Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Κόσμος - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Η κλοπή των στρουθοκαμήλων: Το χοντρό παιχνίδι κατασκοπείας με έπαθλο φτερά που άξιζαν μια περιουσία

CC0 / / Στρουθοκάμηλος
Στρουθοκάμηλος - Sputnik Ελλάδα
Βρείτε μας
Στις αρχές του 20ου αιώνα, η Ένωση της Νότιας Αφρικής οργάνωσε μια μυστική αποστολή με στόχο ένα σπάνιο είδος στρουθοκάμηλου. Η αποστολή τα είχε όλα: Κατασκόπους, πυροβολισμούς, ελονοσία και ελπίδες για χρήμα!
Περίπου 100 χρόνια πριν, η Ένωση της Νότιας Αφρικής ξεκίνησε μια μυστική αποστολή στην καρδιά της ηπείρου. Τα μέλη της αποστολής είχαν εντολή να βρουν και να απαγάγουν τις πολύτιμες στρουθοκαμήλους, τις οποίες αναζητούσαν μάταια επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο. Για να τα καταφέρουν, έπρεπε να ξεφύγουν από ξένους κατασκόπους και νομάδες και να ξεγελάσουν τη γαλλική «Λεγεώνα των Ξένων». Ας γνωρίσουμε την περιπέτεια του Ράσελ Θόρντον και των βερβερικών στρουθοκαμήλων του:
Το 1911, η Νότια Αφρική αποτελούσε μια πραγματική σκηνή για παιχνίδια κατασκοπείας. Οι τοπικές εφημερίδες έγραψαν για έναν προδότη που έφυγε στις ΗΠΑ. Για ποιο λόγο; Εξαιτίας των στρουθοκαμήλων! Θεωρούσαν ότι έδωσε στους εχθρούς της Ένωσης της Νότιας Αφρικής σημαντικές πληροφορίες για τα σπάνια πουλιά, οι οποίες μπορούσαν να προκαλέσουν τεράστια ζημιά στην οικονομία της χώρας.

Το εξαιρετικά επικερδές εμπόριο στρουθοκαμήλων 

Σήμερα μπορεί να φαίνεται παράξενο, εκείνα τα χρόνια όμως το εμπόριο στρουθοκαμήλων αποτελούσε μια σοβαρή επιχείρηση. Στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα, ήταν στη μόδα τα γυναικεία καπέλα διακοσμημένα με εξωτικά φτερά, φτερούγες πουλιών και ολόκληρα βαλσαμωμένα πουλιά. Τα φτερά των στρουθοκαμήλων, λόγω του μεγέθους και της ευελιξίας τους, είχαν μεγάλη ζήτηση και κόστιζαν αρκετά χρήματα. Στα τέλη του 19ου αιώνα, για ένα ζευγάρι στρουθοκαμήλους κάποιος μπορούσε να ζητήσει περίπου 120.000 λίρες (σήμερα, το ποσό αυτό θα αντιστοιχούσε σε περίπου 130.000 ευρώ).
Σεντούκι με θησαυρό - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Το ματωμένο κυνήγι ενός θησαυρού: Οι θάνατοι, το κωδικοποιημένο ποίημα και το μυστήριο με τον νικητή
«Φτερά στρουθοκαμήλων, ακόμη και ολόκληρα σμήνη πουλιών παρουσιάζονταν σε διεθνείς εκθέσεις στο Σικάγο, τη Φιλαδέλφεια, το Παρίσι και το Λονδίνο. Για παράδειγμα, στο Μουσείο Σμιθσόνιαν το 1914, στην έκθεση Παναμά-Καλιφόρνια το 1915 και στην έκθεση της Βρετανικής Αυτοκρατορίας το 1924, όπου η βασίλισσα έκοψε προσωπικά τα φτερά από μια ζωντανή στρουθοκάμηλο. Τα φτερά στρουθοκαμήλων φαίνεται ότι βρίσκονταν παντού, όπου ο κόσμος νοιαζόταν για το στιλ. Ο “Τιτανικός” πήρε μαζί του στον βυθό ένα φορτίο φτερών με κόστος 20.000 δολάρια» έγραφε η Σάρα Στάιν στο «Φτερά στρουθοκαμήλων, Εβραίοι και ο χαμένος κόσμος του διεθνούς εμπορίου».
Ο κύριος προμηθευτής φτερών στρουθοκαμήλων ήταν η Ένωση της Νότιας Αφρικής. Όσον αφορά το κέρδος, τα φτερά βρίσκονταν στην τέταρτη θέση των εξαγόμενων προϊόντων, πίσω από χρυσό, διαμάντια και μαλλί. Οι στρουθοκάμηλοι εκτρέφονταν σε ειδικά αγροκτήματα, και το κέντρο της επιχείρησης στρουθοκαμήλων ήταν η πόλη Οουντσχούρν της Νότιας Αφρικής, όπου χιλιάδες άνθρωποι απασχολούνταν με αυτό.
Υπήρχε μόνο ένα σοβαρό πρόβλημα: Τα φτερά των στρουθοκαμήλων της Νότιας Αφρικής δεν ήταν τα καλύτερα στην αγορά. Κάπου στην περιοχή της Σαχάρας ζούσαν οι μυστηριώδεις βερβερικοί στρουθοκάμηλοι, τα φτερά των οποίων είχαν μεγαλύτερη αξία. Το γεγονός ότι τα πουλιά αυτά βρίσκονταν αρκετά σπάνια λόγω της δύσκολης πρόσβασης στην περιοχή, βοηθούσε αρκετά τη Νότια Αφρική. Η χώρα όμως ανησυχούσε να μην πέσουν οι βερβερικοί στρουθοκάμηλοι στα χέρια των ανταγωνιστών από τη Γαλλία ή τις ΗΠΑ. Εάν κατάφερναν να τα εκτρέφουν στα αγροκτήματά τους στην Αλγερία και την Αριζόνα, τότε θα αντικαθιστούσαν εύκολα τις στρουθοκαμήλους της Νότιας Αφρικής στην αγορά.
Οπότε η χώρα χρειαζόταν επειγόντως τις βερβερικούς στρουθοκαμήλους για να παραμείνει ανταγωνιστική. Κανένας όμως δεν γνώριζε ή δεν ήθελε να πει πού ακριβώς βρίσκονταν. Τα φτερά έφερναν τα καραβάνια που διέσχιζαν τη Σαχάρα μέσω γνωστών εμπορικών οδών. Από πού όμως προέρχονταν; Οι Αρχές της Ένωσης της Νότιας Αφρικής προσπαθούσαν επί αρκετά χρόνια να βρουν την απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Η κυβέρνηση ζητούσε δείγματα φτερών των βερβερικών στρουθοκαμήλων από τους πράκτορές της σε διάφορα μέρη της Αφρικής, δίχως όμως αποτέλεσμα.

Ο λιποτάκτης και η μυστική αποστολή για τις βερβερικές στρουθοκαμήλους

Το πρώτο ουσιαστικό στοιχείο εμφανίστηκε το 1910, όταν ένα φτερό της βερβερικής στρουθοκαμήλου έπεσε στα χέρια του Βρετανού πρόξενου στην Τρίπολη. Ανακάλυψε ότι το έφερε ένα καραβάνι από το Σαχέλ, μια μεγάλη περιοχή στη νότια άκρη της Σαχάρας.
Αυτές τις πληροφορίες κατείχε ένας αποστάτης, υπάλληλος της Γραμματείας Γεωργίας, ονόματι Ερνστ Θόρντον, ο οποίος είχε ξαφνικά φύγει με προορισμό τις ΗΠΑ. Μετά την εξαφάνισή του, η αναζήτηση των βερβερικών στρουθοκαμήλων μετατράπηκε σε πραγματικό αγώνα: Αφενός, σύμφωνα με τις υποθέσεις των νοτιοαφρικανικών Αρχών, τις βερβερικές στρουθοκαμήλους κυνηγούσαν οι Αμερικανοί, οι οποίοι είχαν λάβει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες από τον Ερνστ. Αφετέρου, η μυστική αποστολή της Ένωσης της Νότιας Αφρικής με επικεφαλής τον αδελφό του λιποτάκτη, Ράσελ Θόρντον, αναχώρησε προς το Σαχέλ. Δύο διάσημοι εμπειρογνώμονες σχετικοί με τις στρουθοκαμήλους, ο Φρανκ Σμιθ και ο Τζακ Μπάουκερ, συμμετείχαν επίσης στην αποστολή. Είχαν εντολή να εντοπίσουν τις βερβερικές στρουθοκαμήλους με κάθε δυνατό τρόπο και να τις φέρουν στην Ένωση της Νότιας Αφρικής πριν οι ανταγωνιστές τους προλάβουν να φτάσουν στα πουλιά.
Χρυσά νομίσματα - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Μυστήριο με θησαυρό που ξεβράστηκε στη Βενεζουέλα: Φουντώνουν οι θρύλοι για πειρατές της Καραϊβικής
Η αποστολή απαιτούσε επιμελή προετοιμασία, οπότε ο Ράσελ Θόρντον και οι συνεργάτες του πήγαν πρώτα στο Λονδίνο. Εκεί αγόρασαν τον απαραίτητο εξοπλισμό και προσέλαβαν έναν διερμηνέα, έναν Άγγλο λοχία που γνώριζε καλά τη Δυτική Αφρική.
Η επόμενη στάση ήταν στο Παρίσι, όπου ο Θόρντον συνάντησε κρυφά τον πληροφοριοδότη του - έναν τοπικό επιχειρηματία ονόματι Χασίν. Η ιστορικός Σάρα Στάιν θεωρεί ότι πρόκειται για τον συγγενή του μεγάλου Εβραίου εμπόρου φτερών, Ισαάκ Χασάν. Η οικογένειά του ασχολούνταν με την προμήθεια φτερών στρουθοκαμήλων από τη Βόρεια Αφρική στην Ευρώπη για περισσότερες από μία γενεές. Εκείνη την εποχή όμως αντιμετώπιζε κάποια προβλήματα: Εξαιτίας της αποικιακής διαίρεσης της ηπείρου, της παρακμής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και των επιθέσεων των Τουαρέγκ, τα καραβάνια με τα φτερά κατάφερναν, όλο και πιο σπάνια, να φτάνουν στα λιμάνια της Μεσογείου.
Ο Χασίν πρότεινε στον Θόρντον να συναντήσει τον προμηθευτή του. Αποδείχθηκε ότι τα φτερά τα πουλούσε ο εμίρης της αρχαίας αφρικανικής πόλης-κράτους Κατσίνα, που βρισκόταν στα βάθη της Νιγηρίας.

Η αρχή του ταξιδιού

Το αφρικανικό στάδιο του ταξιδιού του Ράσελ Θόρντον ξεκίνησε στην πόλη Φορκάντος της Νιγηρίας, στον Κόλπο του Μπενίν. Εκεί η ομάδα του νοίκιασε ένα ατμόπλοιο για το ταξίδι κατά μήκος του ποταμού Νίγηρα.
Ο Θόρντον είχε περιγράψει με λεπτομέρειες κάθε στάδιο της αποστολής. Μερικές φορές, τα ημερολόγιά του έμοιαζαν με το βιβλίο του Τζόζεφ Κόνραντ «Η καρδιά του σκότους». Όπως και το Κονγκό στον Κόνραντ, ο Νίγηρας του Θόρντον προκαλούσε ταυτόχρονα δέος και μαγεία. Στις σημειώσεις του, ο Θόρντον κάποιες φορές εξέφραζε την ανησυχία του και κάποιες φορές γοητευόταν από τα ατελείωτα δάση και τη σιωπή του ποταμού γύρω του.
«Ο Θόρντον θαύμαζε τον πλοηγό που χάραζε επιδέξια την πορεία τους μέσα από κανάλια και ποτάμια, ανάμεσα από εμπόδια και προεξοχές» έγραψε ο Ρομπ Νίξον στο «Πουλιά και όνειρα: Μια καταπληκτική ιστορία στρουθοκαμήλων στη μόδα, την κουζίνα και τα χρήματα».
Τα μέλη της αποστολής βγήκαν στην ξηρά μόνο στο Μπάρο, ένα λιμάνι στο ποτάμι, που βρισκόταν σε απόσταση 650 χιλιομέτρων από την ακτή. Εκεί προσέλαβαν 107 άτομα για να μεταφέρουν τρόφιμα, νερό, αποσκευές και εξοπλισμό. Επειδή δεν μπορούσαν να συνεχίσουν το ταξίδι τους μέσω του ποταμού, χρησιμοποίησαν έναν ολοκαίνουριο σιδηρόδρομο. Με το τρένο μπορούσαν να φτάσουν μόνο στη Ζάρια, μία από τις πόλεις-κράτη του λαού Χαούσα όπου σταματούσε η γραμμή. Από εκεί έπρεπε να προχωρήσουν με τα πόδια.
Τα μέλη της αποστολής στρατοπέδευσαν κοντά στο Κανό, έναν σημαντικό εμπορικό οικισμό σε απόσταση 135 χιλιόμετρων από την Κατσίνα. Βρισκόταν στα σύνορα της επικράτειας της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, η οποία προστάτευε την Ένωση της Νότιας Αφρικής. Από εκεί άρχιζαν οι γαλλικές αποικίες, όπου ο Ράσελ Θόρντον και η ομάδα του θα μπορούσαν να θεωρηθούν κατάσκοποι.
Από το Κανό, οι ειδικοί στις στρουθοκαμήλους πραγματοποίησαν αρκετές αποστολές δυτικά στην Κατσίνα και ανατολικά στη λίμνη Τσαντ. Προσπαθούσαν να ελέγξουν επίσης όλα τα καραβάνια τα οποία περνούσαν από την πόλη. Ο Θόρντον ανακάλυψε ότι ο λαός Χαούσα επί αιώνες κυνηγούσε άγριες στρουθοκαμήλους για το φτέρωμά τους. Ωστόσο, αντί να κόβουν τα φτερά, τα έβγαζαν από τις ρίζες και έπειτα έτριβαν τις γυμνές στρουθοκαμήλους με ένα ειδικό βάλσαμο που λειτουργούσε ως αντιβακτηριδιακό για τις πληγές και ως προστατευτικό από τον ήλιο. Τα φτερά όμως δεν ήταν το ίδιο όμορφα πια ενώ παρέμειναν αδύναμα και στραβά.
Ψαράς στην Ταϊλάνδη βρήκε 7 κιλά εμετό φάλαινας κι έγινε πλούσιος - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Πλούσιος μέχρι αηδίας: Τυχερός ψαράς βρήκε 7 κιλά εμετό φάλαινας και κονόμησε - Βίντεο
Στο παζάρι στο Κανό, ο Θόρντον ανακάλυψε φτερά που έμοιαζαν με τα φτερά των βερβερικών στρουθοκαμήλων. Αφού έκανε έλεγχο στα εμπορεύματα που προέρχονταν από διαφορετικά μέρη, έγραψε στο ημερολόγιό του: «Αυτά που ήταν από το Ζίντερ φαίνεται να είναι σωστού τύπου. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι πρέπει να ψάχνουμε τα φτερά στη γαλλική επικράτεια». Το Ζίντερ ήταν η πρωτεύουσα της γαλλικής αποικίας του Νίγηρα.
Ο Θόρντον τηλεγράφησε στη Νότια Αφρική και ζήτησε άδεια να περάσει τα σύνορα και να συνεχίσει την αναζήτησή του στη γαλλική πλευρά. Ενάμιση μήνα αργότερα, πήρε την απάντηση των Αρχών της Ένωσης της Νότιας Αφρικής, η κυβέρνηση της οποίας ενέκρινε το σχέδιό του και διέθετε 7.000 λίρες για την αγορά 150 πουλιών. Υπήρχε μόνο ένας όρος: Εάν οι γαλλικές Αρχές τους έπιαναν, τότε όλη η ευθύνη θα ήταν δική τους.
Με την άδεια να διασχίσουν τα σύνορα, τα μέλη της αποστολής ξεκίνησαν το ταξίδι τους μέσα στην έρημο. Ύστερα από επτά εξαντλητικές ημέρες ταξιδιού, οι Νοτιοαφρικανοί έφτασαν στο Ζίντερ. Εκεί είχαν οργανώσει συνάντηση με τις τοπικές Αρχές και υπέβαλαν αίτημα για την αγορά των στρουθοκαμήλων. Οι σκληρές διαπραγματεύσεις κράτησαν έξι εβδομάδες, δίχως όμως θετική κατάληξη: Η γαλλική αποικιακή κυβέρνηση απαγόρευσε την εξαγωγή όχι μόνο των ζώντων πτηνών, αλλά και των αυγών τους.
«Οι Γάλλοι είχαν κάποιες υποψίες» έγραψε ο βιολόγος Θορ Χάνσον στο βιβλίο «Φτερά: Εξέλιξη του φυσικού θαύματος». «Φαινόταν ότι δεν καταλάβαιναν απόλυτα την αξία των στρουθοκαμήλων, δεν είχαν όμως την εμπιστοσύνη στα κίνητρα της Νότιας Αφρικής».

Ανταλλαγή πυροβολισμών, ελονοσία και καθημερινό καθάρισμα... κρεμμυδιών

Επιστρέφοντας στο Κανό με άδεια χέρια, ο Θόρντον και η ομάδα του δεν τα παράτησαν και πέρασαν ακόμη πέντε μήνες στην περιοχή. Από τη στιγμή της επιστροφής, όμως, οι πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις τους έγιναν αντιφατικές. Στο ημερολόγιό του και στην επίσημη έκθεσή του, ο Θόρντον περιέγραφε τη μακρά διαδικασία αγοράς στρουθοκαμήλων από τοπικούς εμίρηδες. Συγκεκριμένα, ο εμίρης της Κατσίνα, ο εμπορικός εταίρος του Χασίν, για τον οποίο ο Θόρντον έμαθε στο Παρίσι, τους βοήθησε να περάσουν μερικά πουλιά από τα σύνορα.
Ο συνεργάτης του Θόρντον, Φρανκ Σμιθ, ωστόσο, περιέγραψε μια τελείως διαφορετική και πολύ πιο οδυνηρή εκδοχή των γεγονότων. Στα απομνημονεύματά του θυμόταν πυροβολισμούς με νομάδες, μάχες με Αμερικανούς κατασκόπους και μεταφορά των στρουθοκαμήλων από το Τιμπουκτού που βρισκόταν σε απόσταση χιλιάδων χιλιόμετρων από την επίσημη διαδρομή της αποστολής. Σύμφωνα με τον ίδιο, για να μπερδέψουν τους πιθανούς διώκτες, τα μέλη της αποστολής χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες.
«Δυστυχώς, δεν μπορώ να περιγράψω ακριβώς πώς πιάσαμε τις στρουθοκαμήλους στην επικράτεια της Γαλλίας και τις μεταφέραμε στη Βρετανική Νιγηρία, επειδή θα γίνει διεθνές σκάνδαλο. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι περάσαμε καταπληκτικά προσπαθώντας να ξεγελάσουμε τη γαλλική Λεγεώνα των Ξένων, η οποία βρισκόταν στα σύνορα για να παρεμποδίζει τη μεταφορά των πουλιών» έγραψε ο Φρανκ Σμιθ.
Το πιο μικρό Airbnb στον κόσμο - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Το πιο μικρό Airbnb στον κόσμο: Άντρας έμεινε 24 ώρες σε ένα σπιτάκι 2,3 τ.μ. - Βίντεο
Ωστόσο, μέχρι τα τέλη του Απριλίου του 1912, 150 βερβερικές στρουθοκάμηλοι βρίσκονταν σε μάντρα δίπλα στον καταυλισμό της αποστολής στο Κανό. Στη συνέχεια έπρεπε να μεταφερθούν στη Νότια Αφρική. Ο Θόρντον εκείνη την εποχή έπεσε άρρωστος με υψηλό πυρετό. Είχε μόνο τη δύναμη να γράψει λιγοστές σημειώσεις στο ημερολόγιό του όπως «Δεν είμαι καλά», «Είμαι άρρωστος», οπότε την οργάνωση της μεταφοράς πτηνών μέσω θάλασσας αναγκάστηκαν να αναλάβουν ο Φρανκ Σμιθ και ο Τζακ Μπάουκερ.
Σε κάποιες φωτογραφίες που σώθηκαν μπορεί να δει κανείς ότι για τη μεταφορά των στρουθοκαμήλων χρησιμοποιήθηκαν κατασκευές από κλαδιά φοινίκων. Οι αχθοφόροι σήκωναν την κατασκευή και τη μετέφεραν έτσι ώστε τα πουλιά που βρίσκονταν κλεισμένα μέσα να αναγκάζονται να περπατούν μαζί τους. Με αυτόν τον τρόπο έφτασαν στη Ζάρια, απ' όπου ο σιδηρόδρομος έφτανε έως το Λάγος. Ο Θόρντον, ο οποίος ήταν άρρωστος με ελονοσία, μεταφέρθηκε στο τρένο με φορείο.
Οι στρουθοκάμηλοι ταξίδεψαν στο Λάγος μέσα σε ειδικά βαγόνια. Στο λιμάνι τους μετέφεραν σε ένα ατμόπλοιο με το οποίο ταξίδεψαν μέχρι το Κέιπ Τάουν. Το ταξίδι μέσω θαλάσσης αποδείχθηκε δύσκολο τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα πουλιά. Τα κοντέινερ με στρουθοκαμήλους αναποδογυρίζονταν συνέχεια, έτσι τα μέλη της ομάδας έπρεπε να είναι σε εγρήγορση.
«Από το κούνημα του πλοίου, οι στρουθοκάμηλοι αναποδογύριζαν μέσα στα κοντέινέρ τους και άρχιζαν να χτυπιούνται και, εάν δεν τις απελευθέρωνε κάποιος, μπορεί και να πέθαιναν. Αυτό σήμαινε ότι τα μέλη της ομάδας είχαν λίγο χρόνο για ξεκούραση, επειδή κάθε στιγμή ανεξάρτητα από το αν ήταν μέρα ή νύχτα, ακούγονταν οι ήχοι των πουλιών που χτυπιούνταν. Τότε ήταν απαραίτητο για κάποιον από την ομάδα να κατέβει κάτω στο αμπάρι, να αποσυναρμολογήσει το κοντέινερ, να στήσει το πουλί στα πόδια του και να συναρμολογήσει ξανά το κοντέινερ» περιέγραφε ο Φρανκ Σμιθ.
Σαν να μην έφτανε αυτό, στο πλοίο εξαντλήθηκαν τα αποθέματα των σπόρων του σόργου που χρειάζονταν για το τάισμα των στρουθοκαμήλων. Για να σωθούν τα πολύτιμα πουλιά, τα μέλη της αποστολής έπρεπε να καθαρίζουν και να κόβουν τόνους κρεμμυδιών κάθε μέρα. Οπότε τις μέρες της επιστροφής, τα μέλη της αποστολής τις πέρασαν φροντίζοντας τις στρουθοκαμήλους, καθαρίζοντας τα κοντέινερ, κόβοντας τα κρεμμύδια και... κλαίγοντας!
Οι φήμες για την επιτυχία της αποστολής έφτασαν στη Νότια Αφρική πιο νωρίς από την ίδια την αποστολή, οπότε τους υποδέχτηκαν σαν ήρωες. Οι περισσότερες στρουθοκάμηλοι έφτασαν στον νέο τους τόπο κατοικίας σώες και αβλαβείς. Μεταφέρθηκαν άμεσα στο Γκρουτφοντέιν που βρισκόταν το σημαντικότερο γεωπονικό κολέγιο της χώρας, για περαιτέρω διασταύρωση με τα τοπικά είδη στρουθοκαμήλων. Φαινόταν ότι το μονοπώλιο των στρουθοκαμήλων της Νότιας Αφρικής ήταν ασφαλές.

Δεινοπάθησαν για... το τίποτα

Δεν πρόλαβαν να περάσουν δύο χρόνια από την επιστροφή της αποστολής και η αγορά φτερών στρουθοκαμήλων κατέρρευσε. Ωστόσο, η μοίρα του εμπορίου φτερών στρουθοκαμήλων ήταν προκαθορισμένη πριν ακόμη από την αναχώρηση του Θόρντον από το Λονδίνο. Εξαιτίας των διαμαρτυριών, η μόδα με τα φτερά είχε σχεδόν τελειώσει. Ο νόμος του Λάσι που ψηφίστηκε στις ΗΠΑ το 1900 απαγόρεψε το διεθνές εμπόριο άγριων πτηνών.
«Δυστυχώς, δεν πρόλαβαν να καλλιεργήσουν το νέο μικτό είδος στρουθοκαμήλων πριν την καθολική κατάρρευση της βιομηχανίας των φτερών στρουθοκαμήλων. Τα φτερά των στρουθοκαμήλων δεν είχαν πλέον ζήτηση ως διακόσμηση, χρειάζονταν μόνο για το ξεσκόνισμα» έγραψε ο Φρανκ Σμιθ.
Διαζύγιο - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Ψυχροί εκτελεστές του έρωτα: Άνθρωποι στην Ιαπωνία προσλαμβάνονται για να καταστρέψουν σχέσεις
Οι υποψίες για την προδοσία του Ερνστ Θόρντον, που έφυγε στις ΗΠΑ, τελικά δεν ήταν βάσιμες. Όπως αποδείχθηκε, οι Αμερικανοί πραγματικά του πρόσφεραν πολλά χρήματα, αλλά εκείνος αρνήθηκε. Αντ' αυτού, ο Έρνεστ προσπάθησε να ανακαλύψει τα μυστικά των κτηνοτρόφων στρουθοκαμήλων στην Καλιφόρνια, με αποτέλεσμα να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι στρουθοκάμηλοί τους δεν ήταν καθόλου καλές. «Ήταν κατασκοπεία των στρουθοκαμήλων» έγραψε ο βιολόγος Θορ Χάνσον. «Άγνωστο ήταν μόνο το ποιος κατασκόπευε ποιον».
Αργότερα, ο Ερνστ ισχυρίστηκε ότι με την αποχώρησή του ήθελε να αναγκάσει την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής να ξεκινήσει την αναζήτηση των πολύτιμων βερβερικών στρουθοκαμήλων. Αν ήταν έτσι, τότε είχε πετύχει. Αφότου έμαθε για την αποστολή του αδερφού του, επέστρεψε στο σπίτι και εξήγησε τα κίνητρά του. Στη συνέχεια, όταν βγήκε σε σύνταξη, ξεκίνησε να εκτρέφει στρουθοκαμήλους στο δικό του αγρόκτημα.
Οι βερβερικές στρουθοκάμηλοι που τα μέλη της αποστολής του Θόρντον μετέφεραν στη Νότια Αφρική δεν διασταυρώθηκαν ποτέ με τις ντόπιες. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1930, τα περισσότερα πουλιά από το Ζίντερ είχαν πεθάνει, ενώ η τελευταία βερβερική στρουθοκάμηλος στη Νότια Αφρική σκοτώθηκε από έναν κεραυνό! Δεδομένου ότι η γαλλική αποικιακή κυβέρνηση δεν έδινε ιδιαίτερη προσοχή στη λαθροθηρία, οι στρουθοκάμηλοι από τις περιοχές του Κανό και του Ζίντερ εξαφανίστηκαν. Όλα τα παιχνίδια κατασκοπίας με τα φτερά δεν είχαν τελικά κανένα αποτέλεσμα.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Internacional
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社简化中文Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社繁體中文Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά