Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Αστυνόμευση στα Πανεπιστήμια: Τρεις Πανεπιστημιακοί και ένας πρώην υπουργός Παιδείας παίρνουν θέση

© Φωτογραφία : Nikos Libertas / SOOCΕθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών - Sputnik Ελλάδα
Βρείτε μας
Νέα μέτρα αστυνόμευσης στα πανεπιστήμια προανήγγειλε ο πρωθυπουργός. Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο του 2019 η κυβέρνηση κατήργησε το πανεπιστημιακό άσυλο.

Δύο μόλις ημέρες μετά τη φρικιαστική εικόνα του Πρυτάνη της ΑΣΟΕΕ, με μια ταμπέλα κρεμασμένη στον λαιμό του και με τον ίδιο καταφανώς τρομαγμένο και έρμαιο στα χέρια των ομήρων του, ο Κυριάκος Μητσότακης ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση λαμβάνει μια σειρά από νέα μέτρα για την ανομία στα πανεπιστήμια.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέτρα θα κινούνται σε τρεις άξονες:

  • 24ωρη αστυνόμευση των ιδρυμάτων μέσα από την ίδρυση ενός ειδικού σώματος που θα εδρεύει στις σχολές και θα ζητάει τη συνδρομή της Αστυνομίας.
  • Αυστηροποίηση των ποινών για αδικήματα που τελούνται μέσα στα ακαδημαϊκά ιδρύματα.
  • Αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας στα κτίρια των σχολών.

Το Sputnik ζήτησε τη γνώμη τριών γνωστών πανεπιστημιακών καθηγητών και ενός πρώην υπουργού Παιδείας, για αυτό το ζήτημα που αποτελεί διαχρονικό πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στους εκφραστές της αριστεράς και της δεξιάς στη χώρα μας, ανάμεσα σε άλλα, και λόγω του υψηλού ιδεολογικού συμβολισμού των πανεπιστημίων μας ως ο χώρος που συνέβαλε κομβικά στον αγώνα για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα.

«Η νομοθεσία στα πανεπιστήμια είναι ήδη επαρκής»

Για τον Νίκο Φίλη, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργό Παιδείας, η κυβέρνηση βρήκε με αφορμή τη σοκαριστική επίθεση στον πρύτανη, τη χρυσή ευκαιρία να επιβάλει το δόγμα της καταστολής που θέλει να προωθεί. Όπως λέει ο ίδιος: «Υπήρξε αυτή η αθλιότητα μιας ομάδας αγνώστων που δηλώνουν αναρχικοί, αλλά με την πράξη τους απέδειξαν πως είναι στυγνοί εξουσιαστές. Η κυβέρνηση, η οποία με κάθε ευκαιρία πουλάει "νόμο και τάξη" ως φάρμακο πάσας νόσου, αξιοποίησε αμέσως την επίθεση. Αυτό ονειρεύεται: μια κοινωνία σε διαρκή καταστολή, μια κοινωνία φαρ ουέστ, με επικηρύξεις και σερίφηδες.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός έφτασε μέχρι το σημείο να εξισώσει τη Χρυσή Αυγή με αριστερές οργανώσεις. Στην ουσία, την Αριστερά επιχειρεί να διαβάλει με αυτό το ψεύδος ιστορικών διαστάσεων».

Όπως συνέχισε να μας εξηγεί ο κ. Φίλης, η ΝΔ μόλις εκλέχτηκε, κατήργησε το πανεπιστημιακό άσυλο, με τα ίδια επιχειρήματα που χρησιμοποίησε πριν από τρεις ημέρες για να εξαγγείλει αστυνομικά τμήματα στα πανεπιστήμια. «Τι συνέβη λοιπόν; Απέτυχε; Δεν ήταν τελικώς το άσυλο το πρόβλημα;» αναρωτιέται ο ίδιος και συμπληρώνει: «Στο διά ταύτα, τα πανεπιστήμια έχουν αυτοτέλεια. Μπορεί το καθένα να συζητήσει στα όργανά του και να αποφασίσει πώς θα οργανώσει την προστασία του, με τον τρόπο που του ταιριάζει. Η νομοθεσία είναι ήδη επαρκής.

Κυριάκος Μητσοτάκης με πρυτάνεις - Sputnik Ελλάδα
Πανεπιστήμια: Ιδρύεται σώμα προστασίας για τις σχολές - Έρχεται έλεγχος εισόδου και πρόσβασης

Από κει και πέρα, η αστυνομία ας συλλάβει τους δράστες και ας τους οδηγήσει στη Δικαιοσύνη. Ας κάνει, με δυο λόγια, τη δουλειά της, αυτό δεν μας λέγανε τόσο καιρό; Ότι δεν την αφήνει ο ΣΥΡΙΖΑ; Μετά από 16 μήνες διακυβέρνησης ΝΔ, ποιον βαραίνει το προχθεσινό επεισόδιο;» καταλήγει ο ίδιος.

«Τα μέτρα της κυβέρνησης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση»

Ο Θεόδωρος Φορτσάκης, πρώην πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Νομικής Σχολής Αθηνών και πρώην βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας είναι αναφανδόν υπέρ των μέτρων. Τα πράγματα για τον ίδιο είναι ξεκάθαρα: «H βία ενδημεί πολλά χρόνια στα ελληνικά πανεπιστήμια. Η εικόνα προπηλακισμού του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ είναι εξευτελιστική για τον ίδιο, για το Ελληνικό Πανεπιστήμιο ως θεσμό, για αυτούς που το έπραξαν, για το κράτος μας ολόκληρο, για την Πολιτεία. Όμως, βίαια επεισόδια είχαμε και πολύ παλιότερα.

Ο κ. Κίττας, πρύτανης, πριν από κάποια χρόνια, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ξυλοκοπήθηκε αγρίως με λοστό και παρέμενε στην εντατική για πολλές ημέρες. Εγώ ως πρύτανης δέχθηκα πάρα πολύ μεγάλη βία και όχι μόνο με ακατανόμαστες ύβρεις αλλά με ακινητοποίηση μέσα στο γραφείο μου, με επίθεση στο σπίτι μου, στο ιδιωτικό μου γραφείο. Πολλοί καθηγητές έχουν βιώσει bullying όλα αυτά τα χρόνια.

Είναι μια κατάσταση που δημιουργείται από πολύ λίγους, αλλά τελικά δεν επιτρέπει στο πανεπιστήμιο να λειτουργήσει. Βλέπουμε ακόμα και έντονη βία ανάμεσα σε φοιτητές από διαφορετικές παρατάξεις. Όταν εμείς όμως ως φοιτητές αποκαλούσαμε κάποιον "χουντικό" ή "φασίστα", το λέγαμε σε ανθρώπους που ήταν αποδεδειγμένα τέτοιοι. Οι λέξεις είχαν το νόημά τους. Δεν χτυπούσαμε καθηγητές, δεν προπηλακίζαμε. Το φοιτητικό κίνημα εκφραζόταν από τους ίδιους τους φοιτητές, όχι από εξωπανεπιστημιακούς.

Πρέπει λοιπόν να υπάρξουν ρυθμίσεις.

Καταρχάς, ο έλεγχος εισόδου: να μπαίνουν μόνο φοιτητές, καθηγητές, προσκεκλημένοι. Το πανεπιστήμιο  να έχει πόρτες ανοιχτές, αλλά μόνο σε αυτούς που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στη λειτουργία του. Στη Σορβόννη που έχω διδάξει επί 15 χρόνια δεν μπορούσα να πάνω ούτε σε διπλανό κτίριο από αυτό που δίδασκα χωρίς άδεια του πρύτανη. Ο έλεγχος μπορεί να γίνεται δειγματοληπτικά, αρκεί να είναι θεσμοθετημένος».

Σύμφωνα με τον κ. Φορτσάκη, αυτό που άλλαξε η τωρινή κυβέρνηση με την κατάργηση του ασύλου είναι η παρέμβαση της αστυνομίας όταν συμβαίνει ένα έγκλημα μέσα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα. «Αυτό προκύπτει από τις ίδιες τις διατάξεις του δικαιϊκού μας συστήματος. Κατά τα άλλα, δεν είναι δουλειά της Αστυνομίας η φύλαξη των πανεπιστημίων. Προσωπικά, ουδέποτε ως πρύτανης κάλεσα την αστυνομία. Δεν είναι και ρεαλιστική εκ των πραγμάτων, η ενεργοποίησή της. Θα μπορούσε ο πρύτανης της ΑΣΟΕΕ να καλέσει την αστυνομία ενώ του κρεμούσαν την ταμπέλα στον λαιμό; Είναι πολύ πιο λογικό λοιπόν να ιδρυθεί ένα πανεπιστημιακό σώμα που θα είναι επιφορτισμένο με τη διατήρηση της ειρήνης στα ιδρύματα. Αυτό το σώμα θα πρέπει να ανήκει στο πανεπιστήμιο και να διασφαλίζει ότι καμία ομάδα κουκουλοφόρων δεν θα μπορεί να φτάνει μέχρι το γραφείο του πρύτανη.

Θα πρέπει επίσης να ενεργοποιηθούν οι κυρώσεις -όσοι προβαίνουν σε βανδαλισμούς κι άλλες πράξεις βίας, να περνούν από πειθαρχικό του πανεπιστήμιου. Όποιος κάνει τη ζημιά να την πληρώνει. Να μην μπορεί κάποιος να σπάει ατιμώρητος κάτι που οι Έλληνες πολίτες το έχουν πληρώσει με το αίμα και τον ιδρώτα τους.

Τέλος, πρέπει να υπάρξει αποκομματικοποίηση των παρατάξεων. Δηλαδή: ναι στην πολιτική δράση των φοιτητών, αλλά όχι στην κομματικοποιημένη ενσάρκωσή της. Θα πρέπει δηλαδή να ενεργοποιηθεί η διάταξη 16 παρ. 5 του Συντάγματος. Το άρθρο προβλέπει την ψήφιση ενός νόμου που να οργανώνει τη φοιτητική εκπροσώπηση. Ο λόγος που δεν ψηφίζεται ο νόμος είναι γιατί όλα τα κόμματα έχουν εγκαθιδρύσει τις κομματικές νεολαίες τους μέσα στο πανεπιστήμιο. Σε πολλές περιπτώσεις γίνονται αλισβερίσια ανάμεσα σε κομματικές νεολαίες καθηγητές και πολιτικά κόμματα».

Και πόσο εύκολο είναι να εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα; Για τον ίδιο, χρειάζεται η μέγιστη δυνατή συναίνεση στο πανεπιστήμιο και οι αποφάσεις που θα παρθούν για τα μέτρα να γίνουν προσεκτικά. «Μπορεί να ξεκινήσουν με έναν πειραματισμό στην αρχή και τμηματικά. Επίσης, δεδομένου ότι η βία είναι σύνθετο κοινωνικό φαινόμενο, τα μέτρα πρέπει να ιδωθούν μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αναδιοργάνωσης της Παιδείας, να μη δούμε τα πανεπιστήμια απομονωμένα. Μεγάλο μέρος της βίας ξεκινάει στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση».

«Μοιάζει σαν "λύση" έτοιμη από καιρό»

«Προκαλεί εντύπωση ότι σε μια περίοδο κατά την οποία η διά ζώσης παρουσία φοιτητών στα πανεπιστήμια είναι εξαιρετικά μειωμένη λόγω της από απόστασης εκπαίδευσης, με αφορμή ένα απεχθέστατο ακαδημαϊκά, ηθικά και πολιτικά περιστατικό, η κυβέρνηση σε χρόνο ρεκόρ, προτείνει επεξεργασμένη πρόταση για πανεπιστημιακή αστυνομία και συνοδευτικά μέτρα» μας λέει με τη σειρά του ο Γιώργος Πλειός, καθηγητής και πρόεδρος στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Για τον ίδιο, όσα ανακοίνωσε επί του θέματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης μοιάζουν με «λύση» σαν «έτοιμη από καιρό», η οποία περίμενε την ευκαιρία της. Όπως το θέτει: «Η χρήση κρατικής βίας όπου εκδηλώνονται κοινωνικά προβλήματα ή αντιδράσεις είναι η ενδεδειγμένη κατά τους νεοσυντηρητικούς. Θεωρούν κακό εκ φύσεως τον άνθρωπο, ιδιαίτερα τον νέο, ο οποίος με αυστηρότητα, πειθαρχία, και πειθαναγκασμό θα μπει στον "δρόμο της αρετής" που ίδιοι πιστεύουν φανατικά ότι ακολουθούν. 

Σε επίπεδο υπηρεσιακής διαχείρισης πάντως, εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι οι δράστες του απεχθούς περιστατικού παρά το ότι πρέπει να άφησαν πλήθος ιχνών, ακόμα αναζητούνται». 

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα προτεινόμενα μέτρα, ο ίδιος λέει ότι προβληματίζει και το γεγονός πως αντί η κυβέρνηση να κάνει χρήση των δυνατοτήτων που προσφέρει το άρθρο 64 και ειδικότερα το εδαφίου 3. του ν. 4623/2019 που η ίδια εισήγαγε (σ.σ. κατάργηση πανεπιστημιακού ασύλου) καταλήγει να ζητά μεγαλύτερη αστυνομικοποίηση. Όπως αναρωτιέται ο κος Πλειός: «Τελικά μήπως για κάποιους το ζητούμενο δεν είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων αλλά η διαρκώς μεγαλύτερη αστυνομικοποίηση (και) της πανεπιστημιακής ζωής; Το σκεπτικό που συνοδεύει την πρόταση αστυνομικοποίησης των πανεπιστημίων εκπορεύεται από πολιτικό φορέα του οποίου στελέχη συμμετείχαν και ενθάρρυναν απεχθείς πράξεις εντός πανεπιστημίων και σχολείων κατά το απώτερο αλλά και πιο πρόσφατο παρελθόν. Συνεπώς λίγο μεγαλύτερη αυτοκριτική είναι επιβεβλημένη». 

«Πρέπει οι πανεπιστημιακοί να αναλάβουμε την ευθύνη μας»

Για τον Χρήστο Φραγκονικολόπουλο, καθηγητή Διεθνών Σχέσεων και ΜΜΕ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τo ζητούμενο είναι τα ίδια τα πανεπιστήμια και οι διοικήσεις τους να απομονώσουν όσους αντιμετωπίζουν το πανεπιστήμιο ως… τσιφλίκι τους. Όπως εξηγεί: «Υπάρχουν πολλές προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι κατά καιρούς, όπως η διαγραφή φοιτητών/τριών, η υποχρεωτική εισόδου στο πανεπιστήμιο με κάρτα και η δημιουργία μηχανισμών ασφάλειας και προστασίας από τα ίδια τα πανεπιστήμια. Οι προτάσεις αυτές ενδέχεται να τροφοδοτήσουν και να νομιμοποιήσουν τον αυταρχισμό μέσα στα πανεπιστήμια.

Από την άλλη όμως, πώς αντιμετωπίζεις ομάδες που προσπαθούν να επιβάλλουν τη βία και την ανομία εντός των πανεπιστημίων; Η παθητική αποδοχή αυτής της κατάστασης είναι προβληματική και ειδικότερα σε μία περίοδο όπου οι κάθε είδους φανατικοί επιχειρούν με τη βία να επιβάλλουν την άποψή τους».

Το ενδιαφέρον είναι πως σύμφωνα με τον κ. Φραγκονικολόπουλο, το ΑΠΘ έχει καταφέρει, εδώ και έναν χρόνο, με τη χρήση των υφιστάμενων υπηρεσιών ασφάλειας, αλλά και με αποφασιστικότητα, να εκδιώξει από τους χώρους του πανεπιστήμιου τα παραβατικά άτομα.

«Εδώ, όμως, θέλω να επισημάνω και το ρόλο των ΜΜΕ. Τα κακά νέα (καταλήψεις, ταραχές, βία) συγκεντρώνουν τα φώτα της δημοσιότητας. Είναι καιρός να αντιληφθούμε πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν μιλούσατε και για τα θετικά των πανεπιστημίων, όπως για παράδειγμα την έρευνα και την αξιολόγηση των καθηγητών, την παρουσία και τον σεβασμό που έχουν τα πανεπιστήμια μας στο εξωτερικό.

Είναι τυχαίο που ο κ. Μπουραντώνης είναι πρύτανης ενός από τα καλύτερα πανεπιστήμια που σήμερα υπάρχουν στην Ελλάδα και την Ευρώπη; Αυτό πού θα το συζητήσουμε, να το αναδείξουμε; Μήπως όταν αναδείξουμε τον αγώνα που κάνουμε καθημερινά για να αυξήσουμε και να ενισχύσουμε την ποιότητα των σπουδών και της έρευνας που προσφέρουμε, μήπως, ρωτάω, τότε απομονώσουμε όλες αυτές τις φωνές (πολιτικές, μιντιακές) που χαϊδεύουν τέτοιες πράξεις ως "προοδευτικές" και "ακτιβιστικές";

Βέβαια, πρέπει κάποτε, κι εμείς οι πανεπιστημιακοί, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, να πολεμήσουμε τη διστακτικότητα με την οποία εδώ και δεκαετίες αντιμετωπίζουμε τις καταλήψεις και τους βανδαλισμούς εντός των πανεπιστημίων μας. 

Αυτό απαιτεί αναστοχασμό και στη συνέχεια απάντηση στο ερώτημα "σε ποιο βαθμό και γιατί η δική μας ανοχή επέτρεψε την καλλιέργεια και εδραίωση τέτοιων συμπεριφορών;" Η διασφάλιση της ποιότητας των όσων κάνουμε απαιτεί και την απομόνωση όσων επενδύουν στη βία. Αυτό απαιτεί και τη δική μας και μόνο τη δική μας συμμετοχή στην προστασία των πανεπιστημίων».

Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Internacional
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社简化中文Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社繁體中文Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά