Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Κολχικίνη: Το νέο φάρμακο στην Ελλάδα κατά του κορονοϊού - Σε ποιους θα χορηγείται

© AFP 2023 / STRΚορονοϊός στη Γουχάν.
Κορονοϊός στη Γουχάν. - Sputnik Ελλάδα
Οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι του υπουργείου Υγείας άναψαν το πράσινο φως για τη χορήγηση κολχικίνης σε ασθενείς με κορονοϊό.
Lockdown στην Αθήνα - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Μεταλλαγμένος κορονοϊός: Ένα ακόμη «ορφανό» κρούσμα εντοπίστηκε στην Αττική
Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων επέτρεψε τη χορήγηση κολχικίνης, ένα γνωστό και φθηνό καρδιολογικό φάρμακο σε ασθενείς με COVID-19, μετά τα αποτελέσματα μεγάλης καναδικής μελέτης στην οποία συμμετείχαν και επιστήμονες από τη χώρα μας.
Σύμφωνα με τη μελέτη έδειξε, η κολχικίνη «μείωσε κατά 44% τη θνητότητα, 25% τη νοσηλεία και 50% την ανάγκη διασωλήνωσης».

Σε ποιους ασθενείς θα χορηγείται

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ η επιτροπή των λοιμωξιολόγων άναψε το «πράσινο φως» να χορηγείται η κολχικίνη σε ασθενείς εκτός νοσοκομείου.
Όπως ωστόσο επισήμανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και μέλος της επιτροπής Π. Γαργαλιάνος, «η χορήγηση θα γίνεται μετά από συνταγή γιατρού σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών με θετικό στον κορονοϊό μοριακό τεστ».
Αφορά όλους τους ασθενείς άνω των 60 ετών που έχουν θετικό μοριακό τεστ ανεξάρτητα από το εάν έχουν ή όχι υποκείμενα νοσήματα.
Επίσης θα χορηγείται σε ασθενείς από 18 έως 60 ετών με τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα ή πυρετό πάνω από 38 για τουλάχιστον 48 ώρες.
Στα υποκείμενα νοσήματα συγκαταλέγονται ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, η υπέρταση που δεν έχει ελεγχθεί, το άσθμα, η ΧΑΠ, η καρδιακή ανεπάρκεια και η στεφανιαία νόσος.
Σημειώνεται ότι η χορήγηση της κολχικίνης, με τη μορφή χαπιού θα γίνεται όταν το αποφασίζει ο θεράποντας γιατρός, ενώ εκτιμάται ότι θα χορηγείται στα πρώτα εικοσιτετράωρα μετά το θετικό μοριακό τεστ.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Ιταλία: Μηνύσεις κατά Pfizer και AstraZeneca προαναγγέλλει ο Κόντε
Το ζήτημα τέθηκε εκτάκτως στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας προκειμένου να αποφασιστεί αν η φθηνή αυτή θεραπεία θα μπορούσε να μπει στο πρωτόκολλο θεραπείας για ασθενείς COVID -19 και στη χώρα μας, μετά την ανακοίνωση των θετικών αποτελεσμάτων της μεγάλης μελέτης Colcorona που ολοκληρώθηκε στον Καναδά και έλαβαν μέρος περίπου 5000 ασθενείς.
«Προέκυψε το σημαντικό όφελος από τη χορήγηση της κολχικίνης ως φάρμακο που χορηγείται όταν κάποιος νοσεί από κορονοϊό», ανέφερε ο κ. Γαργαλιάνος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην καναδική μελέτη COLCORONA συμμετείχε και η Ελλάδα με Εθνικό Συντονιστή τον καθηγητή Σπύρο Δευτεραίο και μέλη τους Σωτήρη Τσιόδρα, Παναγιώτη Γαργαλιάνο, Δ. Βραχάτη και Σ. Γιωτάκη, και ενεργοποιημένα κέντρα σε Αθήνα, Κοζάνη (Δρ. Ευθαλία Ράνδου) και Αλεξανδρούπολη (Καθ. Παναγόπουλος Περικλής) Θριάσιο (Δρ. Χριστόφορος Ολύμπιος) και Πάτρα Καθ. Μάρκος Μαραγκός.
Η καναδική μελέτη έρχεται σε συνέχεια της 1ης δημοσιευμένης τυχαιοποιημένης μελέτης που διεξήχθη - την GRECCO-19 - με συμμετοχή 16 κέντρων στην Ελλάδα και επιστημονική συμβολή από τα Πανεπιστήμια Humanitas Clinical Research Hospital (Italy), Hospital Universitario y Politécnico La Fe (Spain), Mount Sinai (USA), Yale (USA).
Όπως επισημαίνει ο κ. Γαργαλιάνος η καναδική μελέτη επιβεβαίωσε τις αρχικές διαπιστώσεις της ευρωπαϊκής μελέτης.
«Είδαμε καθαρά και σε αυτή τη μελέτη, σημαντική μείωση της ανάγκης για νοσηλεία σε ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο στο αρχικό στάδιο της νόσου, καλύτερη εξέλιξη της νόσου και περιορισμό της βαριάς νόσησης καθώς και μείωση της θνητότητας», τόνισε.
Η αντιφλεγμονώδης δράση της κολχικίνης ήταν πάντως γνωστή εδώ και χρόνια, καθώς πρόκειται για ένα ασφαλές φθηνό και αποτελεσματικό φάρμακο, το οποίο οι καρδιολόγοι χρησιμοποιούν μεταξύ άλλων και στην περικαρδίτιδα.

Πώς προέκυψε η ιδέα να χορηγηθεί η κολχικίνη

Σύμφωνα με τους ερευνητές, από τα πρώτα δεδομένα σχετικά με τη νόσο COVID-19, διαπιστώθηκε ο αρνητικός ρόλος της υπέρμετρης φλεγμονώδους απόκρισης του οργανισμού στον εισβολέα (o ιός που σήμερα ονομάζεται SARS-CoV-2) και μάλιστα σε πολυσυστηματικό επίπεδο - δηλαδή επηρεάζοντας πολλά όργανα, συμπεριλαμβανομένου του μυοκαρδίου.
Η πολύχρονη εμπειρία τους με την κολχικίνη, η ασφάλειά της, αλλά και οι θεραπευτικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της στην περικαρδίτιδα, τούς οδήγησαν στη σκέψη να την χρησιμοποιήσουν ώστε να θωρακίσουν τον οργανισμό από τις παράπλευρες αρνητικές φλεγμονώδεις επιδράσεις που δημιουργούνται κατά τη νόσο COVID-19.
Η αρχική ιδέα της μελέτης GRECCO-19 ήταν ελληνική, ωστόσο η πλήρης ανάπτυξη του πρωτοκόλλου, η ανάλυση και δημοσίευση των αποτελεσμάτων έγινε με συνεργασία επιστημόνων από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και τις ΗΠΑ συμπεριλαμβανομένων Ελλήνων Επιστημόνων της Διασποράς.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала