Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Κορονοϊός: Θανατώνονται 2.500 μινκ στην Κοζάνη

© AFP 2021 / MADS CLAUS RASMUSSENΒιζόν
Βιζόν - Sputnik Ελλάδα
Βρείτε μας
Η θανάτωση των βιζόν θα ολοκληρωθεί σε δύο ημέρες, ενώ θα ταφούν σε βάθος άνω των τεσσάρων μέτρων.

Την ευθανασία των 2.500 βιζόν που έχουν προσβληθεί από COVID-19 σε φάρμα στο Καλονέρι του δήμου Βοΐου Κοζάνης αποφάσισαν οι υπεύθυνοι, όπως επισήμανε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εκτροφέων Γουνοφόρων Ζώων, Αθανάσιος Λάγγας.

Την είδηση μάλιστα για τη θανάτωση των μινκ από αύριο, επιβεβαίωσε μιλώντας, επίσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, και ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Κοζάνης, Θεόφιλος Γκατζόγλου.

Βιζόν - Sputnik Ελλάδα
Δανία: Σκληρές εικόνες από τη σφαγή 17 εκατ. βιζόν για την αποτροπή εξάπλωσης κορονοϊού

Σύμφωνα με τον κ. Λάγγα, η θανάτωσή τους αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο ημέρες, ενώ τα ζώα θα ταφούν σε βάθος άνω των τεσσάρων μέτρων, σε περιοχή που θα υποδειχθεί από τις αρμόδιες αρχές.

Παράλληλα, αναφερόμενος στη φάρμα στο Καλονέρι Κοζάνης, τόνισε ότι δημιουργήθηκε το 2014, ενώ στη Δυτική Μακεδονία, λειτουργούν περί τις 84 φάρμες γουνοφόρων ζώων, με τα μινκ να υπολογίζονται σε περίπου ένα εκατομμύριο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς, Απόστολος Τσούκας, σημείωσε ότι την προσεχή Δευτέρα 16/11, κτηνίατροι θα μεταβούν σε φάρμα γουνοφόρων ζώων στη Μεσοποταμία Καστοριάς, προκειμένου να πάρουν δείγματα από τα ζώα και να γίνουν αναλύσεις, ώστε να διαπιστωθεί εάν νοσούν ή όχι από COVID-19, στην οποία βρέθηκε θετικός ο ιδιοκτήτης τους.

Πρόκειται για μία φάρμα με 30.000 ζώα, ωστόσο «μέχρι στιγμής δεν παρουσιάζουν κάποιο σύμπτωμα και το πιο πιθανόν είναι να βγει αρνητικό το τεστ στον ιό του κορωνοϊού».

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Κοζάνης, Θεόφιλος Γκατζόγλου, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, συνεχίζεται από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες ο εξονυχιστικός έλεγχος των δειγμάτων που ελήφθησαν από τα νεκρά, αλλά και από τα ζωντανά γουνοφόρα ζώα της φάρμας στο Καλονέρι Κοζάνης, προκειμένου να εξακριβώσουν με βεβαιότητα ότι κανένα από τα προσβληθέντα με κορονοϊό ζώα δεν φέρει μεταλλαγμένο τον ιό της COVID-19.

«Αυτή η διαδικασία θα πάρει από μία εβδομάδα έως και 10 ημέρες», επισήμανε ο κ. Γκατζόγλου.

Θα θανατώνονται μόνο τα ζώα που νοσούν

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε εξάλλου απόφαση βάσει της οποίας «θα θανατώνονται μόνο τα ζώα που εντοπίζεται ότι νοσούν από COVID-19 και το μέτρο δεν θα εφαρμοστεί οριζόντια».

Με εντολή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, βρίσκονται σε εγρήγορση όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου και παρακολουθείται στενά η κατάσταση, προκειμένου να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι εκτός του ιδιοκτήτη της μονάδας στο Καλονέρι Κοζάνης, διαπιστώθηκε ότι άλλοι τρεις εκτροφείς είναι θετικοί στον κορονοϊό στην Κοζάνη και ισάριθμοι στα Γρεβενά, σε σύνολο 120 rapid tests που έγιναν σήμερα (13/11).

Στην περιοχή της Καστοριάς, σε σύνολο 135 rapid tests χθες, θετικοί βρέθηκαν εννέα εκτροφείς και εργάτες στις μονάδες γουνοφόρων ζώων, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς, Απόστολο Τσούκα.

«Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα»

«Η κατάσταση ελέγχεται απόλυτα, έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα» διαβεβαίωσε από την πλευρά του σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, αναφερόμενος σε κρούσματα κορονοϊού που εντοπίστηκαν σε φάρμες εκτροφής γουνοφόρων ζώων στην περιοχή.

«Δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας» τόνισε ο περιφερειάρχης, υπογραμμίζοντας ότι έχουν ήδη γίνει και θα συνεχίσουν να γίνονται ενέργειες για να αυξηθούν οι δειγματοληψίες σε φάρμες, στους νομούς που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό εκτροφείς, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και με τις αρμόδιες υπηρεσίες.

«Εντοπίστηκαν τα κρούσματα, που είναι γνωστά, εκεί που είχαμε εντοπισμό σε εργαζόμενους σε φάρμες. Προχωρήσαμε και σε λήψη δειγμάτων από τα ζωάκια για να διαπιστωθεί η κατάσταση της υγείας τους», συμπλήρωσε.

Ο περιφερειάρχης επιβεβαίωσε επίσης ότι αύριο Σάββατο (14/11), με την επίβλεψη της κτηνιατρικής υπηρεσίας Κοζάνης, θα γίνει ευθανασία και ταφή των γουνοφόρων ζώων της φάρμας στο Καλονέρι Βοΐου Κοζάνης, σημειώνοντας: «Εφόσον ορίζει η επιστήμη ότι πρέπει να γίνει με συγκεκριμένο πρωτόκολλο η διαχείριση, αυτό και θα ακολουθήσουμε».

Ο κ. Κασαπίδης υπογράμμισε, ακόμα, παίρνουν παράδειγμα από άλλες χώρες, που είχαν νωρίτερα κρούσματα σε γουνοφόρα ζώα, ώστε να δημιουργηθεί ένα πρωτόκολλο ασφαλείας και διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης στο συγκεκριμένο κλάδο.

Αύριο, επίσης, θα καταγραφούν οι ανάγκες στις μονάδες για μέσα ατομικής προστασίας, καθώς είναι η περίοδος που ολοκληρώνεται η εκτροφή με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας και της υγείας των εργαζομένων.

Ερωτηθείς, δε, εάν ο ιδιοκτήτης της φάρμας θα αποζημιωθεί, ο κ. Κασαπίδης απάντησε θετικά.

«Θα επεξεργαστούμε μια πρόταση για την αποζημίωση» είπε ο περιφερειάρχης και πρόσθεσε: «Εδώ αναπτύσσεται η παραγωγική διαδικασία, από δω θα τεκμηριωθούν όλα και θα γίνει εισήγηση στο αρμόδιο υπουργείο».

Ο κ. Κασαπίδης επεσήμανε τέλος ότι εξετάζονται όλα τα νέα δεδομένα που έρχονται από την επιστημονική κοινότητα, σε σχέση με το πρωτόκολλο ασφαλείας που θα διαμορφωθεί στη χώρα μας για το ενδεχόμενο να μπορεί να γίνει αξιοποίηση των δερμάτων, όπως στη Σουηδία, με αδρανοποίηση του κορονοϊού μέσω κατάψυξης, ή με άλλο τρόπο, τονίζοντας ωστόσο πως ό,τι και να εφαρμοστεί θα γίνει υπό τις οδηγίες των ειδικών και με κύριο κριτήριο τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και της υγείας των εργαζομένων στον κλάδο.

Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Διεθνή
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社中文(简体)Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社中文(繁体)Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά