Κόσμος - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Το Ισραήλ οδηγός στην παγκόσμια κούρσα εμβολιασμών: Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας

© AP Photo / Elise AmendolaΕμβόλιο Moderna
Εμβόλιο Moderna - Sputnik Ελλάδα
Το Ισραήλ κατέχει τα πρωτεία στον εμβολιασμό του πληθυσμού απέναντι στον κορονοϊό. Η χώρα των 9 εκατομμυρίων έχει καταφέρει να εμβολιάσει περίπου το 25% του πληθυσμού. Πού οφείλεται όμως αυτή η επιτυχία;
Με τα κράτη να έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσουν επαρκείς δόσεις των εμβολίων κατά της νόσου COVID-19, μια μικρή χώρα φαίνεται να βρίσκεται μπροστά στην κούρσα. 
Εξέταση για τη νόσο COVID-19 στο Ισραήλ, 14 Δεκεμβρίου 2020 - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Το Ισραήλ εφαρμόζει αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας του κορονοϊού
Το Ισραήλ οδεύει ταχέως προς την ανοσία, έχοντας καταφέρει να εμβολιάσει μέχρι σήμερα περίπου το 25% του πληθυσμού από τις 19 Δεκεμβρίου, ημερομηνία–σταθμό κατά την οποία εμβολιάστηκε πρώτος ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί, πολίτες και επιστημονική κοινότητα, που αναρωτιούνται πού οφείλεται αυτή η επιτυχία.

Ο δρόμος του Ισραήλ προς την ανοσία

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία (20/01/2021) από Υπουργείο Υγείας της χώρας, ο αριθμός των ατόμων που εμβολιάστηκαν στο Ισραήλ έχει φτάσει τα 2,31 εκατομμύρια, ή το 24,8% σε πληθυσμό 9,3 εκατομμυρίων από την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού.
Οι Ισραηλινοί άρχισαν να λαμβάνουν τις πρώτες δόσεις του εμβολίου που ανέπτυξε η Pfizer και ο Γερμανός συνεργάτης της, BioNTech, στις 19 Δεκεμβρίου σε μια από τις ταχύτερες εκκινήσεις της καμπάνιας εμβολιασμού στον κόσμο, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά το Reuters, ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα το Γαλλικό Πρακτορείο AFP είχε μεταδώσει ότι το Ισραήλ προηγείται στην παγκόσμια κούρσα ως προς το ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί.
Παράλληλα, σύμφωνα με τα στατιστικά του Our World in Data, (21/01/2012) που επικαλείται επίσημα στοιχεία, ο συνολικός αριθμός δόσεων εμβολιασμού που χορηγούνται ανά 100 άτομα στον συνολικό πληθυσμό της χώρας, αγγίζει το 35,35.
Εξάλλου, λίγες ημέρες νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 10 Ιανουαρίου, ο υπουργός Υγείας της χώρας, Γιούλι Εντελστάιν, σύμφωνα με το γερμανικό dpa, είχε αναφέρει πως η χώρα του είχε εμβολιάσει το 1/5 της χώρας.

Πού οφείλεται η επιτυχία του Ισραήλ

Ο καθηγητής Κίριλ Κοέν, επικεφαλής του Εργαστηρίου Ανοσοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο Bar Ilan και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τις Κλινικές Δοκιμές Εμβολίων κατά του Κορονοϊού στο Υπουργείο Υγείας, σημειώνει ότι η επιτυχία του Ισραήλ είναι απλή και εντοπίζεται στο «εντυπωσιακό δίκτυο οργανισμών φροντίδας της υγείας» (HMO).
Το Ισραήλ έχει τέσσερα βασικά HMO, καθένα από τα οποία διαθέτει εκατοντάδες κλινικές σε ολόκληρη τη χώρα. 
Εμβολιασμός στην Ελλάδα - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Χιλιάδες Ισραηλινοί θετικοί στον κορονοϊό παρά τη λήψη του εμβολίου της Pfizer
Όπως επιτάσσουν οι νόμοι της χώρας, κάθε πολίτης ανήκει σε έναν από αυτούς τους οργανισμούς και η ουσία σε αυτό βρίσκεται στο ότι η υγεία κάθε Ισραηλινού παρακολουθείται από έναν ειδικό φορέα που διαθέτει μια πραγματικά εντυπωσιακή ποσότητα δεδομένων για κάθε άτομο, συμπεριλαμβανομένου του ιατρικού ιστορικού, των επεμβάσεων και των θεραπειών στις οποίες έχει υποβληθεί.
«Αυτά τα HMO λειτουργούν εδώ και χρόνια, αλλά πριν από 25 έτη, η ισραηλινή κυβέρνηση αποφάσισε να μηχανογραφήσει τα πάντα. Αυτό που έκανε ήταν να κάνει τα ιατρικά δεδομένα εύκολα προσβάσιμα για τους γιατρούς, ενώ οι πολίτες ήξεραν ποιον να πλησιάσουν για βοήθεια και τώρα, για τον εμβολιασμό» εξηγεί ο Κοέν.
Αν και μόνο η ύπαρξη των HMO έχει αποδειχθεί αποτελεσματική, ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει στην επιτυχία του μαζικού εμβολιασμού είναι ο ανταγωνισμός μεταξύ των διαφόρων οργανισμών και η προσπάθειά τους προηγηθούν των νοσοκομείων του Ισραήλ που έχουν επίσης ξεκινήσει από μόνα τους μια καμπάνια εμβολιασμού.
«Ο καθένας απ' αυτούς τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης αποφάσισε να δώσει μεγάλη έμφαση στους πελάτες και τις υπηρεσίες που τους παρέχουν» υποστηρίζει ο Κοέν, αφήνοντας να εννοηθεί πως αυτή η άτυπη κούρσα επιτάχυνε τη διαδικασία διανομής των εμβολίων στο Ισραήλ.
Αυτή τη στιγμή, το Ισραήλ καταφέρνει να εμβολιάζει περισσότερους από 150.000 ανθρώπους την ημέρα, ενώ στις 19 και 10 Ιανουαρίου, κατέγραψε αριθμούς ρεκόρ στους καθημερινούς εμβολιασμούς, καθώς 200.000 Ισραηλινοί έλαβαν μια δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Δεν είναι όλα τέλεια

Ωστόσο, παρά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα, ο καθηγητής Κοέν υπογραμμίζει ότι το Ισραήλ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες, με πρώτη από όλες την αβεβαιότητα.
«Είναι δύσκολο να κάνουμε πρόγραμμα για το μέλλον όταν δεν γνωρίζουμε πόσα εμβόλια θα λάβουμε ή πότε θα φτάσουν στο Ισραήλ. Γι' αυτό χρειάζεται να αναθεωρούμε τα σχέδιά μας σχεδόν καθημερινά, να προσαρμοζόμαστε στη μεταβαλλόμενη πραγματικότητα, και να δίνουμε προτεραιότητα σε αυτούς που θα λάμβαναν πρώτοι το εμβόλιο».
Αυτή η αβεβαιότητα, ωστόσο, δεν είναι ο μόνος πονοκέφαλος του Ισραήλ. Τον Δεκέμβριο, όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού, μια έρευνα διαπίστωσε ότι το 33% των Ισραηλινών δεν ήθελαν εμβολιαστούν.
Λίγο αργότερα, έγινε γνωστό ότι το 10% εκείνων που είχαν ήδη λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου, δεν εμφανίστηκαν για τη δεύτερη.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала