Σε μίνι lockdown οδηγείται από την Παρασκευή η Καστοριά καθώς μπαίνει στο επίπεδο συναγερμού 4 και γίνεται η δεύτερη περιφερειακή ενότητα που μπαίνει στο «κόκκινο» μετά την Κοζάνη.
Στο επίπεδο συναγερμού 3 εισέρχονται οι περιφερειακές ενότητες:
- Θεσσαλονίκης
- Βοιωτίας
- Λάρισας
- Σερρών
Ειδικότερα για τα Ιωάννινα η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί το Σάββατο, ενώ ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας απηύθυνε έκκληση για τήρηση των μέτρων σε όλες τις περιοχές με επιθετική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα, Τετάρτη, σημειώθηκε ρεκόρ τεστ για κορονοϊό φτάνοντας τα 24.611, ενώ για τη Θεσσαλονίκη προκύπτει ότι ο μέσος όρος των κρουσμάτων έχει πέσει στα 28 έτη.
Υπενθυμίζεται ότι πρώτο επίπεδο (πράσινο) είναι αυτό της ετοιμότητας, το δεύτερο (κίτρινο) της επιτήρησης, το τρίτο (πορτοκαλί) της αυξημένης επιτήρησης και το τελευταίο επίπεδο (κόκκινο) του αυξημένου κινδύνου.
Τι προβλέπεται στο επίπεδο 4
Στο «κόκκινο», το επίπεδο 4 συναγερμού προβλέπονται τα εξής:
- Μάσκα σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Μόνο ατομική άθληση.
- Αναστολή λειτουργίας γυμναστηρίων.
- Αναστολή λειτουργίας σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.
- Aναστολή λειτουργίας κινηματογραφικών προβολών.
- Αναστολή λειτουργίας μουσικών σκηνών.
Επίσης:
- Μειωμένο προσωπικό και τηλεργασία σε δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις.
- Αναστολή λειτουργίας των υποθέσεων που αφορούν τη Δικαιοσύνη.
- Αναστολή λειτουργίας εμποροπανηγύρεων, Κυριακάτικων αγορών κ.λπ.
- Αναστολή λειτουργίας της εστίασης. Θα υπάρχει λειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης αποκλειστικά με take away – delivery. Αναστολή λειτουργίας κέντρων διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, μπαρ (μόνο καθήμενοι σε τραπέζια).
Στα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία κοκ) θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας (προσωπικό και κοινό), 1 άτομο ανά 10 τ.μ. (4 άτομα 20-100 τ.μ. και 1 άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον), θα γίνεται ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια, λειτουργία τους και Σαββατοκύριακο. |
- Aναστολή λειτουργίας κομμωτηρίων, υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής κ.λπ.
- Αναστολή εξόδου σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων.
- Αναστολή λειτουργίας στο λιανεμπόριο.
Στις λαϊκές αγορές θα παρίσταται 50% των πωλητών με 3 μέτρα απόσταση μεταξύ πάγκων, λειτουργία παράλληλων αγορών, υποχρεωτική χρήση μάσκας απ' όλους, περιορισμός στις μετακινήσεις των εμπόρων (από περιοχή που είναι κόκκινη)
Στις μεταφορές υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, απαγόρευση μετακινήσεων εκτός Περιφερειακής Ενότητας στην οποία αφορούν τα μέτρα, μέχρι ένας επιβάτης σε ταξί, περιορισμός επιβαινόντων σε ΙΧ μέχρι τρία άτομα.
Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων επιβάλλεται μάσκα στο προσωπικό και αναστολή επισκεπτηρίων.
Στα νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα επιβάλλεται μάσκα στο προσωπικό και σε όλους τους εισερχόμενους, ένας συνοδός ανά ασθενή, περιορισμός των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων έως 60% (εξαιρουμένων των ογκολογικών και επειγόντων περιστατικών).
- Αναστολή λειτουργίας παιδότοπων.
- Τηλεκπαίδευση στα πανεπιστήμια.
- Πρόβες για τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα μέσω τηλεδιάσκεψης, αναστολή τηλεοπτικών και κινηματογραφικών γυρισμάτων.
- Αναστολή συναθροίσεων.
- Αναστολή προσέλευσης κοινού, δυνατότητα διεξαγωγής παράστασης αποκλειστικά διαδικτυακά για τους συναυλιακούς χώρους, θεατρικές παραστάσεις, λοιπές παραστάσεις (μόνο καθήμενοι).
Ακόμα:
- Αναστολή συμμετοχής κοινού δυνατότητα διεξαγωγής συνεδρίου/έκθεσης μέσω διαδικτυακής μετάδοσης.
- Στα σχολεία ενδεχόμενη λειτουργία εκ περιτροπής σε συνδυασμό με τηλεκπαίδευση ή μόνο τηλεκπαίδευση.
- Στους χώρους λατρείας έως 9 άτομα για όλες τις τελετές, λειτουργίες κ.λπ. με υποχρεωτική χρήση μάσκας.
Νέο ρεκόρ κρουσμάτων την Τετάρτη
Σημειώνεται ότι, σήμερα, Τετάρτη, καταγράφηκε ακόμα ένα ρεκόρ νέων κρουσμάτων καθώς εκτινάχθηκαν στα 865
Πλέον, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 27.334, εκ των οποίων το 55,6% άνδρες, ενώ 3.672 (13,4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 10.802 (39,5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Παράλληλα, 86 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι με τη διάμεση ηλικία τους να είναι τα 66 έτη, ενώ 28 (32,6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Τo 91,9% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, ενώ στα ευχάριστα νέα, 265 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τις τελευταίες 24 ώρες κατέληξαν ακόμη έξι ασθενείς, ανεβάζοντας σε 534 συνολικά τους νεκρούς από την πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα.