Το εμπάργκο των ΗΠΑ κατά της Κούβας: Ο πιο μακροχρόνιος οικονομικός αποκλεισμός στη σύγχρονη ιστορία

© ΦωτογραφίαΤο εμπάργκο των ΗΠΑ κατά της Κούβας: Ο πιο μακροχρόνιος οικονομικός αποκλεισμός στη σύγχρονη ιστορία
Το εμπάργκο των ΗΠΑ κατά της Κούβας: Ο πιο μακροχρόνιος οικονομικός αποκλεισμός στη σύγχρονη ιστορία - Sputnik Ελλάδα
Μετά από 60 χρόνια εφαρμογής του, το εμπάργκο των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της Κούβας έχει προκαλέσει ζημιές δισεκατομμυρίων στην οικονομία της χώρας και αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ανάπτυξή της.

 Στις 19 Οκτωβρίου του 1960, οι ΗΠΑ επέβαλλαν εμπάργκο στις εξαγωγές προς την Κούβα (εκτός των τροφίμων και των φαρμάκων) και στις 7 Φεβρουαρίου του 1962, ο αποκλεισμός επεκτάθηκε σχεδόν σε όλες τις εισαγωγές της Κούβας.

Το εμπάργκο είναι ακόμα σε ισχύ και αποτελεί τον πιο μακροχρόνιο οικονομικό και εμπορικό αποκλεισμό στη σύγχρονη ιστορία.

Η Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. από το 1992 καταδικάζει κάθε χρόνο την συνεχιζόμενη επίδραση του εμπάργκο, δηλώνοντας ότι πρόκειται για παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου.

Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Αμνηστίας, του Παρατηρητήριου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Διαμερικανικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έχουν επίσης εναντιωθεί στο εμπάργκο.

Το 2014 οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κούβα εξέφρασαν την πρόθεσή τους να αρχίσουν να εργάζονται για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων.

Τότε, ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα ήρε πολλούς περιορισμούς που είχαν επιβάλει οι ΗΠΑ στην Κούβα, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιωτικών περιορισμών και επί της προεδρίας του οι δύο χώρες επανάκτησαν διπλωματικές σχέσεις.

Ωστόσο, ο, Ντόναλντ Τραμπ μόλις ανέλαβε την εξουσία το 2016, έκανε στροφή στην πολιτική αυτή, ενισχύοντας το οικονομικό εμπάργκο στην Κούβα, περιορίζοντας τα ταξίδια και επιβάλλοντας κυρώσεις σε κουβανούς αξιωματούχους.

Μάλιστα, τον Σεπτέμβριο του 20210, ο Τραμπ ανακοίνωσε νέες κυρώσεις εναντίον της Κούβας, στο πλαίσιο, όπως είπε, «της μάχης ενάντια στην κομμουνιστική καταπίεση».

Σύμφωνα με προεδρική απόφαση των ΗΠΑ που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος στις 10 Σεπτεμβρίου, οι εμπορικές κυρώσεις κατά της Κούβας παρατάθηκαν για ένα ακόμη έτος «με βάση το εθνικό συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών».

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала