Υπ. Εξωτερικών για τουρκική Navtex: Ετοιμάζει διάβημα διαμαρτυρίας - «Να την ανακαλέσει άμεσα»

© Φωτογραφία : SOOC / Menelaos MyrillasΕλληνικό ΥΠΕΞ
Ελληνικό ΥΠΕΞ - Sputnik Ελλάδα
Σε υψηλούς τόνους το Υπουργείο Εξωτερικών προαναγγέλλει διάβημα διαμαρτυρίας για την Navtex που εξέδωσε η Τουρκία αργά το βράδυ.

Με διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά ετοιμάζεται να απαντήσει το Υπουργείο Εξωτερικών στη Navtex που εξέδωσε αργά το βράδυ η Άγκυρα και δεσμεύει θαλάσσια περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως της Ρόδου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «η έκδοση νέας παράνομης Navtex από την τουρκική πλευρά, με την οποία δεσμεύει θαλάσσια περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως της Ρόδου προκειμένου να διεξάγει παράνομες σεισμικές έρευνες, δείχνει για πολλοστή φορά ότι η Τουρκία, με τη συνεχιζόμενη και κλιμακούμενη προκλητική και παραβατική της συμπεριφορά της, αγνοεί πλήρως τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου». 

Την κατηγορεί ότι συμπεριφέρεται σαν κράτος-παρίας που επιθυμεί την αποσταθεροποίηση της περιοχής και την κατακόρυφη αύξηση της έντασης. 

To Oruc Reis - Sputnik Ελλάδα
Oruc Reis: Με αντι – Navtex απαντά η Αθήνα στην επέκταση των ερευνών

«Η παράνομη αυτή ενέργεια αντιστρατεύεται κάθε προσπάθεια αποκλιμάκωσης» σημειώνεται.

Παράλληλα, γίνεται γνωστό ότι μετά ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας «έδωσε οδηγίες για την άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, καθώς και την ενημέρωση Συμμάχων και Εταίρων για τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική συμπεριφορά».

Το ελληνικό ΥΠΕΞ κάνει λόγο για παράνομες ενέργειες οι οποίες έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις συνεχείς εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τον άμεσο τερματισμό των ενεργειών αυτών, οι οποίες εκθέτουν ακόμα περισσότερο την τουρκική πλευρά.

«Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά, η οποία ουσιαστικά απομακρύνει ακόμα περισσότερο την προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου και καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex που εξέδωσε τις πρώτες πρωινές ώρες» σημειώνεται.

Υπενθυμίζεται ότι, η περιοχή που ορίζεται στη νέα τουρκική Navtex βρίσκεται περίπου 21 ν.μ. νότια της Ρόδου και η διάρκεια των ερευνών είναι έως τις 4 Νοεμβρίου, ενώ αφορά αι τα συνοδευτικά του τουρκικού ερευνητικού Αταμάν και Τζένγκις Χαν.

Η Αθήνα απάντησε άμεσα με αντί-Navtex με την οποία υπενθυμίζεται στην τουρκική πλευρά ότι δεν διαθέτει καμία δικαιοδοσία στην συγκεκριμένη περιοχή όπου η αρμοδιότητα για την μετάδοση ναυτικών αναγγελιών, ανήκει στον ελληνικό σταθμό.

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала