Κόσμος - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Η πρώτη γνωστή μάχη στην Ιστορία της Ευρώπης μπορεί τελικά να ήταν μια ανελέητη σφαγή εμπόρων

© AFP 2023 / Khaled DesoukiΝεκροκεφαλή
Νεκροκεφαλή - Sputnik Ελλάδα
Πριν από περίπου 3.250 χρόνια, σε ένα πέρασμα ποταμού κοντά στη Βαλτική Θάλασσα, εκτυλίχθηκε η αρχαιότερη γνωστή μάχη στην Ευρώπη. Τι αποκαλύπτουν νέα στοιχεία.

Μια νέα έρευνα για την πρώτη γνωστή μάχη στην Ευρώπη, στην κοιλάδα Τολένζε της Γερμανία, ανέδειξε την πιθανότητα ότι τα 1.400 άτομα που πέθαναν, ενδέχεται να μην ήταν πολεμιστές, αλλά... έμποροι της εποχής!

Η ταυτότητα των επιτιθέμενων παραμένει άγνωστη, ενώ τα απολιθώματα των νεκρών βρέθηκαν στα γερμανο-πολωνικά σύνορα, 80 χιλιόμετρα βόρεια του Βερολίνου, το 1996.

Τραγουδιστής σκύλος - Sputnik Ελλάδα
Αρχαία φυλή «τραγουδιστών» σκύλων ανακαλύφθηκε ξανά μετά από 50 χρόνια - Βίντεο

Ήδη, από τότε, οι ειδικοί προσπάθησαν να εξηγήσουν πώς γίνεται 1.400 άτομα να έχασαν τη ζωή τους σε αυτή τη σφαγή, ενώ η περιοχή ήταν αραιοκατοικημένη κατά την εποχή του Χαλκού, πριν περίπου 3.200 έτη.

Μάλιστα, προηγούμενες μελέτες επικεντρώθηκαν σε μια μεγάλη μάχη για τον έλεγχο μιας γέφυρας πάνω από ένα ποτάμι κοντά στη Βαλτική Θάλασσα.

Ωστόσο, ο Ντετλέφ Γιάντζεν, επικεφαλής αρχαιολόγος της πολιτείας Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας, αναφέρει ότι είναι πιθανότερο να πρόκειται για μια ανελέητη σφαγή.

Πιστεύει ότι τα θύματα ήταν διάφοροι έμποροι που διέρχονταν από την περιοχή, πιθανότατα για να δημιουργήσουν μια αγορά και μάλλον δέχτηκαν επίθεση από ληστές, οι οποίοι και τους δολοφόνησαν.

Η έρευνα για τα λείψανα των νεκρών αποκαλύπτει ότι ορισμένοι από τους ανθρώπους είχαν παραμορφώσεις στην σπονδυλική στήλη και στα πόδια τους, παραμορφώσεις που μπορούν να έχουν προκληθεί μόνο εξαιτίας του κουβαλήματος μεγάλων φορτίων.

«Η εικόνα των λειψάνων δεν αντιστοιχεί απαραίτητα στην εικόνα ενός πολεμιστή, αλλά στην εικόνα των ανθρώπων που πέρασαν τη ζωή τους μεταφέροντας πράγματα» λέει ο αρχαιολόγος, σύμφωνα με δημοσίευμα στους The Times.

Ερείπια στην Κριμαία - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Αρχαία κρύπτη με εικόνες του ήρωα Ηρακλή ανακαλύφθηκε στην Κριμαία

«Για αυτόν τον λόγο αναρωτηθήκαμε αν υπάρχει μια άλλη πιθανή εξήγηση γι' αυτή τη βίαιη σύγκρουση: αντί για μια πολεμική μάχη, ένα σενάριο ενέδρας σε μια μεγάλη ομάδα» συμπλήρωσε.

Η θεωρία αυτή εξηγεί, επιπλέον, γιατί μεταξύ των ατόμων που θάφτηκαν στο σημείο, υπήρχαν γυναίκες και παιδιά, πέρα από άνδρες.

Όπως τονίζει ο ειδικός, αν αυτή ήταν μια πραγματική μάχη, θα είχε διεξαχθεί μόνο μεταξύ ανδρών πολεμιστών.

Πάντως, ήδη από τη δεκαετία του 1980, είχαν βρεθεί πολλά αποδεικτικά στοιχεία μάχης στην περιοχή, μεταξύ των οποίων, στιλέτα, μαχαίρια, και κρανία, ενώ και σε μια συστηματική εξερεύνηση του σημείου από το 2007, ανακαλύφθηκε ένα τεράστιο «πεδίο μάχης», με 140 σκελετούς και υπολείμματα στρατιωτικού εξοπλισμού, μεταξύ των οποίων, ξύλινες ράβδους και χάλκινα δόρατα.

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала