Ξύλινους δορυφόρους αναπτύσσει η Ιαπωνία για να αντιμετωπιστούν τα «διαστημικά σκουπίδια»

CC0 / / Καλλιτεχνική αναπαράσταση ενός GPS δορυφόρου σε τροχιά
Καλλιτεχνική αναπαράσταση ενός GPS δορυφόρου σε τροχιά - Sputnik Ελλάδα
Το πανεπιστήμιο του Κιότο της Ιαπωνίας συνεργάζεται με εταιρεία ξυλείας ώστε να κατασκευάσουν δορυφόρους από ξύλο για την αποφυγή «διαστημικών σκουπιδιών».

Το πανεπιστήμιο του Κιότο της Ιαπωνίας και η ιαπωνική κατασκευαστική εταιρεία Sumitomo Forestry που ασχολείται με την ξυλεία, συνεργάζονται για να βρουν έως το 2023 μια πιθανή λύση για το πρόβλημα με τις εκατοντάδες χιλιάδες κομμάτια των λεγόμενων «διαστημικών σκουπιδιών» που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη, αποτελούμενη από ξύλο.

«Ανησυχούμε πολύ για το γεγονός ότι όλοι οι δορυφόροι που εισέρχονται ξανά στην ατμόσφαιρα της Γης καίνε και δημιουργούν μικροσκοπικά σωματίδια αλουμινίου που θα παραμένουν στην ανώτερη ατμόσφαιρα για πολλά χρόνια», δήλωσε στο δίκτυο BBC ο Τακάο Ντόι, Ιάπωνας αστροναύτης και καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Κιότο.

Ο Ντόι, ο οποίος έγινε ο πρώτος που έριξε μπούμερανγκ στο διάστημα το 2018, επεσήμανε ότι τα σκουπίδια που προκύπτουν από τους πλέον άχρηστους δορυφόρους «τελικά» επηρεάζουν το περιβάλλον του πλανήτη μας.

Το πανεπιστήμιο και η εταιρεία δασικών προϊόντων συνεργάζονται λοιπόν για την ανάπτυξη του πρώτου δορυφόρου στον κόσμο, που θα είναι κατασκευασμένος από ξύλινα υλικά, εξαιρετικά ανθεκτικό στις μεταβολές της θερμοκρασίας και στο ηλιακό φως.

Ο πλανήτης Γη από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ISS - Sputnik Ελλάδα
Ζημιά σε ρωσικό δορυφόρο τηλεπικοινωνιών πιθανότατα από «διαστημικό σκουπίδι» - Βίντεο

Ένας εκπρόσωπος της Sumitomo Forestry δήλωσε στο BBC πως, η συνεργασία πρόκειται να ξεκινήσει δοκιμάζοντας ξύλινα υλικά σε ακραία γήινα περιβάλλοντα. Η εταιρεία, μέλος του επιχειρηματικού ομίλου Sumitomo, δήλωσε ότι οι ξύλινοι δορυφόροι θα καίγονται εντελώς κατά την επιστροφή τους στη Γη, χωρίς να απελευθερώνουν επιβλαβείς ουσίες στην ατμόσφαιρα ή να αφήνουν να πέφτουν συντρίμμια στο έδαφος.

Η Sumitomo Forestry αρνήθηκε να αποκαλύψει τον τύπο ξύλου που σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή των δορυφόρων, λέγοντας ότι είναι «μυστικό έρευνας και ανάπτυξης».

«Το επόμενο στάδιο θα είναι η ανάπτυξη του μηχανικού μοντέλου του δορυφόρου και μετά θα κατασκευάσουμε το μοντέλο πτήσης», δήλωσε ο Ντόι.

Η Sumitomo Forestry έχει στόχο να χρησιμοποιήσει 100% ανανεώσιμη ενέργεια για τις δραστηριότητές της έως το 2040.

Ο κίνδυνος από τα «διαστημικά σκουπίδια»

Σύμφωνα με τη NASA, πάνω από 500.000 κομμάτια από συντρίμμια, ή «διαστημικά σκουπίδια», περιστρέφονται σε τροχιά γύρω από τη Γη μας με ταχύτητες έως και 17.500 μιλίων την ώρα. Σύμφωνα με την Εθνική Διοίκηση Αεροναυτικής και Διαστήματος των ΗΠΑ, αυτά τα αντικείμενα ταξιδεύουν συνήθως με υψηλές ταχύτητες «αρκετά γρήγορα ώστε ένα σχετικά μικρό κομμάτι να μπορεί να καταστρέψει έναν δορυφόρο ή ένα διαστημικό σκάφος», συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала