Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Κόσμος - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Η Εκκλησία της Κύπρου αποφασίζει για το ουκρανικό αυτοκέφαλο: «Διάλογος για να αποφευχθεί το σχίσμα»

Βρείτε μας
Σε μια μαραθώνια συνεδρίαση τη Δευτέρα, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου απέφυγε να αποφανθεί για την αυτοκεφαλία της Ουκρανίας, αν και η έκτακτη σύγκλησή της αφορούσε μόνο αυτό το ζήτημα.

Σε ομαλοποίηση φέρεται να οδηγήθηκαν οι σχέσεις των ιεραρχών εντός της κυπριακής εκκλησίας αναφορικά με το ουκρανικό αυτοκέφαλο.

Το κλίμα ήταν τεταμένο απ' όταν αρχιερείς της Κύπρου και συγκεκριμένα οι Μητροπολίτες Λεμεσού, Αθανάσιος, Κύκκου και Τυλληρίας, Νικηφόρος, Ταμασού και Ορεινής, Ησαΐας, αλλά και ο Επίσκοπος Αμαθούντος, Νικόλαοςστάθηκαν απέναντι στην απόφαση του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου της Κύπρου να μνημονεύσει τον επικεφαλής της σχισματικής ουκρανικής Εκκλησίας, Επιφάνιο.

Αυτό που κάνει εντύπωση σε πολλούς, είναι το γεγονός ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος τηρούσε ουδετερότητα μέχρι πρότινος στην απόφαση της αυτοκεφαλίας, αλλά τελικά προχώρησε στη μνημόνευση του Επιφανίου, χωρίς μάλιστα να έχει τη σύμφωνη γνώμη της κυπριακής Ιεράς Συνόδου.

Εκκλησία στην Κύπρο - Sputnik Ελλάδα
Εσωτερικές διαμάχες στην Εκκλησία της Κύπρου: Διχάζει η μνημόνευση του Επιφάνιου

Σύμφωνα με το εκκλησιαστικό σκεπτικό των τεσσάρων, που έχει εκφραστεί από επίσημη επιστολή τους, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος, προεδρεύει της Ιεράς Συνόδου, όμως η Ιερά Σύνοδος -σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη- αποφασίζει για όλα τα εκκλησιαστικά θέματα της Εκκλησίας της Κύπρου και όχι ο Αρχιεπίσκοπος.

Συμφωνούν ότι... διαφωνούν

Άλλαξε, όμως, το σκεπτικό τους σε αυτή την περασμένη Σύνοδο;

Σύμφωνα με πληροφορίες του Sputnik στην επικείμενη ανακοίνωση τους, οι αρχιερείς θα συμφωνήσουν ότι... διαφωνούν.

Για να διατηρήσουν το κλίμα ενότητας στην κυπριακή εκκλησία που έχει περάσει από πολλές εντάσεις τους τελευταίους μήνες, αναμένεται να υπάρξει μια μέση λύση που σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα αναγνωρίζει το δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριάρχη να χορηγεί αυτοκέφαλο, υπό πολλές προϋποθέσεις όμως και αστερίσκους.

Οι τέσσερις αρχιερείς (και ίσως και περισσότεροι) αναμένεται να παραμείνουν πιστοί στη γραμμή που έχουν εκφράσει και δημόσια πως ο εκάστοτε Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, ως Προκαθήμενος του Πρώτου Θρόνου της Ορθοδόξου Καθολικής Εκκλησίας, είναι «πρώτος μεταξύ ίσων», ένα πρωτείο που όπως έχουν τονίσει δεν είναι «πρωτείο εξουσίας», αλλά αλλά «πρωτείο ευθύνης και διακονίας» για την ενότητα της Εκκλησίας, την ορθή πίστη και την αγάπη.

Άρα λοιπόν η απόφαση που θα ληφθεί φέρεται να αφήνει ανοιχτή τη δυνατότητα μνημόνευσης του Επιφανίου από ορισμένους που το επιθυμούν και τη δυνατότητα περί του αντιθέτου για όσους στέκονται απέναντι στη σχισματική ουκρανική εκκλησία.

Αγία Σοφία - Sputnik Ελλάδα
Ρωσική Εκκλησία: Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί συνδέεται με το σχίσμα στην Ουκρανία

Η ανάγκη για μια συνολική απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Κύπρου

Την άποψη περί ανάγκης συνολικής απόφασης της Ιεράς Συνόδου της κυπριακής εκκλησίας εκφράζει στο Sputnik ο θεολόγος, Νικόλαος Σαββόπουλος:

«Μόνο η Σύνοδος μπορεί να αποφασίσει περί του αυτοκεφάλου και όχι ο Αρχιεπίσκοπος ως μεμονωμένο πρόσωπο. Καλώ τους ιεράρχες να μην προδώσουν τον μητροπολίτη Ονούφριο της Κανονικής Ουκρανικής Εκκλησίας και να μην μπουν στα γεωπολιτικά παιχνίδια που αποσκοπούν ορισμένοι να τους εντάξουν» τονίζει. 

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή, η Ιερά Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας, υπό την προεδρία του Πατριάρχη Μόσχας, Κυρίλλου, αποφάσισε τη διακοπή μνημόνευσης του Αρχιεπισκόπου Κύπρου από τα δίπτυχα, καθώς και τη διακοπή κοινωνίας μαζί του.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιερά Σύνοδος της ρωσικής εκκλησίας αποφάσισε να κρατήσει ζωντανή την κοινωνία της με τους Ιεράρχες εκείνους, οι οποίοι δεν μνημονεύουν τον Κιέβου, Επιφάνιο.

Μητροπολίτης Νικηφόρος: Διάλογος για να μην γνωρίσει η Ορθοδοξία το μεγαλύτερο σχίσμα στην Ιστορία της

Σε μια προσπάθεια υπενθύμισης των εκκλησιολογικών κανόνων, κινείται η νέα συγγραφική μελέτη του Μητροπολίτου Κύκκου και Τηλλυρίας, Νικηφόρου, ο οποίος αποτελεί έναν εκ των διαφωνούντων με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Επισημαίνει, μάλιστα, ότι «η μόνη διέξοδος από το παρόν αδιέξοδο, ώστε να μην επαναληφθεί η θλιβερή ιστορία του 1054 και να γνωρίσει η Ορθοδοξία το μεγαλύτερο σχίσμα στην Ιστορία της, είναι ο Διάλογος».

Επίσκεψη του υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο - Sputnik Ελλάδα
Ο «ιερός πόλεμος» του Μάικ Πομπέο: Όταν η διπλωματία εμπλέκεται με την Ορθοδοξία

Προσθέτει, επίσης, πως «οι ρωγμές αυτές, εάν δεν αρχίσει αμέσως ένας Διάλογος αγάπης μεταξύ όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, θα γίνουν σχίσμα μέγα και οδυνηρό, που θα πλήξει δια παντός την Ορθόδοξη Καθολική Εκκλησία».

Το θέμα, όμως, εξακολουθεί να έχει ευρείες γεωπολιτικές διαστάσεις ειδικά όσο παραμένει ισχυρός ο δίαυλος επικοινωνίας της αμερικανικής πολιτικής ηγεσίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο άνοιξε σε πρώτη φάση το ζήτημα του αυτοκεφάλου σε πλήρη σύμπλευση με τον ακροδεξιό και υποκινούμενο εκ των ΗΠΑ πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει κατηγορήσει στον παρελθόν τον Οικουμενικό Πατριάρχη για επιδιώξεις προσεταιρισμού της ουκρανικής εκκλησίας (δικαιοδοσίας του Ρωσικού Πατριαρχείου) και στη συνέχεια για προσπάθεια να αποκομίσει οικονομικά οφέλη απ' αυτή και οικονομική βοήθεια από τις ΗΠΑ.

Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Internacional
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社简化中文Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社繁體中文Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά