Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Τα εννέα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων που πλήττονται

© Φωτογραφία : SOOC/George VitsarasΟ Χρήστος Σταϊκούρας ανακοινώνει νέα δέσμη μέτρων στήριξης επιχειρήσεις και εργαζομένων
Ο Χρήστος Σταϊκούρας ανακοινώνει νέα δέσμη μέτρων στήριξης επιχειρήσεις και εργαζομένων - Sputnik Ελλάδα
Βρείτε μας
Νέα μέτρα για όσους πλήττονται από τις νέες κινήσεις της κυβέρνησης κατά της πανδημίας του κορονοϊού ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Νέα μέτρα για όσους πλήττονται από τις νέες κινήσεις της κυβέρνησης κατά της πανδημίας του κορονοϊού ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας

Διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, 24 Σεπτεμβρίου 2020 - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Μητσοτάκης: Σε δύο ζώνες κορονοϊού η χώρα - Κλείνει η εστίαση σε Αττική και Βόρεια Ελλάδα

«Στόχος μας, να επεκτείνουμε και να ενισχύσουμε το "δίχτυ ασφαλείας" για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, να αμβλύνουμε τις οικονομικές συνέπειες της υγειονομικής κρίσης και να διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή», ανέφερε κατά την εναρκτήρια δήλωσή του. 

Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε μία δέσμη συνολικά εννέα μέτρων. Αναλυτικά:

  • Σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας μπορεί να τεθούν οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων-εργοδοτών, ανά την επικράτεια, που πλήττονται σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου. Επομένως γίνονται δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά με το διάστημα που τίθενται σε αναστολή. Το ποσό διαμορφώνεται στα 534 ευρώ. Για το ανωτέρω χρονικό διάστημα καλύπτονται οι πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού.

Επίσης, όλες οι επιχειρήσεις που κλείνουν με απόφαση της κυβέρνησης, θέτουν τους εργαζομένους τους σε αναστολή εργασίας. Για όσο διάστημα διαρκέσει η αναστολή, απαγορεύονται οι απολύσεις, ενώ το ίδιο ισχύει και για ίση περίοδο μετά το άνοιγμα της επιχείρησης. 

  • Δυνατότητα αναστολής καταβολής ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής. Αφορά ΦΠΑ πληρωτέου τον μήνα Νοέμβριο και η αναστολή είναι έως και τον Απρίλιο του 2021. Η οφειλή μπορεί να πληρωθεί από τον αποπληρωθεί Μάιο του 2021 και έπειτα σε 12 δόσεις χωρίς επιτόκιο ή σε 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%.
  • Για τις ίδιες επιχειρήσεις δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, πληρωτέων τον μήνα Νοέμβριο. Η αποπληρωμή τους μετατίθεται στο τέλος τις ισχύουσας ρύθμισης σε αντίστοιχες δόσεις.
  • Στους εργαζόμενους που η σύμβασή εργασίας τους τίθεται σε αναστολή, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών που είναι πληρωτέες τον μήνα Νοέμβριο, και η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος τις ισχύουσας ρύθμισης.
  • Συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων, με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, έως το τέλος του έτους.

Επιπλέον:

  • Ανακοινώθηκε επέκταση όλων των επιδομάτων ανεργίας που έληξαν Σεπτέμβριο και Οκτώβριο ή λήγουν Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Η επέκταση έχει ισχύ δύο μηνών
  • Υποχρεωτική τηλεργασία σε τουλάχιστον 50% του προσωπικού σε επιχειρήσεις ανά την επικράτεια. Αφορά δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Εξαιρούνται οι δραστηριότητες στις οποίες υπάρχει αντικειμενική αδυναμία τηλεργασίας. Επεκτείνεται το μέτρο της υποχρεωτικής εφαρμογής ευελιξίας προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα στην εργασία τους, με αντίστοιχη προσαρμογή του ωραρίου τους για τις περιοχές αυξημένου κινδύνου.
  • Υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% σε επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που εντάσσεται στο επίπεδο «Αυξημένου Κινδύνου» για τουλάχιστον 14 ημέρες εντός του μηνός. Ίδια πρόβλεψη και για την πρώτη κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, όπως και για φοιτητική κατοικία. Προαιρετική είναι η μείωση ενοικίου για επιχειρήσεις που εντάσσονται στο επίπεδο «Επιτήρησης». Τέλος, για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στους παραπάνω, συμψηφίζεται το 1/3 της ζημίας τους με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
  • Τέλος, ανακοινώθηκε χορήγηση επιστρεπτέας προκαταβολής 4 και επιστρεπτέας προκαταβολής 5. Η πρώτη αφορά τον μήνα Νοέμβριο (θα χορηγηθεί ενισχυμένη) με βάση την πτώση τζίρου Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου. Η δεύτερη τον μήνα Δεκέμβριο, με βάση την πτώση τζίρου και του Νοεμβρίου. Και στις δύο αυτές κατηγορίες, το 50% της ενίσχυσης κάθε ενίσχυσης δεν επιστρέφεται.

Δικαίωμα συμμετοχής δίνεται σε όλες τις ατομικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως εάν απασχολούν εργαζομένους ή έχουν ταμειακή μηχανή, υπό την προϋπόθεση ότι παρουσιάζουν μείωση τζίρου 20% και έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 300 ευρώ.

Οι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει ή κλείνουν με κρατική εντολή τον Οκτώβριο και μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, δικαιούνται να συμμετάσχουν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4, ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου τους, εφόσον έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 300 ευρώ. Επίσης, αποκτούν πλέον δικαίωμα συμμετοχής και οι νέες επιχειρήσεις.

Οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους θα λάβουν σταθερό ποσό 1.000 ευρώ στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 και έως 1.000 ευρώ στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, λαμβάνοντας υπόψη τον μαθηματικό τύπο. Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, ισχύει ο μαθηματικός τύπος, με κατώτατο όριο τα 1.000 ευρώ.

Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала