Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Black Friday 2020: Το κρας τεστ της φετινής «γιορτής του καταναλωτή» θυμίζει κάτι από... καραντίνα

© Φωτογραφία : George Vitsaras / SOOCBlack Friday στην Αθήνα.
Black Friday στην Αθήνα. - Sputnik Ελλάδα
Η φετινή Black Friday μοιάζει με ένα κρας τεστ όπου ο «αντίπαλος» που θα πρέπει να νικηθεί είναι τα κακώς κείμενα του ηλεκτρονικού εμπορίου στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Ποιες είναι οι προκλήσεις τώρα;

«H Black Friday δημιουργεί στην αγορά τις ίδιες απαιτήσεις που δημιούργησε κι ο κορονοϊός- δηλαδή σε σύντομο χρονικό διάστημα, μεγάλος όγκος παραγγελιών» εξηγεί στο Sputnik ο Δημήτρης Χαζάπης, communications manager του skroutz.gr και συνεχίζει: «Αυτή την Black Friday, οι προκλήσεις είναι πολλές - από το διαθέσιμο stock, μέχρι τα ρεφλέξ των μεταφορικών εταιρειών, τη γρήγορη ενημέρωση του site ενός καταστήματος κ.λπ.».

Μια από τις ανησυχίες της αγοράς -τόσο ηλεκτρονικής όσο και φυσικής- είναι το αν έως την 27η Νοεμβρίου υπάρξουν περισσότερα τοπικά lockdown. Αυτό θα είναι μια πραγματική πρόκληση ακριβώς γιατί ισχύουν ακόμα πιο αυστηροί υγειονομικοί περιορισμοί σε αυτή την περίπτωση.

Δεύτερη μέρα απαγόρευσης κυκλοφορίας, Αθήνα, 24 Μαρτίου 2020 - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Lockdown: Η Αττική φλερτάρει με απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ - Μια «ανάσα» από το «μάσκα παντού»

Μάλιστα, πέρυσι όταν και ξεκίνησε η πρώτη φάση της πανδημίας, το πιο μεγάλο κύμα των παραπόνων των καταναλωτών εστιάστηκε τελικά στις εταιρείες κούριερ και τις μεταφορικές μιας κι από όλη την αλυσίδα των ηλεκτρονικών αγορών εκεί παρατηρήθηκε και το μεγαλύτερο μποτιλιάρισμα.

Ακριβώς για αυτό τον λόγο, οι μεγάλες μεταφορικές εταιρείες ζητούν ήδη από τώρα τις προβλέψεις των μεγάλων καταστημάτων για την κίνηση που θεωρούν ότι θα έχουν μέσα από τα site τους για την Black Friday, έτσι ώστε να οργανωθούν κατάλληλα κι οι ίδιοι.

Σημειώνεται ότι προβλήματα στην ανταπόκριση των ηλεκτρονικών καταστημάτων στις παραγγελίες, υπήρχαν και πριν την καραντίνα και τον κορονοϊό - χαρακτηριστικά, πέρυσι, τα site δύο μεγάλων καταστημάτων έπεσαν από την κίνηση το βράδυ πριν από την Black Friday.

Όλα τα βλέμματα στραμμένα στις εταιρείες κούριερ

Το ότι όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις μεταφορικές εταιρείες μας επιβεβαίωσε κι ο Στέλιος Πετρίδης, γενικός διευθυντής στον Ελληνικό Σύνδεσμο Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GRECA), ο οποίος διοργανώνει την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου ένα webinar για την έγκαιρη προετοιμασία των ελληνικών e-shops στην επερχόμενη πρόκληση  της φετινής Black Friday.

Black Friday - Sputnik Ελλάδα
Black Friday 2020: Εκπτώσεις στην εποχή του κορονοϊού - Απίθανες οι ουρές, στροφή στις αγορές online

Όπως μας είπε ο ίδιος: «Από τον Μάρτιο και μετά, πραγματοποιήσαμε τρία διαφορετικά κύματα παρακολούθησης της εξέλιξης του τζίρου των ηλεκτρονικών καταστημάτων σε δείγμα 6.000 καταστημάτων μέσω της πλατφόρμας του skroutz.gr και του bestprice.gr και σε συνεργασία με την Convert Group. Διαπιστώσαμε αύξηση τζίρου 171% η οποία συνέβη… μέσα σε μια νύχτα. Είναι μια αύξηση που υπό άλλες συνθήκες θα την βλέπαμε σε ένα βάθος τεσσάρων με πέντε χρόνων».

Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, με γνώμονα τα παραπάνω και αξιολογώντας και την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα με την πανδημία, φέτος κατά την περίοδο της Black Friday και κατ' επέκταση στην αγορά των Χριστουγέννων, το ηλεκτρονικό εμπόριο θα είναι αυτό που θα κληθεί να σηκώσει μεγάλο μέρος της ζήτησης για απόκτηση αγαθών.

Όσο για το κομμάτι της πρόληψης και του σχεδιασμού από τις μεταφορικές εταιρείες ο κ. Πετρίδης δίνει την εικόνα ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα έχουν αυξήσει κατά 30% τη δυνατότητά τους να ανταποκρίνονται στις παραγγελίες είτε μεγαλώνοντας τις αποθήκες τους, είτε επενδύοντας σε νέες τεχνολογίες, είτε προσλαμβάνοντας περισσότερο προσωπικό είτε μέσα από στρατηγικές συνεργασίες.

Τα ηλεκτρονικά καταστήματα με τη σειρά τους, έχουν φροντίσει να δώσουν περισσότερες επιλογές για την παράδοση των προϊόντων στους πελάτες τους, έχουν συνάψει συνεργασίες με περισσότερες από μια εταιρίες ταχυμεταφορών για να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση ενώ έχουν προσθέσει και τη δυνατότητα παραλαβής από τα καταστήματα.

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала