Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Κόσμος - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν πως η υποτιθέμενη «δηλητηρίαση» του Ναβάλνι έγινε από πράκτορες

© Sputnik / Grigory Sysoev / Μεταφορά στο αρχείο φωτογραφίαςΟ Αλεξέι Ναβάλνι
Ο Αλεξέι Ναβάλνι - Sputnik Ελλάδα
Βρείτε μας
Δυτικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονται πως δημοσίευσαν λίστα με ονόματα ατόμων που συμμετείχαν στην υποτιθέμενη «δηλητηρίαση» του Αλεξέι Ναβάλνι.

Στη δημοσίευση μιας λίστας ονομάτων, που υποτίθεται πως συμμετείχαν στη «δηλητηρίαση» του Αλεξέι Ναβάλνι τον Αύγουστο του 2020 στη Σιβηρία, προχώρησαν διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως το Bellingcat, το CNN, το Der Spiegel και το The Insider.

Υπενθυμίζεται πως η φερόμενη υπόθεση της «δηλητηρίασης» του Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος ανήκει στη ρωσική αντιπολίτευση, έχει επιδεινώσει τις σχέσεις μεταξύ της Μόσχας και ορισμένων δυτικών δυνάμεων, οι οποίες έπληξαν κορυφαίους Ρώσους αξιωματούχους, τους οποίους κατηγορούν για συμμετοχή στην υπόθεση, με κυρώσεις.

Το Κρεμλίνο στη Μόσχα - Sputnik Ελλάδα
«Έκρηξη» Κρεμλίνου για άρθρο των Sunday Times που κατηγορούν τη Μόσχα για δηλητηρίαση του Ναβάλνι

Το Κρεμλίνο από την πλευρά του αρνείται τους ισχυρισμούς και έχει δεσμευτεί να αντεπιτεθεί επίσης με κυρώσεις.

Οι ισχυρισμοί των δυτικών μέσων ενημέρωσης

Σύμφωνα με ξεχωριστές αναφορές που παρουσιάστηκαν από τα μέσα ενημέρωσης, τα εν λόγω άτομα είναι μέλη μιας «ελίτ μονάδας» της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB), η οποία αποτελείται από έξι έως 10 άτομα που εκπαιδεύονται στην τοξικολογία και την ιατρική. Όπως ισχυρίζονται τα μέσα ενημέρωσης, ορισμένοι εξ αυτών «ακολουθούν» τον πολιτικό της αντιπολίτευσης από το 2017, «συνοδεύοντάς» τον κρυφά σε περισσότερες από 30 πτήσεις εσωτερικού.

Το Bellingcat ισχυρίζεται, επικαλούμενο τηλεφωνικά αρχεία και αρχεία πτήσεων, ότι τρεις πράκτορες της υπηρεσίας FSB, οι Αλεξέι Αλεξαντρόφ, ο Ιβάν Οσιπόφ και ο Βλαντίμιρ Πάνιαεφ, υποστηριζόμενοι από τουλάχιστον πέντε επόπτες, ταξίδεψαν μαζί με τον Ναβάλνι στο Νοβοσιμπίρσκ και στη συνέχεια στην πόλη Τομσκ αυτό το καλοκαίρι, όπου υποτίθεται πως δηλητηριάστηκε.

Αλεξέι Ναβάλνι - Sputnik Ελλάδα
Υπόθεση Ναβάλνι: Το Βερολίνο αρνείται να αναφερθεί λεπτομερώς στα μολυσμένα αντικείμενα

Σύμφωνα με τις αναφορές, οι επικοινωνίες μεταξύ αυτών των ατόμων αυξήθηκαν απότομα τις ημέρες που οδήγησαν στην ασθένεια του Αλεξέι Ναβάλνι.

Οι ισχυρισμοί αναφέρουν επίσης πως ορισμένοι από τους φερόμενους πράκτορες της FSB ακολούθησαν τον Ναβάλνι και τη σύζυγό του Γιούλια σε ταξίδι στη ρωσική πόλη του Καλίνινγκραντ τον Ιούλιο του 2020, όπου η σύζυγος του Ναβάλνι υποτίθεται πως αρρώστησε κατά τη διάρκεια της παραμονής τους εκεί, αν και η φύση του προβλήματος δεν έχει καθοριστεί.

Η «ελίτ» μονάδα της υπηρεσίας FSB, λέγεται ότι εδρεύει στην οδό Ακαντέμικα Βάργι στη Μόσχα και λειτουργεί υπό την ηγεσία του Στάνισλαφ Μακσάκοφ, ο οποίος φέρεται να υπηρετεί στο κρατικό ινστιτούτο οργανικής σύνθεσης, όπου αναπτύχθηκε ο νευροτοξικός παράγοντας Νοβιτσόκ (Novichok) στη δεκαετία του 1970.

Το CNN παραδέχτηκε στο άρθρο του ότι δεν ήταν σίγουρο αν αξιωματούχοι που συνδέονταν με την οδό Ακαντέμικα Βάργι «πραγματικά δηλητηρίασαν τον Ναβάλνι με το Νόβιτσοκ», αλλά ανέφεραν ότι οι «δραστηριότητες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο» της μονάδας, δικαιολογούσαν τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.

Η περίπτωση του Ναβάλνι και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Ο Αλεξέι Ναβάλνι, ο Ρώσος πολιτικός μπλόγκερ και πρώην υποψήφιος δήμαρχος της Μόσχας, αρρώστησε σοβαρά κατά τη διάρκεια πτήσης εσωτερικού από την πόλη Τομσκ της Σιβηρίας προς τη Μόσχα στις 20 Αυγούστου. Το αεροπλάνο προσγειώθηκε αφού κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην πόλη του Όμσκ, όπου η κατάσταση του Ναβάλνι σταθεροποιήθηκε, με τους τοπικούς γιατρούς να κατηγορούν την απότομη πτώση των επιπέδων ζάχαρης για την απότομη επιδείνωσή του. Όπως είπαν οι γιατροί που τον εξέτασαν, δεν βρέθηκαν ίχνη δηλητηρίου στο αίμα του εκείνη τη στιγμή.

Αλεξέι Ναβάλνι - Sputnik Ελλάδα
Απολύτως ασφαλής η νοσηλεία του Ναβάλνι στη Ρωσία σύμφωνα με επικεφαλής Ρώσο τοξικολόγο

Αργότερα ο Ναβάλνι μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο του Βερολίνου, όπου Γερμανοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν πως τα στρατιωτικά εργαστήριά τους βρήκαν ίχνη νευροτοξικού παράγοντα από την ομάδα Νόβιτσοκ στο αίμα του. Ωστόσο, απέτυχαν να παρουσιάσουν αποδεικτικά στοιχεία, παρά τα αιτήματα της Μόσχας.

© Φωτογραφία : Instagram / NavalnyΦωτογραφία του Ναβάλνι μετά το κώμα
Μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν πως η υποτιθέμενη «δηλητηρίαση» του Ναβάλνι έγινε από πράκτορες - Sputnik Ελλάδα
Φωτογραφία του Ναβάλνι μετά το κώμα

Τον Οκτώβριο, η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε κυρώσεις εναντίον του επικεφαλής της υπηρεσίας FSB, Αλεξάντερ Μπορτνίκοφ καθώς και εναντίον δύο αναπληρωτών υπουργών Άμυνας αλλά και εις βάρος ορισμένων άλλων υψηλού προφίλ Ρώσων αξιωματούχων, σε σχέση με την υπόθεση Ναβάλνι. Οι κυρώσεις αφορούσαν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων επειδή θεωρήθηκε πως «εμπλέκονται στη δηλητηρίαση». Οι κυρώσεις αφορούσαν επίσης το κρατικό ερευνητικό ινστιτούτο οργανικής χημείας και τεχνολογίας της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τη δήλωση της ΕΕ, ήταν «λογικό να συμπεράνουμε ότι η δηλητηρίαση ήταν δυνατή μόνο με τη συμμετοχή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας» και «με τη συγκατάθεση του Προεδρικού Εκτελεστικού Γραφείου».

Ο Ναβάλνι από την πλευρά του κατηγόρησε άμεσα τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι τον δηλητηρίασε.

Βλαντίμιρ Πούτιν - Sputnik Ελλάδα
Πούτιν: Δεν υπάρχει το υλικό για ποινική δίωξη στην υπόθεση Ναβάλνι

Το Κρεμλίνο αρνείται οποιονδήποτε ρόλο στην υπόθεση, ενώ δεσμεύεται να αντιδράσει στις κυρώσεις της ΕΕ με αντίμετρα κατά της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Η Ρωσία στο παρελθόν είχε στείλει πολλά αιτήματα στη Γερμανία για νομική συνδρομή στην υπόθεση Ναβάλνι, τα οποία παραμένουν αναπάντητα. Στη χώρα δεν έχει ξεκινήσει κάποια ποινική έρευνα σχετικά με την υπόθεση, με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να δηλώνει πρόσφατα ότι «απλώς και μόνο επειδή ένα άτομο σχεδόν πέθανε, δεν σημαίνει ότι πρέπει να ανοίξει ποινική υπόθεση».

Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Internacional
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社简化中文Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社繁體中文Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά