήματα για την επίλυση του προβλήματος στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Και είμαστε έτοιμοι για τέτοιους συμβιβασμούς, είμαστε έτοιμοι για αναλογικούς συμβιβασμούς, για τους οποίους το Αζερμπαϊτζάν δεν είναι.

- Σας ευχαριστώ, κύριε πρωθυπουργέ. H ωμότητα αυτού του πολέμου έχει ήδη καταγραφεί στην Ιστορία. Και είστε ήδη μέρος της Ιστορίας αυτού του πολέμου. Πώς θα θέλατε να μείνετε στην Ιστορία;

Δεν πρόκειται για προσωπική φιλοδοξία. Θα ήθελα η σύγκρουση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ να επιλυθεί, επιτέλους, με βάση έναν συμβιβασμό. Να βρούμε μία λύση που θα είναι αποδεκτή από όλες τις πλευρές – Αρμενία, Ναγκόρνο-Καραμπάχ και Αζερμπαϊτζάν. Και που θα είναι η τελική απόφαση.

- Έκανα όλες τις ερωτήσεις μου. Θέλετε ίσως να πείτε κάτι άλλο;

Φυσικά. Απαντώντας στην πρώτη ερώτησή σας, είπα ότι είναι πολύ σημαντικό να προσέξουμε τους στόχους που έχει η Τουρκία σε αυτή τη διαδικασία. Είμαι σίγουρος ότι μετά τα γνωστά γεγονότα στις αρχές του 20ου αιώνα, η Τουρκία (θέλει) να επιστρέψει στον Νότιο Καύκασο για να συνεχίσει την πολιτική της γενοκτονίας των Αρμενίων. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι αυτός είναι ο πραγματικός στόχος της Τουρκίας. Δεν είναι ένας συναισθηματικός στόχος, αλλά ένας ρεαλιστικός στόχος, γιατί ο Αρμένιοι του Νότιου Καυκάσου είναι το τελευταίο εμπόδιο για την Τουρκία προκειμένου να επεκταθεί βόρεια, για να αναπτυχθεί στα ανατολικά και για να αναπτυχθεί στα νοτιοανατολικά, γιατί είμαι σίγουρος ότι αυτή είναι η συνέχιση της αυτοκρατορικής πολιτικής της Τουρκίας.

Και όλα όσα συμβαίνουν τώρα στον Νότιο Καύκασο πρέπει να εξεταστούν στο πλαίσιο της πολιτικής που ακολουθεί η Τουρκία στη Μεσόγειο, στη Λιβύη, τη Συρία, το Ιράκ, σε σχέση με την Ελλάδα και την Κύπρο. Όπως έχω πει ήδη, αυτό που συμβαίνει τώρα, αυτή η διαδικασία έχει ήδη υπερβεί την τοπική διαμάχη του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, πλέον γίνεται μία αναδιανομή.

Η Τουρκία θέλει να προχωρήσει σε αναδιανομή του Νότιου Καυκάσου, ειδικότερα, να αποκτήσει τον έλεγχο σε ολόκληρο τον Νότιο Καύκασο και να τον κάνει εφαλτήριο για περαιτέρω επέκταση στην κατεύθυνση του Βορρά, της Ανατολής και νοτιοανατολικά.

Πιστεύω ότι σε αυτή την περίπτωση τα εθνικά συμφέροντα αρκετών χωρών, συμπεριλαμβανομένων αρχικά της Ρωσίας, ήδη επηρεάζονται. Δεν ήταν τυχαίο που υπενθύμισα την πληροφορία που προέρχεται από την Τσετσενία και το Νταγκεστάν. Από πού ήρθαν αυτοί οι μαχητές, Σύριοι εξτρεμιστές, στην Τσετσενία και το Νταγεστάν; Μου είναι ξεκάθαρο ότι ήρθαν από τη ζώνη του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Και το ερώτημα είναι αν αυτό είναι τυχαίο ή σκόπιμη ενέργεια με στόχο την αποσταθεροποίηση του Νότιου Καυκάσου προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή της Ρωσίας από τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στον Νότιο Καύκασο, στη ζώνη διαμάχης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Αυτό είναι ένα σημαντικό ενδεχόμενο που πρέπει να αξιολογήσει η Ρωσία.

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала