Βρετανοί ανέπτυξαν «ρομποτική μέδουσα» για υποβρύχιες έρευνες - Βίντεο

CC0 / / Μέδουσα
Μέδουσα - Sputnik Ελλάδα
Βρετανοί επιστήμονες ανέπτυξαν υποβρύχια «ρομποτική μέδουσα» για υποθαλάσσιες έρευνες, χωρίς να χρησιμοποιεί προπέλες για τη μετακίνησή της.
Στη δημιουργία μια «μέδουσας τεχνητής νοημοσύνης» προχώρησαν Βρετανοί επιστήμονες, η οποία προορίζεται να βοηθήσει στην εξερεύνηση ναυαγίων αλλά και άλλων πραγμάτων, τα οποία βρίσκονται σε μέρη όπου η πρόσβαση είναι δύσκολη.
Το ρομπότ «μαλακού κελύφους» ανέπτυξαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον και του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και έχει τη δυνατότητα να κολυμπά 10 έως 15 φορές πιο αποτελεσματικά από υποβρύχια οχήματα που ωθούνται με προπέλες, με τη βοήθεια του νέου σχεδιασμού, τον οποίο οι επιστήμονες ονόμασαν «προωθητική καμπάνα». Οι ερευνητές λένε ότι είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια τεχνική έχει χρησιμοποιηθεί ως μορφή ώθησης σε ένα θαλάσσιο ρομπότ.

Η έμπνευση πίσω από το νέο ρομπότ

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η δημιουργία τους ήταν εμπνευσμένη από το Aurelia aurita ή τη «μέδουσα σελήνη». Το ρομπότ κινείται υποβρύχια όπως ένα καλαμάρι ή μια μέδουσα. Αυτή η τεχνική επιλέχθηκε σκόπιμα, καθώς οι επιστήμονες ήθελαν να αποφύγουν τις προπέλες, οι οποίες θα μπορούσαν να βλάψουν τη θαλάσσια ζωή όταν κινούνται μέσα στο νερό.
Υποβρύχιο - Sputnik Ελλάδα
Εντοπίστηκε μυστηριώδης τύπος υποβρυχίου που ίσως ανήκει στη Βόρεια Κορέα
«Προηγούμενες προσπάθειες να ωθήσουμε υποβρύχια ρομπότ με συστήματα εκτόξευσης, περιλάμβαναν την ώθηση του νερού μέσω ενός άκαμπτου σωλήνα, αλλά θέλαμε να το προχωρήσουμε περισσότερο, ώστε να φέρουμε ελαστικότητα και συντονισμό στη μίμηση της βιολογίας» λέει ο συν-συγγραφέας της μελέτης Τιερί Μπουζάρντ από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον. «Έμεινα πραγματικά έκπληκτος από τα αποτελέσματα, ήμουν σίγουρος ότι ο σχεδιασμός θα λειτουργούσε, αλλά η απόδοση του ρομπότ ήταν πολύ μεγαλύτερη απ' ό,τι περίμενα» δήλωσε.
Εξαιτίας του γεγονότος ότι οι επιστήμονες έχουν απορρίψει το παλιό σχέδιο που βασίζεται σε έλικες, υποστηρίζουν πως μια μέρα η «ρομποτική μέδουσα» θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη μελέτη της θαλάσσιας ζωής και των εύθραυστων περιβαλλόντων, όπως είναι οι κοραλλιογενείς ύφαλοι ή αρχαιολογικοί χώροι.
«Υπάρχουν ακόμα πολλές προκλήσεις και συναρπαστικές δυνατότητες για εξερεύνηση με μαλακές υποβρύχιες ρομποτικές τεχνολογίες» δήλωσε ο Δρ Γκάπριελ Γουέιμαουθ από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον. «Προσπαθούμε τώρα να επεκτείνουμε την ιδέα από αυτό το ρομπότ, σε ένα πλήρως ευέλικτο και αυτόνομο υποβρύχιο όχημα, ικανό να ανιχνεύει και να πλοηγεί στο περιβάλλον του» συμπλήρωσε.
Ρομποτικοί λύκοι διώχνουν τις αρκούδες στην Ιαπωνία - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Ρομποτικά ουρλιαχτά: Λυκο-ρομπότ διώχνουν τις αρκούδες στην Ιαπωνία - Βίντεο

Τα προτερήματα του νέου σχεδιασμού

Τα «ρομπότ μέδουσες» θα μπορούσαν επίσης να βελτιώσουν τη ζωή των ανθρώπων, καθώς οι δύτες δεν θα πρέπει πλέον να ξεκινήσουν επικίνδυνα ταξίδια, όπως η εξέταση ναυαγίων. Μία λανθασμένη κίνηση που διαταράσσει την άμμο ή τη λάσπη, μπορεί να κάνει έναν δύτη να χάσει εντελώς την ορατότητά του, παρεμποδίζοντας ή ακόμη και εμποδίζοντάς τον να βρει τον δρόμο της επιστροφής.
Το ρομπότ έχει δοκιμαστεί μόνο σε δεξαμενή νερού. Οι επιστήμονες λένε πως απαιτείται περισσότερη δουλειά για να διασφαλιστεί ότι η μέδουσα τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να αντέξει ισχυρά ρεύματα και κύματα, αλλά υποστηρίζουν πως αναμένουν να λύσουν όλα τα υπόλοιπα ζητήματα κατά τα επόμενα δύο χρόνια.
«Όπου εξετάζουμε πράγματα που είναι ευαίσθητα ή ακριβά, όλα αυτά είναι πραγματικά προβληματικά» δήλωσε ο Δρ Γκάμπριελ Γουέιμαουθ.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала