Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Αρχίζει η χιλιομετρική χρέωση στα διόδια – Πώς θα λειτουργεί

© Φωτογραφία : Υπουργείο ΥποδομώνΟ Κώστας Καραμανλής χρησιμοποιεί το Υβριδικό σύστημα της Ολυμπίας Οδού για τη χιλιομετρική χρέωση στα διόδια
Ο Κώστας Καραμανλής χρησιμοποιεί το Υβριδικό σύστημα της Ολυμπίας Οδού για τη χιλιομετρική χρέωση στα διόδια - Sputnik Ελλάδα
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε το νέο σύστημα Hybrid στην Ολυμπία Οδό.

Πραγματικότητα αποτελεί από σήμερα η χιλιομετρική χρέωση στα διόδια κατά την οποία το κόστος που θα πληρώνει ο οδηγός θα εξαρτάται από την απόσταση που έχει διανύσει. Το σύστημα λειτουργεί στην Ολυμπία Οδό και γίνονται συζητήσεις για την ομαλή ενσωμάτωσή του στο σύνολο των αυτοκινητοδρόμων.

Ο πρώτος που χρησιμοποίησε το Υβριδικό σύστημα της Ολυμπίας Οδού ήταν ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής ο οποίος επιβιβάστηκε ως οδηγός σε αυτοκίνητο με τον σχετικό πομποδέκτη.

Ξεκίνησε από το Σημείο Εξυπηρέτησης Πελατών Ελευσίνας, με συνοδηγό τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη. Στην έξοδο της Νέας Περάμου δεν υπάρχει μπάρα και δεν χρειάστηκε να σταματήσουν, αλλά άκουσαν απλώς τον ήχο αναγνώρισης του πομποδέκτη από το σύστημα Hybrid.

Σταθμός διοδίων.  - Sputnik Ελλάδα
Ολυμπία Οδός: Μειώσεις στα διόδια από την Πρωτοχρονιά
Στη συνέχεια έφτασαν στα κεντρικά γραφεία του αυτοκινητόδρομου, όπου τους υποδέχθηκαν ο CEO της Ολυμπία Οδός ΑΕ Παναγιώτης Παπανικόλας και ο CEO της Ολυμπία Οδός Λειτουργία ΑΕ Κώστας Παπανδρέου. Ο κ. Παπανικόλας συνδέθηκε στην ηλεκτρονική υπηρεσία του Olympia Pass και στον λογαριασμό του συγκεκριμένου πομποδέκτη, όπου επέλεξε να δει τις κινήσεις.

Όπως εξήγησε όταν το όχημα πέρασε από τα διόδια της Ελευσίνας, χρεώθηκε στο λογαριασμό του το ποσό που αντιστοιχεί στο τμήμα Ελευσίνα-Κινέτα (2,10 ευρώ) και όταν βγήκε από την έξοδο της Ν. Περάμου, το σύστημα αναγνώρισε, υπολόγισε και πίστωσε πίσω στο λογαριασμό το ποσό που αντιστοιχεί στο τμήμα Ν. Πέραμος-Κινέτα (1,40 ευρώ). 

Σταθμός διοδίων.  - Sputnik Ελλάδα
Διόδια: Με e-pass από σήμερα για όλη τη χώρα – Πώς χρησιμοποιείται

Έτσι, ο λογαριασμός χρεώθηκε μόνο το ποσό της διαδρομής που πραγματοποίησε το όχημα (0,70 ευρώ).

Πώς λειτουργεί το σύστημα Hybrid της Ολυμπίας Οδού

Πρόκειται για το «Υβριδικό Σύστημα Χιλιομετρικής Χρέωσης» (Hybrid ETC), ένα σύστημα χρέωσης με βάση τη διανυθείσα απόσταση.

Αφορά ειδικότερα στην ενίσχυση του υπάρχοντος «ζωνικού» συστήματος με την εγκατάσταση «Ηλεκτρονικών Πυλών» (gantries) σε επιλεγμένες εξόδους του αυτοκινητόδρομου, έτσι ώστε οι συνδρομητές O-pass να χρεώνονται με βάση τη χιλιομετρική απόσταση που διανύουν.

Η ιδέα του στηρίζεται στη λογική της χρεω-πίστωσης: Το εξοπλισμένο με πομποδέκτη όχημα διέρχεται από τον μετωπικό σταθμό, πληρώνει όλο το αντίτιμο της ζώνης χρέωσης και στην περίπτωση που βγει από τον αυτοκινητόδρομο πριν από το τέλος της συγκεκριμένης ζώνης, επιστρέφεται και πιστώνεται αυτόματα στον πομποδέκτη του το ποσό που αντιστοιχεί στην απόσταση που δεν διένυσε.

Το υβριδικό σύστημα χρησιμοποιεί αισθητήρες, κάμερες και συστήματα ενδοεπικοινωνίας εγκατεστημένα στους κόμβους εισόδου και εξόδου του αυτοκινητόδρομου. 

Σταθμός του μετρό - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Καραμανλής: Επέκταση της γραμμής 2 του μετρό – Πού θα γίνουν οι νέοι σταθμοί

Ποιοι είναι οι εξοπλισμένοι κόμβοι

Το σύστημα βασίζεται στη δημιουργία «Ηλεκτρονικών Πυλών» με τη χωροθέτηση διατάξεων προβόλων (δηλαδή μεταλλικού φορέα) και των απαραίτητων τεχνικών κτιρίων Η/Μ επί των υφιστάμενων σταθμών διοδίων.

Ειδικότερα, για τη λειτουργία του συστήματος εγκαταστάθηκε τεχνολογικός εξοπλισμός (αισθητήρες, κάμερες και κεραίες τεχνολογίας DSRC) σε 13 ανισόπεδους κόμβους της Ολυμπίας Οδού:

Ανισόπεδος Κόμβος Νέας Περάμου, Πάχης, Αγ. Θεοδώρων, Λουτρακίου, Επιδαύρου, Ζευγολατιού, Κιάτου, Δερβενίου, Ακράτας, Καλαβρύτων, Σελιανίτικων, Δρεπάνου και Ημικόμβος Μεγάρων.

Το υβριδικό σύστημα απευθύνεται στους κατόχους πομποδέκτη της Ολυμπίας Οδού και λειτουργεί αποκλειστικά με τη χρήση πομποδέκτη. Οι οδηγοί που επιλέγουν να πληρώνουν με μετρητά ή κάρτα, αναγκαστικά συνεχίζουν να χρεώνονται με το υφιστάμενο «ζωνικό σύστημα».

Το υβριδικό σύστημα συνδυάζει εξάλλου κλειστό σύστημα χρέωσης με μπάρες (διατηρώντας το προηγούμενο σύστημα), με σύστημα ανοιχτής κυκλοφορίας Free-flow για να δίνει επιστροφές.

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала