Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Πολυτεχνείο: «Ναι» του ΣτΕ στην απαγόρευση των συγκεντρώσεων

© Φωτογραφία : Aris Oikonomou/SOOCΛουλούδια και στεφάνια στο Πολυτεχνείο
Λουλούδια και στεφάνια στο Πολυτεχνείο - Sputnik Ελλάδα
Βρείτε μας
Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) απέρριψε την πρόταση του ΜέΡΑ25 που αιτούνταν ακύρωση και αναστολή της απόφασης για την απαγόρευση της πορείας του Πολυτεχνείου.

Απορρίφθηκε το αίτημα του ΜέΡΑ25 και υπολοίπων προσφευγόντων για την έκδοση προσωρινής διαταγής προκειμένου να μην εφαρμοστεί η απόφαση για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων στην επέτειο του Πολυτεχνείου, από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σταθμός Συντάγματος - Sputnik Ελλάδα
Επέτειος Πολυτεχνείου: Κλείνουν την Τρίτη πέντε σταθμοί του μετρό με εντολή της ΕΛ.ΑΣ.

Η πρόεδρος του ΣτΕ, Μαρία Σάρπ επικαλέστηκε λόγους δημοσίου συμφέροντος και προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς της COVID-19, κρίνοντας ουσιαστικά συνταγματική την απαγόρευση δημοσίων υπαίθριων συναθροίσεων για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, αύριο, Τρίτη 17 Νοεμβρίου, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

Αξίζει να σημειωθεί πως ότι με ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων θεωρεί ότι η απόφαση για γενική απαγόρευση των συναθροίσεων σε όλη την Επικράτεια βρίσκεται εκτός Συνταγματικού πλαισίου και θα πρέπει άμεσα να ανακληθεί.

Στεφάνια και λουλούδια τοποθετούνται στην είσοδο του Πολυτεχνείου καθώς οι εκδηλώσεις για για τον εορτασμό της 47ης Επετείου της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου αναβλύθηκαν λόγω του Κορονοίου, στην Αθήνα, στις 16 Νοεμβρίου, 2020 - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Απαγόρευση συγκεντρώσεων ενόψει Πολυτεχνείου: «Ναι» λένε οι επιστήμονες, βλέπουν «μεγάλο κίνδυνο»

Το ιστορικό της πολιτικής θύελλας για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου

Στα «χαρακώματα» βρίσκονται κυβέρνηση και αντιπολίτευση με αφορμή τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, αύριο Τρίτη 17 Νοεμβρίου.

Ειδικότερα, υπενθυμίζεται πως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, με απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοινώθηκε η απαγόρευση όλων των δημόσιων συναθροίσεων άνω των τριών ατόμων από 15 μέχρι και 18 Νοεμβρίου, ενόψει του τριημέρου της επετείου του Πολυτεχνείου.

Επέτειος του Πολυτεχνείου - Sputnik Ελλάδα
ΚΚΕ για Πολυτεχνείο: Η απαγόρευση θα ακυρωθεί από το οργανωμένο λαϊκό κίνημα

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η απόφαση ελήφθη: «λόγω των επιτακτικών αναγκών αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της  διασποράς του κορονοϊού».

Μάλιστα, για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

  • διοικητικό πρόστιμο (5.000) ευρώ στα νομικά πρόσωπα και (3.000) ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις
  • διοικητικό πρόστιμο (300) ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

Η ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας εξόργισε ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25, που με κοινό τους κείμενο κάλεσαν την κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, να αποσύρει: «την απαράδεκτη απόφαση για απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων σε όλη την Ελλάδα».

«Πρόκειται για μια απόφαση βαθιά αντιδημοκρατική αλλά και αντισυνταγματική, όπως επισημαίνει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αφού πλήττει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της συνάθροισης (άρθρο 11), επιβάλλοντας συνολική ανεπίτρεπτη αναστολή της ελευθερίας συνάθροισης και όχι απλά έναν ορισμένο τοπικό περιορισμό. Όμως, τέτοιου είδους γενική απαγόρευση επιβάλλεται μόνο σε συνθήκες κατάστασης πολιορκίας (άρθρο 48 του Συντάγματος), και υπό αυστηρά περιορισμένες και οριοθετημένες προϋποθέσεις. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί από λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας» επισημαίνουν τα τρία κόμματα.

Μητσοτάκης: Αδιανόητο το σκηνικό σύγκρουσης - Οι αρχηγοί μαζί σε λιτή τελετή

«Είναι αδιανόητο κάποιοι να στήνουν σκηνικό σύγκρουσης την ώρα που απαιτείται ενότητα και προσήλωση στις οδηγίες των ειδικών» τόνισε ο πρωθυπουργός στο μήνυμά για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης, ζήτησε να οπλίσουμε τη συνείδησή μας, απέναντι στον θάνατο, και να τιμήσουμε την μεγάλη επέτειο «προφυλάσσοντας την υγεία όλων», ενώ εξέφρασε την πεποίθησή του πως η συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας δυσκολεύεται να παρακολουθήσει τη μεγάλη συζήτηση που γίνεται, τονίζοντας πως το τελευταίο 24ωρο κατέληξαν 71 συμπολίτες μας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου - Sputnik Ελλάδα
Σακελλαροπούλου για Πολυτεχνείο: Να δείξουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις πνεύμα συνεννόησης

«Αυτή την κρίσιμη στιγμή, δεν μπορεί η ιστορική επέτειος να γίνεται αιτία διχασμού και οι ανθρώπινες ζωές πεδίο κομματικών πειραματισμών» είπε και έκανε έκκληση στα κόμματα σε «αυτοσυγκράτηση», αλλά και συμμετοχή σε μία «από κοινού πρωτοβουλία τιμής στο Πολυτεχνείο, με επικεφαλής την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε μία λιτή επίσκεψη και με ένα λουλούδι. Αλλά με πολλή ευθύνη για το καλό των Ελλήνων και της πατρίδας».

Νέα «πυρά» από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

Με νέα ανακοίνωση, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, επανήλθε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη για στήσιμο σκηνικού σύγκρουσης.

«Ο στόχος τους είναι προφανής: Να αποπροσανατολίσουν απ' τις τεράστιες ευθύνες του στη διαχείριση της πανδημίας, που οδηγούν στην κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας και στα καθημερινά ρεκόρ θανάτων και κρουσμάτων. Αυτό αποδεικνύεται, άλλωστε, και απ' την ύπουλη προσπάθεια του πρωθυπουργού να προκαλέσει συνειρμούς ανάμεσα στα θύματα της πανδημίας και στον εορτασμό του Πολυτεχνείου, που οργανώνεται υπεύθυνα, με τον απαραίτητο συμβολισμό που έχει φέτος, και με όλα τα μέτρα προστασίας» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

Σκληρή ήταν και η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ, που επισήμανε πως ο κ. Μητσοτάκης σε ένα κρεσέντο υποκρισίας και αφού έχει αναστείλει το Σύνταγμα με απαγόρευση συναθροίσεων πανελλαδικά και έχει απειλήσει κόμματα και φορείς με συλλήψεις αν τιμήσουν συμβολικά τη μνήμη της επετείου του Πολυτεχνείου, μιλάει τώρα εναντίον του διχασμού.

Αλέξης Τσίπρας και Ντόναλντ Τραμπ - Sputnik Ελλάδα
Γεωργιάδης για Πολυτεχνείο: Ο Τσίπρας θα πάει στην πρεσβεία των ΗΠΑ; Ήταν αγκαλιά με τον Τραμπ

«Του διχασμού που ο ίδιος δημιούργησε» σημειώνει η Κουμουνδούρου σε ανακοίνωσή της.

Τέλος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για μια «βλακώδη, αχρείαστη και προβοκατόρικη απόφαση», ενώ παράλληλα απευθύνει έκκληση στους πολίτες να μην συμμετάσχουν σε μαζικές εκδηλώσεις.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αύριο, θα προβεί σε μία συμβολική πράξη. Δεν θα βρεθούμε στο χώρο του Πολυτεχνείου για πρώτη φορά μετά από 47 χρόνια. Γιατί η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν μια όαση και μία έξαρση ελευθερίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα το γιορτάσει συμβολικά, θα τιμήσει τους νεκρούς, με αντιπροσωπεία της κοινοβουλευτικής μας ομάδας αλλά και των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης του 1973 στο χώρο του ΕΑΤ – ΕΣΑ, σε μια εκδήλωση τιμής και μνήμης» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Internacional
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社中文(简体)Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社中文(繁体)Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά