Τα μάτια της διεθνούς κοινότητας είναι αθόρυβα στραμμένα στο Καράκας και την πολύ κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής (6 Δεκεμβρίου) για την ανάδειξη νέας Εθνοσυνέλευσης. Σιωπή στα διεθνή ΜΜΕ. Σαμποτάζ από τη βενεζουελάνικη αντιπολίτευση.
Ωστόσο, ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Antonio López-Istúriz, δεν έχασε καιρό: Έσπευσε να επιβεβαιώσει την πλήρη υποστήριξη του ΕΛΚ στον Χουάν Γκουαϊδό, ως προσωρινού πρόεδρου της Βενεζουέλας, και στην εθνοσυνέλευση ως τον μόνο δημοκρατικό θεσμό που βρίσκεται σήμερα στη χώρα.
«Είναι πραγματικά ντροπή για την Ε.Ε., η οποία επί δεκαετίες ορκιζόταν στο όνομα της Δημοκρατίας, να παρεμβαίνει έτσι απροκάλυπτα στα εσωτερικά της Βενεζουέλας» είναι ο αντίλογος, μέσω του Sputnik, του καθηγητή Θεωρίας Κράτους και Δικαίους στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και συγγραφέα του βιβλίου «Το Δίλημμα της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας», Δημήτρη Καλτσώνη.
«Οι εκλογικές διαδικασίες στη χώρα αυτή υπήρξαν τα τελευταία 22 χρόνια καθόλα άψογες» προσθέτει ο κ. Καλτσώνης. «Διεξήχθησαν μάλιστα πολύ περισσότερες εκλογές (προεδρικές, βουλευτικές, τοπικές, δημοψηφίσματα) απ' ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της αμερικανικής ή της ευρωπαϊκής ηπείρου. Το Σύνταγμα της Βενεζουέλας είναι ένα από τα πιο δημοκρατικά στον κόσμο. Δίνει μάλιστα τη δυνατότητα στον λαό να κινήσει διαδικασία ανάκλησης του πρόεδρου και της κυβέρνησής του. Τέτοια δημοκρατική δυνατότητα δεν την παρέχει ούτε ένα από τα ευρωπαϊκά Συντάγματα. Η αμφισβήτηση εκ των προτέρων των εκλογών της Κυριακής, θυμίζει την αντίστοιχη προπαγάνδα που αξιοποιήθηκε έναν χρόνο πριν για να γίνει το πραξικόπημα στη Βολιβία» υπογραμμίζει.
Τι θα σήμαινε μια νίκη των δυνάμεων που στηρίζουν τον Μαδούρο;
Η πιθανολογούμενη νίκη των δυνάμεων που στηρίζουν τον Νικολάς Μαδούρο, η οποία έχει σημάνει συναγερμό στην αντιπολίτευση, προκειμένου να σαμποτάρει τις εκλογές, τι θα μπορούσε να προκαλέσει;
«Θα ενισχύσει τη θέση της κυβέρνησής του. Δεν θα εξαλείψει όμως τους κινδύνους, γιατί οι ΗΠΑ και οι εγχώριοι συνεργάτες τους είναι αποφασισμένοι για όλα, όπως έχει φανεί» απαντά ο εξειδικευμένος στη Βενεζουέλα, Έλληνας ακαδημαϊκός. «Επιπλέον, η κυβέρνηση του Μαδούρο θα πρέπει να αναμετρηθεί με τα λαϊκά προβλήματα και να προσανατολιστεί σε ριζοσπαστικές λύσεις για την επίλυσή τους».
Ποιες θα μπορούσε να είναι οι ριζοσπαστικές λύσεις, όμως, σε μια χώρα που σφυροκοπείται από το εμπάργκο και τις κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ε.Ε.; «Η περαιτέρω αφαίρεση της εξουσίας από την οικονομική ολιγαρχία και η ριζική αναδιανομή του κοινωνικού πλούτου. Είναι αναγκαίες και επείγουσες» συνοψίζει ο κ. Καλτσώνης.