The Queen's Gambit: Η σειρά του Netflix που κάνει ρουά ματ με φόντο τη... Μόσχα

© Φωτογραφία : Netflix / Το γκαμπί της βασίλισσαςΣτιγμιότυπο από τη σειρά του Netflix με τίτλο «Το γκαμπί της βασίλισσας» («The Queen's Gambit»)
Στιγμιότυπο από τη σειρά του Netflix με τίτλο «Το γκαμπί της βασίλισσας» («The Queen's Gambit») - Sputnik Ελλάδα
Ίπποι, στρατιώτες, αξιωματικοί, βασιλιάς, βασίλισσα: Όχι, δεν πρόκειται για κάποιου είδους στρατιωτικό πόνημα, αλλά για τη νέα τηλεοπτική σειρά του Netflix, με τίτλο «Το γκαμπί της βασίλισσας» («The Queen's Gambit»), που αφορά στο σκάκι και είναι από τις πιο δημοφιλείς παραγωγές αυτή την περίοδο.

Εξηντατέσσερα τετράγωνα, άσπρα και μαύρα πιόνια, αλλά και απίστευτοι συνδυασμοί πρωταγωνιστούν στη σειρά «Το γκαμπί της βασίλισσας» («The Queen's Gambit»), η οποία έχει ως θέμα της το σκάκι και είναι από τις πιο αριστοτεχνικές και δημοφιλείς παραγωγές του Netflix αυτή την περίοδο.

Στιγμιότυπο από το ντοκιμαντέρ του Netflix με τίτλο «Το κοινωνικό δίλημμα» - Sputnik Ελλάδα
Το κοινωνικό δίλημμα: Το ντοκιμαντέρ του Netflix που φωτίζει τη σκοτεινή πλευρά των social media

Στην Αμερική της δεκαετίας του '60

Η μικρή «Μπεθ» (Άνια Τέιλορ-Τζόι) μένει ορφανή, στα εννέα της χρόνια, και έτσι μεταβαίνει πλέον σε οικοτροφείο θηλέων, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '60, στις ΗΠΑ.

Εκεί έρχεται σε επαφή με όχι και τόσο πρότυπες παιδαγωγικές μεθόδους, όπως τα ηρεμιστικά χάπια στα οποία εθίζεται, αλλά και στο σκάκι χάρη στον επιστάτη του οικοτροφείου, τον «κ. Σάιμπελ» (Μπιλ Καμπ).

Από την αρχή, η «Μπεθ» δείχνει την ευστροφία της στο σκάκι και, μάλιστα, δεν άργησε να εντυπωσιάσει την τοπική κοινωνία του Κεντάκι, αλλά και των ΗΠΑ. 

Η ίδια, με τη βοήθεια των ηρεμιστικών χαπιών, «παίζει» όλες τις παρτίδες ξανά με τον νου της στην οροφή του οικοτροφείου και με αρωγό τη μεσοαστική μητέρα της -που την υιοθετεί κατά την εφηβεία της-, φτάνει να καταπλήξει τη χώρα της και όχι μόνο.

Σοβιετική υπεροχή και ο ρόλος του Κασπάροφ

Με δεδομένο του ότι η σειρά επτά επεισοδίων διαδραματίζεται στη δεκαετία του '60, οι Αμερικανοί παραδέχονται την υπεροχή των Σοβιετικών και, κυρίως, των Ρώσων στο σκάκι.

Ως εκ τούτου, η δράση μεταφέρεται από τις ΗΠΑ στη Ρωσία εκείνης της εποχής με την «Μπεθ», έχοντας κυριαρχήσει σε ένα ανδροκρατούμενο περιβάλλον, να τίθεται αντιμέτωπη με τους καλύτερους σκακιστές του κόσμου και ιδίως με τους εκπροσώπους της Σοβιετικής Ένωσης.

Η αυλαία πέφτει στη Μόσχα, με την «Μπεθ» να προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ του σκακιού και των προσωπικών και συναισθηματικών επιλογών της, αλλά απολαμβάνει μια λυτρωτική βόλτα στη ρωσική πρωτεύουσα.

Άλλωστε, μεταξύ των ειδικών συμβούλων σχετικά με την ανάπτυξη της σειράς, περιλαμβάνεται ο θρυλικός σκακιστής, Γκάρι Κασπάροφ, ο οποίος από πολλούς θεωρείται και ως ο κορυφαίος όλων των εποχών.

Ποια σκηνή ξεχώρισε στο «Queen's Gambit»

Ο επίσημος λογαριασμός του Netflix δημοσίευσε στο Twitter την πιο χαρακτηριστική σκηνή του «Queen's Gambit», στην οποία η «Μπεθ» σε νεαρή ηλικία δίνει συνέντευξη σε μια δημοσιογράφο και σε αυτήν αποτυπώνεται το πάθος της κοπέλας για το σκάκι.

Άλλωστε, η πλατφόρμα τονίζει στην ανάρτησή της:

«Αυτή η σκηνή από τη σειρά "The Queen’s Gambit" σάς έχει πραγματικά αποτυπωθεί χάρη στην αψεγάδιαστη ερμηνεία της Άνια Τέιλορ-Τζόι και το αριστουργηματικό γράψιμο του Σκοτ Φρανκ που περιγράφει συνοπτικά τους λόγους που η "Μπεθ" λατρεύει το σκάκι».

​Τι είναι το «γκαμπί της βασίλισσας»

Εφόσον η σειρά έχει σχέση με το σκάκι, ο τίτλος δεν θα μπορούσε να είναι παράταιρος και έτσι γι' αυτόν επιλέχθηκε μια κίνηση που λέγεται «γκαμπί της βασίλισσας».

Συγκεκριμένα, πρόκειται για σκακιστικό άνοιγμα, το οποίο αρχίζει με τις κινήσεις δ4, δ5 και γ4, έχοντας φυσικά πολλές παραλλαγές, δηλαδή τις λεγόμενες «βαριάντες».

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала