Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Κόσμος - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Συνάντηση Πομπέο - Βαρθολομαίου: Γιατί ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δεν συναντά τον Ερντογάν

© Φωτογραφία : Theodore Manolopoulos/SOOCΟικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος - Sputnik Ελλάδα
Βρείτε μας
Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη θα έχει ο Μάικ Πομπέο που επισκέπτεται την Τουρκία. Ποιοι είναι, όμως, οι λόγοι που δεν θα συναντηθεί με την τουρκική πολιτική ηγεσία.

Στην Τουρκία φτάνει σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στο πλαίσιο περιοδείας σε επτά χώρες-συμμάχους των ΗΠΑ στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και στον Καύκασο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Μάικ Πομπέο θα συναντήσει τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στις 17 Νοεμβρίου.

Πολλά ερωτηματικά εγείρει το γεγονός ότι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συναντά έναν θρησκευτικό ηγέτη και όχι τον ομόλογό του ή την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας, κάτι που δεν θα γίνει σε άλλες χώρες τις οποίες επισκέπτεται.

Επίσκεψη του υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο - Sputnik Ελλάδα
Ο «ιερός πόλεμος» του Μάικ Πομπέο: Όταν η διπλωματία εμπλέκεται με την Ορθοδοξία

Είναι γνωστό ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναγνώρισε το αυτοκέφαλο της Ουκρανικής Εκκλησίας ύστερα από πρωτοβουλία και πιέσεις των Αμερικανών, σύμφωνα και με όσα έχουν εξηγήσει αναλυτές που μίλησαν στο Sputnik.

Διπλωματικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι είναι γνωστό πως το ουκρανικό αυτοκέφαλο αποτελεί σημαντική παράμετρο του ευρύτερου πολιτικού στόχου των ΗΠΑ για την Ουκρανία που δεν είναι άλλος από την αποστασιοποίηση του Κιέβου από τη Μόσχα και την αποκοπή των δεσμών του ουκρανικού λαού με τον «ρωσικό κόσμο». Συνεπώς, η επικείμενη συνάντηση Πομπέο-Οικουμενικού Πατριάρχη δεν πρέπει να προκαλεί απορία. Απλά επιβεβαιώνει ότι η συγκεκριμένη πολιτική των ΗΠΑ παραμένει ζωντανή και προφανώς θα έχει συνέχεια, αναφέρουν οι διπλωματικές πηγές. 

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι ο Πομπέο είναι υπ' ατμόν, όπως και όλη η διοίκηση Τραμπ. Παράλληλα ο Ερντογάν έχει ήδη συγχαρεί τον Μπάιντεν για την εκλογική του νίκη.

Ως εκ τούτου, όπως αναφέρουν, η μη συνάντηση Πομπέο με Τούρκους αξιωματούχους, κατά την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη, ενδεχομένως να έχει να κάνει και με σκέψεις της Άγκυρας για τήρηση αποστάσεων από την απερχόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ. Άλλωστε η δυνατότητα συζήτησης σοβαρών θεμάτων με ένα απερχόμενο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ φαίνεται πολύ περιορισμένη.

Το χρονικό της αμερικανικής εμπλοκής στην Ουκρανία

Το Ουκρανικό επηρέασε ανεξίτηλα τις σχέσεις Βαρθολομαίου-Πομπέο όμως η ιστορία έχει βαθύτερες ρίζες.

Διπλωμάτης που υπηρέτησε στην Ουκρανία και παρακολούθησε στενά τα πολιτικά τεκταινόμενα των τελευταίων ετών στη χώρα, καθιστά σαφές ότι η ιδέα της αυτοκεφαλίας εμφανίστηκε πολύ πριν τον Τραμπ και τον Πομπέο

«Ήταν η διοίκηση Ομπάμα-Μπάιντεν η οποία -σε συνεργασία με Ευρωπαίους εταίρους- ενορχήστρωσε το ουκρανικό Μαϊντάν, που είχε ταυτόχρονα σχεδιάσει και την αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας, θεωρώντας τη ως απαραίτητο στοιχείο για την επίτευξη του ευρύτερου πολιτικού στόχου των ΗΠΑ, απέναντι στη Ρωσία. Ο Τραμπ με τον Πομπέο απλά συνέχισαν αυτή την προσπάθεια και κατάφεραν τελικά να συστρατεύσουν μαζί τους τον Οικουμενικό Πατριάρχη προκαλώντας αντιδράσεις σε αρκετές Ορθόδοξες Εκκλησίες».

Υπενθυμίζουμε ότι ο Μπάιντεν, κατά τη θητεία του ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, επισκέφθηκε την Ουκρανία έξι φορές, γεγονός πρωτοφανές. «Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος υπήρξε ιδεολογικός καθοδηγητής της κυβέρνησης Ποροσένκο, Γιατσενιούκ, Τορτσίνοφ με απώτερο στόχο την αποκοπή της Ουκρανίας από τη Ρωσία και τη ρωσική επιρροή» αναφέρει χαρακτηριστικά ο διπλωμάτης που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Τζο Μπάιντεν. - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Ουκρανία: Έρευνα για πιθανή εμπλοκή του Τζο Μπάιντεν στις εργασίες του πρώην γενικού εισαγγελέα

Κατά τις συχνές επισκέψεις του στο Κίεβο, ο Τζο Μπάιντεν συζητούσε με την ουκρανική ηγεσία όχι μόνο θέματα υψηλής πολιτικής, αλλά και κάποια άλλα, πολύ προσωπικά. Είναι γνωστή, άλλωστε, η εμπλοκή του γιου του Αμερικανού αντιπροέδρου σε οικονομικό σκάνδαλο στην Ουκρανία, με εταιρεία, της οποίας ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, μαζί με τον πρώην πρόεδρο της Πολωνίας, Αλεξάντρ Κβασνιέβσκι, και κάποιους Αμερικανούς χρηματιστές. Με σκοπό την αποσιώπηση του σκανδάλου, ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν είχε ζητήσει επιτακτικά το 2015 την αποπομπή του πρώην Γενικού Εισαγγελέα της Ουκρανίας, Βίκτωρ Σόκιν, ο οποίος είχε αρχίσει έρευνα για την εμπλοκή του υιού Μπάιντεν στο σκάνδαλο.

«Ο Μπάιντεν είχε τότε απειλήσει τον πρόεδρο Ποροσένκο ότι, σε περίπτωση που δεν προχωρήσει σε αντικατάσταση του Γενικού Εισαγγελέα, οι ΗΠΑ δεν θα παραχωρούσαν στην Ουκρανία οικονομική βοήθεια ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων την οποία είχαν προηγουμένως υποσχεθεί. Τελικά, ο πρόεδρος Ποροσένκο απέλυσε τον Βίκτωρ Σόσιν. Ο νυν Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλτ Τραμπ, είχε χαρακτηρίσει την εμπλοκή του Μπάιντεν στην υπόθεση ως σκάνδαλο διαφθοράς», προσθέτει ο διπλωμάτης.

Τα γεγονότα στην Ουκρανία, στο δεύτερο εξάμηνο του 2013 και στις αρχές του 2014, είναι γνωστά. Υπήρξε μια προσπάθεια εκ μέρους του τότε προέδρου Γιανουκόβιτς για εξισορρόπηση των σχέσεων της χώρας του με την ΕΕ και τη Ρωσία. Ωστόσο, τόσο οι Ευρωπαίοι όσο και οι Αμερικανοί επιδίωκαν την πλήρη αποστασιοποίηση του Κιέβου από τη Μόσχα και τον αναπροσανατολισμό του προς τη Δύση. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, οι δυτικοί εταίροι της Ουκρανίας είχαν επιστρατεύσει τη φιλοδυτική αντιπολίτευση, η οποία «εμπλουτισμένη» με ακραίες εθνικιστικές παραστρατιωτικές ομάδες και σύνολα, οργάνωσε μια παρατεταμένη διαμαρτυρία κατά του Γιανουκόβιτς στο Μαϊντάν. Η διαμαρτυρία σταδιακά μετατράπηκε σε «έγχρωμη» εξέγερση και σε δυναμική σύγκρουση που είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή του Γιανουκόβιτς.

Η προσωρινή κυβέρνηση Τουρτσίνοφ, που ανέλαβε πραξικοπηματικά την εξουσία, είχε τη συμπαράσταση των ΗΠΑ και της ΕΕ. Επέβαλε κλίμα τρόμου και εκφοβισμού στους πολιτικούς της αντιπάλους. Μέσα σ αυτό το κλίμα προκήρυξε –τον Μάιο 2014– προεδρικές εκλογές και παρέδωσε την εξουσία στον εκλεχτό της Δύσης, Πέτρο Ποροσένκο. Ακολούθησαν βουλευτικές εκλογές μέσα στο ίδιο κλίμα, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή να καταληφθεί από τα ακροδεξιά και φιλοδυτικά κόμματα.

Έξι χρόνια μετά το Μαϊντάν και παρά την ολόπλευρη στήριξη της ΕΕ και των ΗΠΑ, οι μεταρρυθμίσεις στην Ουκρανία δεν έχουν προχωρήσει όσο έπρεπε. Η διαφθορά παραμένει ακλόνητη και κυρίαρχη στη χώρα. Η χώρα παραμένει διαιρεμένη, γεωγραφικά, πολιτικά, ιδεολογικά, θρησκευτικά. Οι οικονομικές ανισότητες και η οικονομική κρίση βαθαίνουν. Το Ντονμπάς έχει de facto αποσχιστεί. Η απογοήτευση από την κυβέρνηση που αναρριχήθηκε στην εξουσία μέσω του Μαϊντάν είναι μαζική. Αποτέλεσμα αυτής της απογοήτευσης ήταν και η εκλογή στην προεδρία του Βλαντίμιρ Ζελένσκι του οποίου η νίκη κατά του εκλεχτού της Δύσης, Πέτρο Ποροσένκο, ήταν συντριπτική. Η κυβέρνηση Ζελένσκι δεν έχει μέχρι στιγμής δημιουργήσει προϋποθέσεις για αναστροφή του κλίματος. Ο ουκρανικός λαός δεν βλέπει προοπτική για πρόοδο και αλλαγή.

«Η νέα κυβέρνηση στις ΗΠΑ προβλέπεται να είναι πιο συγκρατημένη σε ό,τι αφορά στην ανάμειξή της στην Ουκρανία απ' ό,τι το 2014. Άλλωστε πολλά έχουν αλλάξει στον κόσμο από το 2014 και είναι πλέον σαφές ότι η Ουάσινγκτον δεν μπορεί να συνεχίσει από εκεί που είχε μείνει. Στην Ουκρανία υπάρχει άλλος Πρόεδρος ο οποίος μπορεί να μη διαφέρει πολύ από τον προηγούμενο, ωστόσο διαφέρει. Ο λαός που τον εξέλεξε τον θέλει διαφορετικό. Τον θέλει να αγωνίζεται για την ειρηνική επίλυση του προβλήματος της ανατολικής Ουκρανίας, τον θέλει να αγωνίζεται κατά του εθνικισμού και νεοναζισμού, τον θέλει να καταβάλλει προσπάθεια για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Κι αυτό το τελευταίο προϋποθέτει προφανώς και κάποια αποστασιοποίηση από την ιδέα για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ» καταλήγει ο έμπειρος διπλωμάτης.

Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Internacional
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社简化中文Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社繁體中文Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά