Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Κόσμος - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Βορειοϊρλανδή βουλευτής στο Sputnik: «Έγκλημα το Brexit για εμάς - Ο Τζόνσον ήταν η καταστροφή μας»

© AFP 2021 / Isabel InfantesΤο βρετανικό κοινοβούλιο.
Το βρετανικό κοινοβούλιο. - Sputnik Ελλάδα
Βρείτε μας
Στην αποκλειστική συνέντευξή της η πρώην ευρωβουλευτής, πρώην υπουργός, νυν βουλευτής της χώρας της και στο παρελθόν μέλος του IRA Μαρτίνα Άντερσον θεωρεί δικαίωμα της Βόρειας Ιρλανδίας να διεξαγάγει ακόμη και σήμερα νέο δημοψήφισμα κατά του Brexit.

Έκκληση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τις ευρωπαϊκές αλλά και την ελληνική κυβέρνηση απευθύνει η Βορειοϊρλανδή πρώην ευρωβουλευτής, πρώην υπουργός, νυν βουλευτής της χώρας της (μέλος της Νομοθετικής Συνέλευσης- MLA) με το Δημοκρατικό και Σοσιαλιστικό Κόμμα Sinn Féin και στο παρελθόν μέλος του IRA Μαρτίνα Άντερσον. Τι ζητά; Να δοθεί στη Βόρεια Ιρλανδία μια «δεύτερη ευκαιρία» και το «δικαίωμα για ένα δημοψήφισμα που θα την εξαιρεί από το Brexit».

Μπόρις Τζόνσον για Brexit - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Τζόνσον για Brexit: Aνακτήσαμε τον έλεγχο των νόμων και της μοίρας μας

Η Βόρεια Ιρλανδία έχει ζητήσει από τη βρετανική κυβέρνηση την πλήρη εφαρμογή της ειρηνευτικής Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής ή Καλής Παρασκευής (Good Friday Agreement), που υπεγράφη το 1998, εφόσον η Μεγάλη Βρετανία δεν είναι πια μέλος της ΕΕ, εξηγεί μιλώντας στο Sputnik, η κ. Αντερσον.

«Αν τα μέλη-κράτη της ΕΕ θελήσουν να βάλουν μπροστά τις δημοκρατικές διαδικασίες, τότε ολόκληρη η Ιρλανδία θα παραμείνει στην ΕΕ. Ζητάμε από την Ευρώπη να καταλάβει τη ζημιά που έχει προκαλέσει η διχοτόμηση της Ιρλανδίας και στην ίδια τελικά, πέρα από την καταστροφή που φέρνει το Brexit. Ήρθε η ώρα να παρέμβει η Ευρώπη ώστε να γίνει δημοψήφισμα και να αποφασίσουν οι Ιρλανδοί ακόμη και για την ενοποίηση της Ιρλανδίας» τονίζει.

Brexit - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Brexit: Συμφωνία ανάμεσα σε Βρετανία και ΕΕ

 Υπάρχουν συμφωνίες, νομοθεσίες, χειροπιαστά οικονομικά στοιχεία υπέρ αυτού του αιτήματος, υπογραμμίζει η Μαρτίνα Άντερσον, προσθέτοντας ότι «ο διάλογος στην Ιρλανδία έχει ξεκινήσει. Ο κ. Τζόνσον και η βρετανική κυβέρνηση δεν μπορούν να τον αγνοήσουν» τονίζει η πρώην Ευρωβουλευτής.

«Ζητάμε βοήθεια και από τους Έλληνες Ευρωβουλευτές. Πρέπει να μας βοηθήσουν να τηρηθεί η Good Friday Agreement. Κάνουμε έκκληση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, στην ελληνική κυβέρνηση, στην Ευρωβουλή να πάρουν θέση για να αποφευχθεί η ζημιά που προκαλεί το Brexit» λέει χωρίς δισταγμό.

«Εμείς δεν ψηφίσαμε Brexit, όμως» διευκρινίζει, η κ. Άντερσον, θυμωμένη κι αδιάφορη για το αν επιτεύχθηκε ή όχι Συμφωνία προ ημερών. «Δεν μπορεί να λαμβάνεται μια απόφαση που θα καθορίσει τη ζωή και το μέλλον μας, ενώ εμείς έχουμε ψηφίσει για το αντίθετο. Πρέπει να μας βοηθήσετε» ζητά επαναληπτικά, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλία μας, η μαχητική γυναίκα, που είχε καταδικαστεί για την συμμετοχή της στα μετεφηβικά της χρόνια στον IRA. 

Τοίχος κτηρίου στο δυτικό Μπέλφαστ - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Την ευθύνη για τις πρόσφατες βόμβες στο Λονδίνο ανέλαβε ο IRA

«Παράνομη η έξοδος της Βόρειας Ιρλανδίας από την ΕΕ»

Το ότι έχασε την ευρωβουλευτική έδρα της είναι «παρανυχίδα» μπροστά στο μείζον ζήτημα της αποβολής της χώρας της από την ΕΕ.

«Τον Ιανουάριο, όταν ξεκίνησε η εφαρμογή του Brexit, όλους τους Ευρωβουλευτές του Ηνωμένου Βασιλείου μας "πέταξαν" έξω από το Ευρωκοινοβούλιο. Κάτι εντελώς παράλογο. Δεν είμαι πια μέλος του Ευρωκοινοβουλίου, είμαι όμως μέλος του νόμιμου Κοινοβουλίου στη Βόρεια Ιρλανδία και θα διεκδικήσω κι από αυτή τη θέση τα νόμιμα δικαιώματά μας με κάθε μέσο» δηλώνει αποφασισμένα η επί 8 έτη (από το 2012-2020) ευρωβουλευτής.

«Μας στερείται το δικαίωμα να είμαστε Ευρωπαίοι πολίτες, λόγω της προσάρτησής μας από την Αγγλία. Ό,τι έχει συμβεί δηλαδή με την διχοτόμηση της Κύπρου» μας θυμίζει η κ. Αντερσον. «Οι πολίτες της Βόρειας Ιρλανδίας είμαστε όμως Ευρωπαίοι. Δεν θα μας σύρουν οι Εγγλέζοι έξω από την Ευρώπη. Είναι έγκλημα» προειδοποιεί.

Σημαίες Βρετανίας - ΕΕ. - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Brexit: Πώς προετοιμάστηκε η Ελλάδα - Το σχέδιο δράσης εν όψει των νέων δεδομένων

Στο μεταξύ «παράνομη και βάσει συμφωνιών» είναι, σύμφωνα με τη Βορειοϊρλανδή πολιτικό, η αποπομπή της Βόρειας Ιρλανδίας από την ΕΕ. 

«Ναι μεν η Βόρεια Ιρλανδία τελεί υπό τον έλεγχο της Βρετανίας, αλλά έχει ειδικό καθεστώς η περιοχή, βάσει της ειρηνευτικής Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής, ή Καλής Παρασκευής, καθώς προβλέπει ότι το καθεστώς της Βορείου Ιρλανδίας δεν θα αλλάξει εκτός και αν οι πολίτες της το αποφασίσουν. Όμως 56% ψήφισαν Bremain. Yπάρχει ένα πρωτόκολλο. Οι πολίτες της Ιρλανδίας ψηφίσαμε την παραμονή μας στην ΕΕ, οπότε είναι υποχρεωμένοι να μας δώσουν την επιλογή».

«Δικαίωμα, βάσει συμφωνίας, το Δημοψήφισμα στη Βόρεια Ιρλανδία»

«Η Συμφωνία της Καλής Παρασκευής μας δίνει ακόμη μια δυνατότητα» προσθέτει εμφατικά η Μαρτίνα Άντερσον, «τη δυνατότητα για μια νέα ψηφοφορία-δημοψήφισμα για την Ένωση στην οποία θέλουμε να ανήκουμε. Δεν μπορεί να ορίζει η Βρετανία τη μοίρα μας και μάλιστα κόντρα σε μια διεθνή συμφωνία».

Οι διεκδικήσεις της Βόρειας Ιρλανδίας αφορούν και στα σύνορά της. «Αυτό το ζήτημα υποτίθεται διευθετήθηκε πρώτο» αναφέρει η κ. Άντερσον. «Γιατί είναι πολύ σημαντικό για την επιβίωση της οικονομία της Ιρλανδίας. Τι θα γίνει όμως με την ευρωπαϊκή αγορά; Εμείς θέλουμε να παραμείνουμε στην Ένωση. Τι θα γίνει και εντός της Μεγάλης Βρετανίας, τελικά;» αναρωτιέται η Ιρλανδή βουλευτής.

«Όλα τα συμφωνητικά, βάσει του ιρλανδικού πρωτοκόλλου, προβλέπουν η Βόρεια Ιρλανδία να παραμένει σε μια ενιαία αγορά ώστε να μπορούν να διακινούνται τα προϊόντα της μεταξύ Αγγλίας, Ουαλίας, Σκωτίας. Πάντα υπήρχαν σύνορα στο ιρλανδικό κράτος αλλά το Brexit προκαλεί επιπλοκές ακόμη και στα σύνορα εντός της Μεγάλης Βρετανίας, όχι απλά με τις χώρες της ΕΕ» προβλέπει η Βορειοιρλανδή πρώην υπουργός όσον αφορά τη ζημιά που προκαλεί η έξοδος απ' την Ευρωζώνη.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.  - Sputnik Ελλάδα
Μητσοτάκης για συμφωνία Brexit: Τώρα μπορούμε να οικοδομήσουμε μια αμοιβαία επωφελή σχέση

«Εγκληματική η πολιτική Τζόνσον για τον κορονοϊό»

«Είναι ανυπολόγιστη η ζημιά» δηλώνει η Άντερσον. «Θα χάσουμε 3,5 δισ. από τις ευρωπαϊκές (κοινωνικές, αγροτικές κ.α.) χρηματοδοτήσεις. Η βρετανική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ότι θα αναπληρώσει την "τρύπα" αλλά αυτό παραμένει μόνο σε επίπεδο υποσχέσεων. Θα δοθεί, μας υπόσχονται, ένα οικονομικό πακέτο, χωρίς όμως κανείς να έχει περαιτέρω πρόσβαση σε αναλυτικά στοιχεία. Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από την Βρετανική Κυβέρνηση. Μόνο σκοτάδι».

Η ίδια όπως λέει, έχει προειδοποιήσει εγκαίρως το Ευρωκοινοβούλιο τι θα συμβεί. «Η Βρετανία ποτέ δεν άφησε πίσω της ένα μέρος του κόσμου χωρίς να δημιουργήσει χάος. Παρόλες τις συμφωνίες ανέκαθεν δρούσε αυθαίρετα κι αποικιοκρατικά, σε όλο τον κόσμο. Προειδοποιούμε την ΕΕ και το Ευρωκοινοβούλιο: Κανείς δεν ξέρει του Βρετανούς καλύτερα από εμάς τους Ιρλανδούς! Η Ιρλανδική Δημοκρατία έχει υποστεί τα πάνδεινα από τους αυτούς. Δεν τους εμπιστευόμαστε. Προειδοποιούμε και την ΕΕ να μην τους εμπιστευτεί. Δεν θα εκπλαγούμε αν τελικά οι Βρετανοί δημιουργήσουν μια αγορά που θα αγνοεί όλες τις συμφωνίες».

Παρόλο το σκοτάδι και την αβεβαιότητα που επικρατεί για την επόμενη ημέρα εντός της Μεγάλης Βρετανίας, έχει διαρρεύσει μέρος της ατζέντας του Βρετανού πρωθυπουργού, μας αποκαλύπτει η Άντερσον: «Να φύγουν ο ξένοι, όλοι οι μετανάστες που είναι ανεπιθύμητοι! Αυτό προβλέπει η ατζέντα του κ. Τζόνσον. Όλη η βρετανική κοινωνία είναι τρομαγμένη με αυτό που έρχεται. Είναι άγνωστο. Ο Μπόρις Τζόνσον ήταν η κακή μας τύχη, η καταστροφή μας. Ένας Δεξιός Τory, που δεν νοιάζεται για τον κόσμο, παρά μόνο για τα συμφέροντα των ολιγαρχών, των ελιτ και των πολυεθνικών. Και η πολιτική του με την COVID-19 ήταν και παραμένει εγκληματική. To μέλλον μας είναι πραγματικά αβέβαιο».

Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Διεθνή
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社中文(简体)Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社中文(繁体)Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά