Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Κόσμος - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Πρέσβης του Ιράν στο Sputnik: Διατηρούμε το δικαίωμα να απαντήσουμε στα εγκλήματα του Ισραήλ

© AP Photo / Iranian Defense MinistryΚηδεία του Ιρανού πυρηνικού επιστήμονα, Μοχσέν Φαχριζαντέχ
Κηδεία του Ιρανού πυρηνικού επιστήμονα, Μοχσέν Φαχριζαντέχ - Sputnik Ελλάδα
Βρείτε μας
«Υπάρχουν σαφή και ουσιαστικά στοιχεία που δείχνουν τη συμμετοχή και την ευθύνη του σιωνιστικού καθεστώτος σε αυτή την τρομοκρατική επίθεση» για τη δολοφονία του εξέχοντος Ιρανού πυρηνικού επιστήμονα, Μοχσέν Φαχριζαντέχ, δηλώνει ο πρέσβης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στην Αθήνα, Αχμάντ Ναντερί.

Δεν αποχωρεί το Ιράν από την πυρηνική συμφωνία, παρά τα όσα γράφονται, καθώς σκοπεύει να συνεχίσει τη συνεργασία του με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας, ενώ παράλληλα διατηρεί το δικαίωμά του «να απαντήσει στα εγκλήματα του Ισραήλ, και ιδίως στη δολοφονία του εξέχοντος Ιρανού επιστήμονα Μοχσέν Φαχριζαντέχ» σύμφωνα με τον πρέσβη της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στην Αθήνα, Αχμάντ Ναντερί (Ahmad Naderi), ο οποίος -μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε στο Sputnik- καλεί τη διεθνή κοινότητα και ιδίως «εκείνες τις χώρες που ισχυρίζονται ότι υπερασπίζονται το διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία, αλλά έχουν τηρήσει σιωπηλή στάση μέχρι στιγμής απέναντι σε αυτό το μεγάλο έγκλημα, να εξετάσουν τις τρομερές επιπτώσεις μιας τέτοιας φρικτής πράξης για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».

O Νετανιάχου για τον EastMed - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Δολοφονία Ιρανού πυρηνικού επιστήμονα: «Ο Νετανιάχου προσπαθεί να εκβιάσει τον Μπάιντεν»

«Η τρομοκρατία, ως μια σοβαρή πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα» προσθέτει ο πρέσβης, ορμώμενος από τη δολοφονία του κορυφαίου Ιρανού πυρηνικού φυσικού, που μαζί με μια επιστημονική ομάδα εργαζόταν τελευταία για την κατασκευή διαγνωστικών kit και για το εμβόλιο της COVID-19, «απαιτεί συλλογική απάντηση. Και, επομένως, όλες οι χώρες βάσει του διεθνούς δικαίου πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καταδικάζοντας αυτή την απάνθρωπη πράξη με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο».

Η υιοθέτηση της «λογικής των δύο μέτρων και δύο σταθμών στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας δεν θα είναι μόνο εποικοδομητική», εκτιμά, «αλλά θα οδηγήσει στην αποτυχία του παγκόσμιου αγώνα κατά της τρομοκρατίας και θα δημιουργήσει τελικά περισσότερο έδαφος για την καλλιέργεια και την ανάπτυξη της τρομοκρατίας», καταλήγει στο μήνυμα που στέλνει ο Αχμάντ Ναντερί, προσθέτοντας ότι «στην τρέχουσα κατάσταση και με βάση όλα τα διαθέσιμα δεδομένα, κατηγορείται το σιωνιστικό καθεστώς για τη διάπραξη της δολοφονίας».

Ενδέχεται «και άλλες χώρες της περιοχής να έχουν εμπλακεί σε αυτό το έγκλημα», συνεχίζει, αλλά, όπως τονίζει, «δεν κατηγορούμε κανέναν αυτή τη στιγμή έως ότου έχουμε τεκμηριωμένα αποδεικτικά στοιχεία. Μέχρι στιγμής, όλες οι χώρες του Περσικού Κόλπου, πλην μίας, έχουν καταδικάσει αυτή την τρομοκρατική ενέργεια. Προφανώς, εάν αποδειχθεί τέτοια κατηγορία, διατηρούμε το δικαίωμα να απαντήσουμε».

© SputnikΟ Πρέσβης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στην Αθήνα κ.Αχμάντ Ναντερί.
Πρέσβης του Ιράν στο Sputnik: Διατηρούμε το δικαίωμα να απαντήσουμε στα εγκλήματα του Ισραήλ - Sputnik Ελλάδα
Ο Πρέσβης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στην Αθήνα κ.Αχμάντ Ναντερί.

Αναλυτικά η συνέντευξη με τον πρέσβη της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στην Ελλάδα, Αχμάντ Ναντερί:

Τα στοιχεία που έχετε, δείχνουν ότι η δολοφονία έγινε όντως από τη Μοσάντ; Αποκλειστικά; Έχετε κάποια τεκμήρια προς την κατεύθυνση αυτή στα χέρια σας;

Υπάρχουν σαφή και ουσιαστικά στοιχεία που δείχνουν τη συμμετοχή και την ευθύνη του σιωνιστικού καθεστώτος σε αυτή την τρομοκρατική επίθεση, ειδικά αφού και ο ίδιος ο πρωθυπουργός του σιωνιστικού καθεστώτος, πριν από περίπου τρία χρόνια, είχε αναφερθεί με έμφαση στο όνομα του Φαχριζαντέχ και είχε πει χαρακτηριστικά να θυμούνται αυτό το όνομα. Το καθεστώς αυτό είχε προγραμματίσει και παλαιότερα την εκτέλεσή του, με σειρά αποτυχημένων αποπειρών δολοφονίας, αλλά δεν τα κατάφερε. Μαζί με τις συνωμοτικές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες για να δημιουργήσουν ένταση, κρίση και πόλεμο στη Μέση Ανατολή, έχουμε τα σημάδια και τις ενδείξεις που αποκαλύπτουν τη συμμετοχή αυτού του καθεστώτος στη διάπραξη αυτού του μεγάλου εγκλήματος της εκτέλεσης του μάρτυρα Μοχσέν Φαχριζαντέχ.

Το σημείο στην Τεχεράνη του Ιράν που δολοφονήθηκε ο Ιρανός πυρηνικός επιστήμονας Μοχσέν Φακχριζαντέχ - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Δολοφονία Ιρανού επιστήμονα: «Στόχος το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, κράτος-τρομοκράτης το Ισραήλ»

Ο συγκεκριμένος επιστήμονας και «πατέρας» του πυρηνικού προγράμματος της χώρας σας, είναι ένας συμβολικός, πολιτικός στόχος ή με τη δολοφονία του επιχειρείται να διακοπεί το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν;

Ο μάρτυρας Φαχριζαντέχ ήταν εξαίρετος επιστήμονας και υφυπουργός Άμυνας του Ιράν, ο οποίος ειδικεύτηκε σε πολλούς διαφορετικούς επιστημονικούς τομείς λόγω της υψηλής ευφυΐας και των υψηλών επιστημονικών ικανοτήτων του. Τελευταία, μάλιστα, μαζί με μια επιστημονική ομάδα είχε επικεντρώσει την προσπάθεια στην κατασκευή διαγνωστικών kit και στην ανακάλυψη του εμβολίου για την COVID-19. Η εκτέλεση αυτή σχεδιάστηκε, οργανώθηκε και χρηματοδοτήθηκε με σκοπό να βάλει σε κίνδυνο τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και να οδηγήσει τη Μέση Ανατολή και τον Περσικό Κόλπο σε πόλεμο, κρίση και αστάθεια, θέτοντας σε κίνδυνο τις ανθρώπινες αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα και εμποδίζοντας την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη των ανεξάρτητων εθνών. Προφανώς, τα επιστημονικά προγράμματα του Ιράν δεν τερματίζονται με την απώλεια αυτή και θα συνεχιστούν ακόμα πιο δυναμικά.

- Η δολοφονία δεν γίνεται μια τυχαία στιγμή, γίνεται λίγο πριν αναλάβει χρέη Προέδρου στις ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος μάλιστα έκανε υπουργό Εξωτερικών έναν άνθρωπο που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ιράν, επί κυβερνήσεως Μπαράκ Ομπάμα. Πιστεύετε ότι το Ισραήλ σπεύσει να προλάβει κάτι; Θέλει ενδεχομένως να στείλει, μαζί με τους συμμάχους του -σε περίπτωση που είναι εμπλεκόμενο- ένα μήνυμα προς τον νέο Αμερικανό Πρόεδρο; Επιδιώκει ακόμη και μια σύρραξη με το Ιράν;

Ορισμένοι διεθνείς παρατηρητές και αναλυτές πιστεύουν ότι η αποχώρηση του Ντόναλντ Τραμπ από τον Λευκό Οίκο και η άφιξη του Τζο Μπάιντεν θα προσφέρει περισσότερα περιθώρια στη διπλωματία. Αν και για εμάς, το κριτήριο θα είναι οι πράξεις της νέας αμερικανικής διοίκησης. Προκειμένου να διευκολύνουμε το κλίμα, είπαμε ότι με αντάλλαγμα την πλήρη άρση των κυρώσεων, θα επιστρέψουμε και εμείς στην πλήρη εφαρμογή του ΚΟΣΔ (σ.σ. Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα το Ιράν του 2015) και μπορούμε στη συνέχεια να διαπραγματευτούμε την επιστροφή των Ηνωμένων Πολιτειών στο ΚΟΣΔ. Είναι φυσικό, το πολεμοχαρές σιωνιστικό καθεστώς να μην επιθυμεί να προωθηθεί η διπλωματία και να επιδιώκει να δημιουργήσει και να κλιμακώσει με κάθε δυνατό τρόπο τις κρίσεις και τις εντάσεις στην περιοχή.

- Ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, θα πιέσει τις ΗΠΑ να βάλουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και την Υεμένη; Αντιστοίχως, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου μπορεί να εκβιάσει για τους πυραύλους της Χεσμπολά στον Λίβανο; Ποιες θα είναι οι επιδιώξεις των δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή;

Το σύμβολο της CIA - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Πρώην επικεφαλής CIA προς Ιράν: Περιμένετε μέχρι να αναλάβει μια υπεύθυνη αμερικανική ηγεσία

Πιστεύουμε ότι το ζήτημα της Υεμένης αφορά τον λαό της χώρας αυτής και εάν πρέπει να βρεθεί μια λύση στο ζήτημα αυτό, πρέπει να γίνει μέσω ενός ενδο-υεμενικού διαλόγου. Τα προβλήματα της Μέσης Ανατολής και του Περσικού Κόλπου μπορούν να λυθούν μόνο μέσω διαλόγου, συμμετοχής, συνεννόησης και συνεργασίας μεταξύ των λαών της περιοχής. Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι η ειρήνη και η ασφάλεια δεν εισάγονται και δεν αγοράζονται από ξένες δυνάμεις. Έχουμε επανειλημμένα απλώσει χέρι συνεργασίας στις αραβικές κυβερνήσεις με σκοπό να φέρουμε ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή και τους έχουμε ζητήσει να μην πέσουν στην παγίδα των διχαστικών συνωμοσιών του Ισραήλ. Το σιωνιστικό καθεστώς δεν θα είναι αξιόπιστος εταίρος για τις ισλαμικές χώρες, δεδομένης της ιστορίας της κατοχής και των εγκλημάτων που έχει διαπράξει εναντίον των Παλαιστινίων και άλλων λαών στην περιοχή.

- Ελάχιστο χρονικό διάστημα μετά τη δολοφονία Φαχριζαντέχ ακολούθησε η δολοφονία με drone Φρουρού της Επανάστασης, στο Ιράκ, στα σύνορα με τη Συρία. Στήνεται όντως σκηνικό πολέμου για να παγιδευτεί το Ιράν; Από ποιους ακριβώς;

Δεν έχουμε λάβει καμία σχετική είδηση. Όλοι γνωρίζουν ότι η παρουσία του Ιράν στη Συρία είναι συμβουλευτική. Βέβαια, είναι φυσικό το σιωνιστικό καθεστώς, λόγω της πολεμοχαρούς φύσης του, να επιδιώκει να δημιουργήσει και να κλιμακώνει την ένταση και την κρίση στην περιοχή. Σίγουρα δεν θα πέσουμε στην παγίδα των πολεμοχαρών σκοπών του Ισραήλ και θα προωθήσουμε τους στόχους μας με τον δικό μας τρόπο.

- O ισραηλινός Τύπος μιλά για αντίποινα του Ιράν - σε διπλωματικούς και άλλους στόχους. Ποια γραμμή θα κρατήσει το Ιράν στο εξής; Η κυβέρνηση Ροχανί προτίθετο να αποχωρήσει ολοσχερώς από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα. Όμως, χτες (1/12/20) στο ιρανικό κοινοβούλιο προτάθηκε νομοσχέδιο που να επιτρέπει στην κυβέρνηση να προχωρήσει στον εμπλουτισμό ουρανίου κατά 20% με όρους, αν δεν κάνω λάθος, της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του 2015. Αυτό τι ακριβώς σημαίνει και τι αναμένεται να προκαλέσει;

Ο Ιρανός πυρηνικός φυσικός Μοχσέν Φακχριζαντέχ και το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε όταν δολοφονήθηκε - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Καινούριο σενάριο για τη δολοφονία του Ιρανού επιστήμονα - Δολοφονήθηκε με τηλεχειριζόμενο πολυβόλο
Προφανώς η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν διατηρεί το δικαίωμά της να απαντήσει στα εγκλήματα του Ισραήλ, και ιδίως στη δολοφονία του εξέχοντος επιστήμονα της χώρας μας, στον κατάλληλο χρόνο και τόπο, αλλά η κατάλληλη απάντηση θα έρθει όχι στο γήπεδο που σχεδίασε το σιωνιστικό καθεστώς για εμάς, αλλά στο γήπεδο που θα κρίνει και θα σχεδιάσει η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν. Δεν σκοπεύουμε να αποχωρήσουμε από την πυρηνική συμφωνία και θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας. Παρά την παράνομη απόσυρση του Τραμπ από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης - ΚΟΣΔ και την κωλυσιεργία εκ μέρους άλλων μερών του ΚΟΣΔ, δεν αποσυρθήκαμε απ' αυτή τη συμφωνία και απλά στο πλαίσιο του ΚΟΣΔ, αναστείλαμε μέρος μόνο των δεσμεύσεών μας. Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι εάν τα άλλα μέρη του ΚΟΣΔ συμμορφωθούν πλήρως με τις υποχρεώσεις τους και αρθούν πλήρως οι κυρώσεις, θα επιστρέψουμε και εμείς στην πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας. Ενδεχομένως να υπάρχουν διαφωνίες εντός της χώρας μας σχετικά με τον τρόπο διαπραγμάτευσης και διαλόγου, αλλά η γενική πολιτική της πολιτείας είναι η διατήρηση του ΚΟΣΔ.

- Το ρήγμα εντός των ΗΠΑ στις σχέσεις τους με το Ιράν, που τις αποκαλύπτει και πρώην στέλεχος της CIA, την αλλαγή πλεύσης της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, ποιος την υπαγόρευσε στην κυβέρνηση Τραμπ;

Ήταν η αμερικανική διοίκηση με επικεφαλής τον Τραμπ που, κατά παράβαση όλων των διεθνών νόμων και δεσμεύσεων, αποχώρησε από τη Συμφωνία και ακολούθησε την πολιτική της μέγιστης πίεσης κατά του Ιράν, παρά την αντίθεση της διεθνούς κοινότητας. Προς το παρόν, οποιαδήποτε αλλαγή θα εξαρτηθεί από τις πράξεις της νέας διοίκησης των ΗΠΑ. Η κατάσταση μπορεί να αλλάξει εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες σταματήσουν τη συμπεριφορά εκφοβισμού και παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράν και αντιμετωπίσουν τον ιρανικό λαό ισότιμα και με σεβασμό.

Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Internacional
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社简化中文Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社繁體中文Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά