Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Ροδόπη: Άνθρωποι εγκατέλειψαν τις οικίες τους - Περιουσίες χάθηκαν στις πλημμύρες

© Φωτογραφία : SOOC / Thanasis Kaliakoudas Πλημμύρες στα Φάρσαλα
 Πλημμύρες στα Φάρσαλα  - Sputnik Ελλάδα
«Πρέπει να τεθούν άμεσα σε εφαρμογή τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή» τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, κάνοντας λόγο για ένταση της βροχόπτωσης που θύμισε εκείνη του 2007.
Η Φλώρινα «ντύθηκε στα λευκά» - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Επελαύνει ο «Λέανδρος»: Ποιες περιοχές έχουν «ντυθεί στα λευκά»
Πολλά σπίτια είχαν πλημμυρίσει, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να διανυκτερεύσουν στο τζαμί του Μαυροματίου και σε σχολικά κτίρια, ενώ περιουσίες «χάθηκαν» μέσα στο νερό.
«Το φαινόμενο που έπληξε την περιοχή ήταν ιδιαίτερα ισχυρό, η ανατολική Ροδόπη δοκιμάστηκε» ανέφερε χαρακτηριστικά στο GRtimes.gr ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης.
«Αναφορικά με την ένταση της βροχόπτωσης, είναι χαρακτηριστικό να αναφέρω ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε από την Πολιτική Προστασία και τις επίσημες μετρήσεις στο Πολύαρνο στα δυτικά ορεινά της Ροδόπης, τα ύψη της βροχής έφτασαν τα 51,8 χιλιοστά, ενώ στον Κέχρο τα 170,2 χιλιοστά. Για να συναντήσουμε παρόμοιας έντασης φαινόμενο, θα πρέπει να γυρίσουμε στο 2007, όπου τότε φτάσαμε τα 208 χιλιοστά. Οι μεγάλες αυτές ροές από τα ορεινά, διαχύθηκαν στον Λίσσο ο οποίος υπερχείλισε, σπάζοντας τα αναχώματα με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν αυτές οι περιοχές» συμπλήρωσε.
Παράλληλα, αποκάλυψε πως χρειάστηκε να απεγκλωβιστούν άνθρωποι από τρία σπίτια που βρίσκονταν κοντά στις κοίτες του ποταμού, ενώ συνεχίζεται η καταμέτρηση των ζημιών.
«Όσα σπίτια βρίσκονταν κοντά στις κοίτες του ποταμού από το σπάσιμο των αναχωμάτων πλημμύρισαν και υπέστησαν ζημιές. Αυτό είχε ως άμεσο αποτέλεσμα τη δραστηριοποίηση όλων των φορέων, της ΕΜΑΚ, της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας που έσπευσαν στα σημεία όπου υπήρξε πρόβλημα και από τρία σπίτια απεγκλωβίστηκαν άνθρωποι οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε ασφαλέστερο σημείο» σημείωσε ο κ. Τσαλικίδης, προσθέτοντας πως «υπάρχει ένας καλός συντονισμός ανάμεσα στους τρεις δημάρχους και την Περιφέρεια. Άμεσα με εισήγησή τους ζητήθηκε να μπουν τα χωριά και οι περιοχές σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και σήμερα ήρθαν και οι πρώτες κηρύξεις. Εμείς συνεχίζουμε την αυτοψία, γίνεται καταμέτρηση των ζημιών και από την άλλη εβδομάδα ελπίζω ότι θα γίνουν όλες εκείνες οι παρεμβάσεις που χρειάζονται έτσι ώστε να επιστρέψουμε στην φυσιολογική καθημερινότητα».
Ερωτηθείς, δε, για το αν θα ενισχυθούν σύντομα τα αντιπλημμυρικά έργα έτσι ώστε να μην υπάρξουν ανάλογες εικόνες στο μέλλον, δεδομένης και της κλιματικής αλλαγής, ο κ. Τσαλικίδης στάθηκε ιδιαίτερα στο νόμο 4412/16 ο οποίος αφορά αναθέσεις μελετών και δημόσιες συμβάσεις.
Ένας νόμος «ο οποίος αποτελεί όλεθρο και πρέπει να αλλάξει άμεσα. Είναι τρομερές οι παθογένειες που έχει επιφέρει και η γραφειοκρατία που πρέπει να ξεπεραστεί. Ξέρετε, η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί το τελευταίο ανάχωμα των πολιτών και θα πρέπει να έχει εργαλεία για να αντιμετωπίσει ανάλογες καταστάσεις. Στο πλαίσιο αυτό ο νόμος αυτός και οι αγκυλώσεις του θα πρέπει να ξεπεραστούν» τόνισε.
Τέλος, σχετικά με το πού μεταφέρθηκαν οι άνθρωποι των οποίων τα σπίτια πλημμύρισαν, ανέφερε ότι με πρωτοβουλία της Περιφέρειας και των Δημάρχων, «οι άνθρωποι αυτοί μεταφέρθηκαν άμεσα σε ασφαλή σημεία, και τους παρέχεται ό,τι χρειάζεται, από τροφή και στέγη. Στο Λοφάριο άνοιξε μια σχολική μονάδα καθώς επίσης και ένας ναός στο Λοφάριο», ενώ για τα ζώα που χάθηκαν, «η Περιφέρεια μέσω ειδικού προγράμματος που υλοποιεί μεριμνά για περισυλλογή νεκρών ζώων και καταβάλλει αποζημίωση 25 ευρώ για κάθε νεκρό ενήλικο ζώο στους κτηνοτρόφους».
«Πρέπει να κάνουμε μεγάλα έργα και να δούμε την επόμενη ημέρα άμεσα, τώρα που τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής γίνονται ολοένα και πιο έντονα» κατέληξε ο κ. Τσαλικίδης.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала