Χειμερινό ηλιοστάσιο και Μεγάλη Σύζευξη: Επίσημη έναρξη του χειμώνα με ένα σπάνιο ουράνιο «πάντρεμα»

© AFP 2023 / Kirill KudryavtsevΘέα από τον ουρανό.
Θέα από τον ουρανό.  - Sputnik Ελλάδα
Η επίσημη έναρξη του χειμώνα, σήμερα 21 Δεκεμβρίου, συμπίπτει με το «πάντρεμα» των πλανητικών γιγάντων Δία και Κρόνου, ένα φαινόμενο που είχε να συμβεί εδώ και αιώνες στον γήινο νυχτερινό ουρανό.

Δίας και Καλλιστώ - Sputnik Ελλάδα
Χειμερινό ηλιοστάσιο τη Δευτέρα: Η μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου συμπίτει με τα πεφταστέρια, Αρκτίδες
Η σημερινή ημέρα, η 21η του Δεκεμβρίου, σηματοδοτεί επί της ουσίας την έναρξη του χειμώνα στην Ελλάδα και γενικότερα στο βόρειο ημισφαίριο. 

Πρόκειται, συγκεκριμένα, για το χειμερινό ηλιοστάσιο, το οποίο μάλιστα συμπίπτει, για πρώτη φορά, με ένα σπάνιο «πάντρεμα» των πλανητικών γιγάντων Δία και Κρόνου στον ουρανό της Γης, αλλά και με την κορύφωση της τελευταίας βροχής διαττόντων του έτους, των Αρκτιδών.

Το σήμα για την «επίσημη» έναρξη του χειμώνα δόθηκε στις 12:02, όταν και σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο Ήλιος επρόκειτο να βρεθεί στο χειμερινό ηλιοστάσιο. 

Το σημερινό βράδυ, αλλά και τα αμέσως επόμενα, θα είναι τα μεγαλύτερα του έτους σε διάρκεια, την ώρα που στο νότιο ημισφαίριο θα αρχίσει το καλοκαίρι.

Σήμερα, λαμβάνει χώρα και ένα ακόμη φαινόμενο: Οι πλανήτες Δίας και Κρόνος θα πλησιάσουν τόσο πολύ ο ένας τον άλλο που είναι σαν να αγγίζουν ο ένας τον άλλον. 

Πλανήτης Δίας. - Sputnik Ελλάδα
Το «άστρο της Βηθλεέμ» θα εμφανιστεί στις 21 Δεκεμβρίου; - Μία σπάνια πλανητική «Σύνοδος» - Βίντεο
Το αστρονομικό φαινόμενο που ονομάστηκε «Μεγάλη Σύζευξη». Είναι η πρώτη φορά που θα συμβεί στον γήινο νυχτερινό ουρανό εδώ και αιώνες.

Στην πραγματικότητα, πάντως, ο Κρόνος θα βρίσκεται τουλάχιστον 730 εκατομμύρια χιλιόμετρα πίσω από τον Δία.

Παράλληλα, το βράδυ της 21ης Δεκεμβρίου θα κορυφωθεί η βροχή διαττόντων αστέρων Αρκτίδες, τα τελευταία «πεφταστέρια» του έτους.

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала